Plus

Emile Roemer: 'Ze maken mij de pis niet lauw'

SP-leider Emile Roemer (54) werd in de media als lijsttrekker afgeschreven . Zelf blijft hij dromen dat hij het verschil kan maken in een kabinet. 'We zijn steeds dichterbij gekomen.

door: Jan Hoedeman
Emile Roemer (SP) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Emile Roemer (SP) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Wat hebt u van uw ouders geleerd?

"Doorpakken in de strijd tegen het onrecht en daarvoor gaan staan. Mijn vader heeft in het verzet gezeten en had in het begin van de Tweede Wereldoorlog heel wat engeltjes op zijn schouders zitten. Hij was militair aan de oostgrens op het moment dat de oorlog uitbrak. Bij toeval was hij bij ons in de buurt gelegerd."

Sprak uw vader erover?
"Heel weinig. Toen hij was overleden, kwamen ik in contact met mensen die over hun vader een boek schreven. Onze ouders zaten in dezelfde verzetsgroep en daar kwamen verhalen los die ik nooit had gehoord. Mijn vader is opgepakt, gemarteld en ter dood veroordeeld. De avond voor zijn executie is hij bevrijd. Ik wist wel dat hij een keer is opgepakt en dat hij was bevrijd. Mijn moeder was wel op de hoogte."

Fascinerend dat daar niet over werd gesproken.
"Toen de broer van mijn vader mensen op bezoek kreeg die voor een publicatie vroegen naar andere verzetshelden, zei hij: "Die ga ik niet verraaien!" Dat zei hij op zijn negentigste! Hij heeft het niet verteld. Zo diep zit dat erin. Mijn broers en zussen zijn op latere leeftijd blijven zitten met een heleboel vragen. Op enig moment komt dat boven en wil je het weten."

Hoe gaat het met uw gevecht tegen de kilo's?

"Ik ben dik tevreden waarop dat het dit jaar is gelukt. Ik ben nog steeds bezig. Het is iets waar je steeds op let. Het is een verandering van levensstijl. Ik ben nu 18 kilo afgevallen, maar daar blijf ik een beetje hangen. Deze zomer doe ik er een schepje bovenop, dan heb ik meer ruimte om gedisciplineerd te leven."

Achttien kilo, dat is drie zware boodschappentassen.
"Dat merk je wel. Het maakt heel veel uit in hoe je je voelt. Je bent conditioneel veel beter. Dan ben je scherper en alerter. Je houdt rekening met wat je eet, wat je drinkt en vooral wat je tussendoor doet. En hoeveel je sport. De alcohol, koffie zonder melk en suiker. En dat is allemaal discipline. Ik mag een keer in de week een uitsmijter bij de lunch. Dan pas ik 's avonds op."U hebt een veelbewogen jaar achter de rug. Er verscheen in deze krant een verhaal met kritiek van anonieme Kamerleden.

Hoe eenzaam is het leiderschap als alles tegenzit?
"Heel eenzaam. Als er zo'n stuk met kritiek verschijnt, dan baal je wel. Je vrouw en je kinderen lezen dat ook. Het gaat wel over jou, ik werd daar op zijn minst verdrietig van. Dat heeft de partij geen goed gedaan en mij ook niet. Vervolgens heeft die publiciteit veel twijfelende kiezers opgeleverd, waardoor we achterbleven. Toch hebben we een sterke campagne gevoerd, want vijf weken voor de verkiezingen stonden we op 8, 9 zetels. Journalisten die mij allang hadden afgeschreven, vonden dat ik debatten erg goed deed. Daardoor heb ik op het laatst toch nog veel van de achterstand ingehaald."

Wat er ging wél goed?
"We zijn keihard bezig geweest de partij aan een nieuwe generatie geven. Heel veel nieuwe mensen op posities gezet op alle niveaus op belangrijke plekken. Dat vind ik nog steeds een hoogtepunt. Jan Marijnissen heeft een mooi afscheid gekregen. We hebben een nieuw partijbestuur, een nieuw dagelijks bestuur. Een nieuwe fractie met ontzettend veel talent."

Emile Roemer: ze maken mij de pis niet lauw. Beeld Lenny Oosterwijk/Lumen
Emile Roemer: ze maken mij de pis niet lauw.Beeld Lenny Oosterwijk/Lumen

In Jinek werd u afgeschreven: uw houdbaarheidsdatum zou zijn overschreden.

"Ik heb al zoveel gezien. Tienduizend voorbeelden van mensen die worden weggeschreven en daags erna de held zijn. Wie had gedacht dat Rutte premier zou worden na de strijd met Verdonk? Op een gegeven moment krijg je een gevoel van: ik laat niet meer alles binnenkomen. Als iemand een zeikstuk wil schrijven moet hij dat vooral doen - maar als je me daarmee uit mijn evenwicht denkt te kunnen brengen, moet je toch van beteren huize zijn. Ze maken mij de pis niet meer lauw."

Wordt u nog een vierde keer lijsttrekker?
"Zeker, want ik heb altijd één droom gehad: dat de omstandigheden zo zijn dat wij het verschil kunnen maken in een kabinet. Het ziet er niet naar uit dat het deze ronde lukt, maar we zijn wel steeds dichterbij gekomen. Ik heb met de SP bewezen dat we op verschillende niveaus kunnen besturen. Misschien moeten sommigen er nog aan wennen dat de SP niet ten koste van alles wil regeren. Maar mijn droom is wel om dat waar te maken."

Waar stoort u zich aan in Den Haag?
"Het gemak waarin deze kabinetsformatie door iedereen wordt gedacht dat we allemaal maar bij elkaar kunnen aanschuiven. Beetje uitruilen en dan een kabinet kunnen formeren. Als dan de verschillen zo enorm groot zijn, dat dan niet wordt uitgediept waarom ze zo groot zijn. Daar heb ik me enorm over verbaasd."

Rutte zegt steeds dat u in 2010 en 2012 het initiatief hebt genomen om te zien of er na de verkiezingen kon worden samengewerkt.
"Onzin. We hebben elkaar gesproken. In 2010 ga je al je collega's langs omdat je net nieuw bent. Dat is logisch. In 2012 hebben we vrij duidelijk gemaakt dat we Rutte uit het Torentje wilden hebben. Op zijn verzoek hebben we ook gesproken onder andere over de enorme hoeveelheid spoeddebatten. Maar niet over het samen formeren van een kabinet. Nooit."

Begrijp ik nou goed dat u zegt dat Rutte liegt in een Kamerdebat?
"Ja. Als hij suggereert dat er op mijn initiatief twee keer gesproken is dat we samen in een kabinet zouden kunnen zitten, dan liegt hij dat hij barst. Ik zou met hem hebben gegeten, in het Torentje zijn geweest - dan mag hij mij vertellen wanneer dat was. Bovendien heeft hij mij de afgelopen drie jaar nooit gebeld. De afgelopen drie maanden heeft hij niet gebeld, na de verkiezingen niet, de afgelopen drie weken niet, tijdens de formatie niet! De VVD wil het zelf ook helemaal niet! En als hij mij aan het twijfelen had willen brengen dat we het te scherp zien, dan had hij kunnen bellen. Ik ga niet praten zoals Klaver in de kabinetsformatie wel deed. Ik ben niet van de spelletjes."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden