Emeritus-hoogleraar Piet de Rooy (UvA) schrijft beste politieke boek

Het beste politieke boek van het afgelopen jaar is geschreven door emeritus-hoogleraar Piet de Rooy. Met het boek 'Ons stipje op de waereldkaart' won hij maandag de Prinsjesboekenprijs. Dat is een prijs die wordt uitgereikt in de aanloop naar Prinsjesdag.

null Beeld anp
Beeld anp

In het boek legt De Rooy uit dat sommige clichés over Nederland niet kloppen. Als voorbeeld noemt de jury: 'Dat Nederlanders zo goed zijn in polderen heeft wellicht minder te maken met de strijd tegen het water dan met het simpele feit dat wij als klein landje ons niet te veel onderlinge strijd kunnen veroorloven.'

De Rooy was van 1985 tot 2009 hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving een oorkonde en een bedrag van 2.500 euro. Het is de tweede keer dat de prijs wordt toegekend. Vorig jaar won Mathieu Segers, docent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht, met een boek over Nederland en de eenwording van Europa.

Prinsjesdag
De Prinsjesboekenprijs is één van de prijzen die worden toegekend in de aanloop naar Prinsjesdag. Tweede Kamerleden Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP) wonnen vrijdag een politieke prijs. Ze hebben volgens de jury veel betekend voor de parlementaire democratie, doordat ze vorig jaar betrokken waren bij het herfstakkoord met het kabinet.

Fotograaf David van Dam kreeg zaterdag een prijs voor de beste politieke foto. Hij fotografeerde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) na een lang debat over Amerikaanse afluisterpraktijken, op de achterbank van zijn dienstauto wachtend op de rit naar huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden