Reportage

Embedded op Roeterseiland: zo gebruiken studenten het UvA-terrein

Op de campus van de UvA op het Roeterseiland bekijken twee architecten hoe studenten het terrein gebruiken. Dat gaat dag en nacht door, want ze zijn er neergestreken in een tiny house.

Marlies Vermeulen en Remy Kroese wonen tot half januari op Roeterseiland.Beeld Jakob Van Vliet

Dennis van Galen (51) heeft zich net opgefrist. De directeur van cultureel centrum Crea heeft de nacht in het ­tiny house op het Roeterseiland doorgebracht. “Om me met een plek verbonden te kunnen voelen, moet ik er geslapen hebben.” Hij levert zijn sleutel in bij Remy Kroese (38) en Marlies Vermeulen (33), die in hetzelfde huisje op de campus slapen, samen met hun hond Peer.

Kroese en Vermeulen wonen sinds half oktober op de socialewetenschappencampus van de Universiteit van Amsterdam. Ze streken er neer op eigen initiatief, nadat de UvA geïntrigeerd was geraakt door hun plan.

Kroese en Vermeulen zijn de gezichten achter onderzoeksbureau Dear Hunter. Wat ze doen? “We zijn cartopologen, een samentrekking van cartografen en antropologen,” zegt Vermeulen. “We zijn gewend de wereld te beschrijven in tekst en letters. Maar niets in de wereld bestaat uit letters.”

Ze wonen op een locatie, brengen die letterlijk in kaart en tekenen vervolgens op de kaart wat er op die plek gebeurt. Zo viel het Kroese op dat studenten met hun winterjassen en tassen van gebouw naar gebouw sleepten, terwijl de staf dat niet hoeft te doen. “Dat is hiërarchie in het gebouw. Studenten leven veel nomadischer.” Zulke observaties noteren ze dan op hun kaarten, die het midden houden tussen de getekende kaarten van Jan Rothuizen en bouwtekeningen van een architect.

Wat de UvA precies met de bevindingen gaat doen, moet de toekomst uitwijzen. De universiteit vindt het in ieder geval interessant om te weten hoe studenten het terrein gebruiken.

Kleine container

Kroese en Vermeulen, die elkaar in 2014 hebben leren kennen, zijn allebei opgeleid tot architect. “We deelden dezelfde frustratie. Als architect ben je bezig met het ontwerpen van plekken, maar je hebt geen idee hoe die plekken werken,” aldus Kroese.

Het stoort hen dat op de archi­tec­tuur­opleiding geen aandacht is voor antropologie. Vandaar dat ze wonen en slapen op de plekken die ze in kaart brengen. Vermeulen: “We zoeken intimiteit met een plek.”

Intimiteit vonden ze overigens ook bij elkaar: Kroese en Vermeulen zijn partners in het privéleven. “We waren toch al veel samen. Op een gegeven moment besluit je dan maar om een koppel te worden,” lacht Vermeulen.

Inmiddels hebben ze al op vijftien plekken gewoond, waaronder Aken en Hasselt, in hun container van 12 vierkante meter. De Roeterseilandcampus trok hun aandacht, want de UvA wil graag dat de campus opgenomen wordt in de stad.

Dat lukt, stelt Kroese: “Wij dachten dat onze hond hier geen andere honden zou zien, maar het grasveld waar studenten in de zomer picknicken, is inmiddels ook een ontmoetingsplek voor hondenbezitters uit de buurt.”

Tot half januari zitten Kroese en Vermeulen in het tiny house. Ook de feestdagen brachten ze er door. Ruimte voor een kerstboom was er niet, maar dat vinden ze niet erg. “We wonen in het centrum aan het water,” zegt Kroese. “Veel studenten zullen jaloers op ons zijn.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden