'Emigratie' damherten definitief van de baan

De gemeente ziet definitief af van de verplaatsing van damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen naar natuurgebieden in andere delen van Europa.

null Beeld anp
Beeld anp

Een verdere uitwerking van de plannen heeft geen zin, gezien de weerstand in de gemeenteraad, schrijft wethouder Carolien Gehrels in een brief aan de raadscommissie.

De verplaatsing naar het buitenland werd eerder voorgesteld als alternatief voor het schieten van de dieren om de uitdijende populatie in het duingebied tot aanvaardbare proporties terug te brengen.

Afschieten
De gemeenteraad schaarde zich twee maanden geleden achter het voorstel om de ziekte en verzwakte damherten te laten afschieten. Naar schatting telt het natuurgebied tweeduizend herten. De gemeente vindt de helft daarvan genoeg.

Rewilding Europe, de organisatie die de mogelijkheden van verplaatsing heeft onderzocht, ziet kansen voor de damherten in Bulgarije, Roemenië, Spanje, Turkije en Litouwen, blijkt uit de brief van Gehrels.

Met de verhuizing van honderd dieren zou volgens de natuurbeschermers een bedrag gemoeid zijn maximaal 35.000 euro. Anders dan de kritische stemmen in de gemeenteraad, meent Rewilding Europe dat het transport van de beesten geen problemen voor hun welzijn met zich meebrengt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden