Emmen geeft groen licht voor nieuw dierenpark

De financiering van het nieuwe Dierenpark Emmen is nog niet rond. Er ontbreekt 25 miljoen euro voor verhuizing en nieuwbouw. Niettemin heeft het gemeentebestuur van Emmen vandaag groen licht gegeven voor het project, dat in totaal 200 miljoen euro kost.

Het olifantje Swe Zin werd in 2007 geboren in het dierenpark. © ANP Beeld
Het olifantje Swe Zin werd in 2007 geboren in het dierenpark. © ANP

Het college van B en W geeft de directie van de dierentuin nog 3 maanden de tijd om de laatste miljoenen bij elkaar te krijgen. Volgens wethouder Bouke Arends (PvdA) ziet het ernaaruit dat dat zal lukken, omdat het dierenpark volop in onderhandeling is met geldschieters. 'Ze zitten in de laatste fase. We hebben er vertrouwen in dat het eind november rond komt. Het is wachten op witte rook.'

De gemeente Emmen steekt zelf vele miljoenen in het project, maar onder voorwaarde dat de dierentuin zelf de laatste 25 miljoen euro loskrijgt van banken, bedrijven en sponsors.

Dierenpark Emmen kwam vorig jaar in acute financiële nood wegens onder meer de gestaag teruglopende bezoekersaantallen van de laatste jaren. Een faillissement werd toen voorkomen omdat de gemeente bijsprong met een overlevingskrediet. Vervolgens moest er stevig gesaneerd worden. Ongeveer 70 arbeidsplaatsen kwamen te vervallen.

Met de verhuizing, het dierenpark ligt nu nog in het centrum, naar de rand van de stad moet er volgens de plannen weer een rendabele en financieel gezonde dierentuin komen, die naar verwachting jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers trekt. Volgens de gemeente Emmen levert het project honderden fulltimearbeidsplaatsen op.

De gemeenteraad neemt op 3 oktober een besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden