PlusCabaretrecensie

Emilio Guzman is niet meer grappig

Kom Dan! is een flinke stap terug voor Emilio Guzman. Zijn nieuwe cabaretprogramma komt nooit helemaal van de grond.

Mike Peek
Emilio Guzman Beeld anp
Emilio GuzmanBeeld anp

Onder regie van Laura van Dolron produceerde Emilio Guzman twee uitstekende cabaretprogramma's. Hij trok genuanceerd ten strijde tegen het populisme en wist tegelijk zijn eigen karakter te ontleden.

Emilio is die wat bangige jongen die er correcte meningen op nahoudt en zichzelf zo kwetsbaar opstelt dat niemand hem kan raken. Hij maakte een ontwikkeling door in die programma's, leerde dat hij best af en toe kwaad mag worden.

Flinke stap terug
Kom Dan! is een flinke stap terug. Guzman loopt op in een ridderkostuum, maar laat weten niet meer te willen vechten.

Wat hij er ook over roept, het populisme blijft gewoon groeien. Al gaat hij nog wel even voorzichtig tekeer tegen Thierry Baudet, Guzman voegt daar direct aan toe dat het zinloos is. Hij heeft de moed opgegeven. We gaan er allemaal aan.

Een erg passief uitgangspunt voor een cabaretprogramma, dat daardoor ook nooit helemaal van de grond komt.

Guzman lijkt het vooral te willen hebben over een eenvoudig persoonlijk dilemma: wel of geen kinderen?

Zijn vriendin zou er graag eentje willen, maar de cabaretier twijfelt of hij zichzelf wel moet voortplanten in deze door domheid overwoekerde wereld. Hij zou die wereld niet uit kunnen leggen aan zijn kroost.

Guzman kleedt de rode lijn aan met korte, anekdotische verhalen over politiek en privé die bijna allemaal stootkracht missen.

Don Quichot
Wél aardig is de metafoor van Don Quichot. Guzman vergelijkt hem met Trump, iemand die windmolens best voor reuzen zou kunnen aanzien, maar ook impliciet met zichzelf, een stuntelige idealist die het niet zo goed meer weet.

Dat is het bescheiden hoogtepuntje van een voorstelling die energie, verrassingen of zelfs maar echt geslaagde grappen ontbeert. Over Baudet zegt Guzman: "Hij kleineert vrouwen zodat zijn piemel nog wat lijkt."

Nogal wiedes dat het gevecht tegen populisme verloren is gegaan. Met zulke bakken toon je je bepaald geen waardige tegenstander.

KOM DAN!

Door Emilio Guzman
Gezien 22/1, De Kleine Komedie
Te zien 11/4, De Meervaart; 3/5, Griffioen Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden