PlusAnalyse

EMA is impuls voor banen en wetenschap in de stad

De komst van het Europees Medicijn­agentschap EMA naar de Zuidas maakt Amsterdam in één klap belangrijk voor de internationale farmaceutische industrie. Ook Nederlandse patiënten hopen te profiteren.

Jop van Kempen
In 2019 betrekken 900 werknemers van het Europees Medicijnagentschap een gloednieuw kantoor aan de Scarlattilaan op de Zuidas Beeld -
In 2019 betrekken 900 werknemers van het Europees Medicijnagentschap een gloednieuw kantoor aan de Scarlattilaan op de ZuidasBeeld -

Prestige, werkgelegenheid en wetenschappelijke ontwikkeling. Het Europese agentschap is een meerkleurige veer waarmee Amsterdam kan pronken. In 2019 betrekken 900 werknemers een fonkelnieuw kantoor aan de Scarlattilaan om te bepalen welke nieuwe medicijnen toegang krijgen tot de Europese markt. Ze verlaten het kantoor in Londen vanwege de brexit.

Grote man van de Nederlandse kandidatuur is Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc. De voormalige PvdA-minister van Financiën heeft zich de afgelopen maanden een slag in de rondte gelobbyd in Europa, met als resultaat dat Amsterdam in de laatste stemmingsronde gelijk eindigde met Milaan. Loting bepaalde de keuze.

Wereldspeler
Door de komst van het EMA - in januari volgend jaar komt al een tijdelijk kantoor beschikbaar - wordt Amsterdam ineens een belangrijke stad voor de farmaceutische industrie. In het kielzog van het agentschap zullen farmaceutische bedrijven naar Nederland komen om onderzoek te doen naar nieuwe geneesmiddelen. "Dit kan ons land als wereldspeler op de kaart zetten," aldus Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Ook voor academische centra is de komst van EMA van groot belang. In het VUmc, het AMC en het Antoni van Leeuwenhoek zullen meer studies worden opgezet naar nieuwe medicatie. "Bij zo'n ontwikkelingstraject werken farmaceutische bedrijven en medische centra samen," aldus Hans Romijn, bestuursvoorzitter van het AMC.

"De farmaceutische industrie levert het geneesmiddel en financiert het onderzoek van honderden miljoenen, wij participeren in de studies en betrekken de patiënten erbij." Dat betekent dat Nederlandse patiënten baat kunnen hebben bij de komst van het EMA. Zij zullen vaker nieuwe middelen al in de testfase kunnen gebruiken. Dat kan levens redden.

Lijnen worden korter
KWF Kankerbestrijding hoopt dat de komst van EMA betekent dat de toelating van medicatie tot de Nederlandse markt kan worden versneld. Het duurt jaren voordat de studies volgens de richtlijnen zijn uitgevoerd en de geneesmiddelen hun weg vinden naar Nederlandse apotheken. "De lijnen worden korter, dat kan zeker geen kwaad," aldus een woordvoerder van de organisatie. "Al beseffen we dat de procedures door de verhuizing niet veranderen."

De komst van het EMA heeft geen invloed op de hoogte van medicijnprijzen. Het agentschap onderzoekt alleen de veiligheid en werkzaamheid van nieuwe medicatie voor de Europese markt van 500 miljoen mensen, de farmaceutische industrie bepaalt de prijzen. De overheid gaat over de vergoeding.

Dat het agentschap naar Amsterdam komt, zorgt voor veel positieve reacties. Ook Amsterdamse juristen zien het EMA graag komen. "Wij zullen onze healthcare-afdeling uitbreiden," aldus Bas Megen van Loyens & Loeff.

Lees ook: Wouter Bos: 'Komst EMA is goed voor economie van de stad' en: Udo Kock: Voorbereiding komst EMA start per direct

Gevolgen voor de stad

Huizenmarkt
Amsterdam helpt de 900 EMA-werknemers en hun gezinnen bij de verhuizing vanuit Londen. Hun komst vergroot de druk op de toch al oververhitte huizen­markt. De gemeente wil hen ook onderbrengen in plaatsen als Leiden en Den Haag.

Patiënten
Farmabedrijven gaan onderzoek doen naar nieuwe medicijnen in de directe omgeving van het EMA. ­Patiënten hier hebben meer kans op experimentele middelen.

Scholen
Kinderen van EMA-werknemers die naar internationale scholen willen, kunnen terecht in en om Amsterdam. De gemeente wil scholen bijbouwen.

Lokale economie
Bezoekers van het EMA zorgen jaarlijks voor 30.000 hotelovernachtingen op de - toch al volle - hotelmarkt. Restaurants en cafés profiteren mee.

Prestige
De farmaceutische industrie kijkt naar Amsterdam. Het hoofdkantoor van GlaxoSmithKline zetelt in ­Engeland. Gaat ook dat over?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden