EMA trekt in Spark-gebouw: 'We halen de deadlines'

Twee maanden voor de verhuizing vanuit Londen heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) al een onderkomen in Amsterdam. We halen de deadlines, is de boodschap.

Jop van Kempen
Vicedirecteur Walthion, directeur Rasi, minister Bruins en wethouder Kock bij de officiële opening. Beeld anp
Vicedirecteur Walthion, directeur Rasi, minister Bruins en wethouder Kock bij de officiële opening.Beeld anp

"Elf maart gaan we over," zegt Noël Walthion, de Belgische vicedirecteur van het EMA. "Dan werken hier vierhonderd mensen."

Met 'hier' doelt hij op het nu nog lege Spark-gebouw op Sloterdijk. Walthion staat pal onder het EMA-logo dat EMA-directeur Guido Rasi, minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en de Amsterdamse wethouder Udo Kock (Economische Zaken) met het doorknippen van lintjes hebben onthuld.

Het Spark-gebouw is een tijdelijk kantoor. Het geneesmiddelenagentschap zal zich er niet langer dan negen maanden vestigen. Eind november volgt namelijk een verhuizing naar het permanente verblijf op de Zuidas. EMA moet Londen verlaten omdat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Te krap
Over de deadline van het nieuwe EMA-hoofdkantoor is veel te doen geweest. Te krap, oordeelden critici. Het zou niet lukken om het gebouw in anderhalf jaar neer te zetten.

De grootste criticus was de Italiaanse regering. Milaan verloor de economische trekpleister - er zijn nu al meer dan 1200 banen geschapen door de komst van het EMA - na loting aan Amsterdam. Maar met de tijdige oplevering van het Spark-gebouw én de belofte dat ook het hoofdkantoor op de Zuidas in november af is, laat Nederland zien dat alles onder controle is. "We liggen precies op schema, en dat maakt me gelukkig," aldus minister Bruins.

Ongeveer een kwart van het EMA-personeel - 900 man in totaal - gaat niet mee van Londen naar Amsterdam. Intussen moet het agentschap wel blijven functioneren.

Kerntaak
EMA bepaalt of nieuwe geneesmiddelen effectief en veilig genoeg zijn om in de Europese Unie op de markt te komen.

"Onze kerntaak is overeind gebleven, maar door de verhuizing werken we niet meer full-speed," aldus vicedirecteur Walthion. "We verwachten in 2020 weer volledig operationeel te zijn."

Udo Kock liet weten dat alle EMA-werknemers van harte welkom zijn in Amsterdam, ondanks de druk die zij geven op de verhitte woningmarkt. Veel EMA-personeel kiest er sowieso voor om in de omgeving van Amsterdam te wonen (bijvoorbeeld Den Haag, Bergen of Amstelveen), maar Amsterdammers hoeven zich geen zorgen te maken, aldus Kock. "Het EMA-personeel neemt onze huizen en banen niet in, maar draagt juist bij aan de samenleving."

Lees ook: De Zuidas maakt zich klaar voor EMA

CEO Guido Rasi Beeld anp
CEO Guido RasiBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden