EMA eerst naar Spark-gebouw bij Sloterdijk

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) neemt vanaf 1 januari volgend jaar tijdelijk z'n intrek in het Spark-gebouw bij Sloterdijk. Op 15 november moet de nieuwbouw op de Zuidas klaar zijn.

Het Spark Gebouw naast SloterdijkBeeld OVG Real Estate

Dat heeft minister voor Medische Zorg Bruno Bruins maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag. Daar waren ook EMA-directeur Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam Udo Kock bij aanwezig.

Het Spark-gebouw bij Amsterdam Sloterdijk biedt maar de helft van de werkruimte die het EMA nu in Londen nog heeft, zegt directeur Guido Rasi. "Maar de kern van het werk kan doorgaan. De omstandigheden zijn misschien soms minder comfortabel, maar wel werkbaar." EMA toets de veiligheid en werkzaamheid van medicatie voor 500 miljoen mensen binnen de Europese Unie. Zonder goedkeuring van EMA mag een geneesmiddel niet worden verkocht op de Europese markt.

'Ongestoord'
Er zijn drie belangrijke data voor de overgang van EMA van Londen naar Amsterdam. Op 1 januari 2019 moet Spark-gebouw gebruiksklaar zijn, want dan worden de eerste werkzaamheden naar Amsterdam verplaatst. Voor 30 maart moet het instituut Engeland volledig hebben verlaten, omdat de Britten dan uit de Europese Unie willen stappen. En op 15 november moet het nieuwe gebouw op de Zuidas open gaan.

"Het is een ambitieuze planning, maar een haalbare," aldus architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf, dat de bouw coördineert. Om bouwtijd te sparen wordt niet gewerkt met cement, dat droogtijd nodig heeft, maar met systeembouw.

"In Amsterdam mag je van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds bouwen, behalve op zondag," aldus Van Dijk. "Die tijd gaan we nodig hebben. Is dat nog te krap, dan kunnen we een ontheffing aanvragen om 24 uur per dag te bouwen."

Het aanvankelijke plan voor de verhuizing van EMA was dat het kantoor op de Zuidas al op 30 maart gedeeltelijk in gebruik zou worden genomen. Het Rijksvastgoedbedrijf wist dat de nieuwbouw dan niet volledig klaar was, en bood aan om tijdelijke kantoorgebouwen te huren in de buurt van de Zuidas tot het kantoor helemaal af was.

Van dat plan is afgeweken, omdat het niet goed werkbaar bleek. Het EMA verhuist vanaf 1 januari stapsgewijs naar het Spark-gebouw bij Sloterdijk, en blijft daar tot het op 15 november naar de Zuidas vertrekt. Vergaderingen en bijeenkomsten die niet in het Spark-gebouw kunnen plaatsvinden, worden ondergebracht op andere locaties nabij Sloterdijk.

Projectteam
In november haalde Amsterdam het European Medicines Agency binnen, dat door de naderende brexit niet langer in Londen kon blijven. In het Londense kantoor werken nu nog 900 mensen. De schatting over hoeveel van hen meeverhuizen naar Amsterdam lopen uiteen van 200 tot 700.

Voor hen heeft Amsterdam onlangs een projectteam opgestart dat de verhuizingen naar Nederland begeleidt en mee helpt zoeken naar woonruimte en scholen. Bruins zegde dat team maandag een financiële injectie van 2,5 miljoen euro toe.Lees ook: Gemeente reserveert geen huizen voor EMA-personeel

Gezien vanuit de lucht, de locatie op de Zuidas waar het nieuwe EMA-pand wordt gebouwd.Beeld Jop van Kempen
Het gebouw, naast het KPN-kantoor, wordt ongeveer 80 meter hoogBeeld Jop van Kempen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden