Plus

Elvira Out verwerkt bruut afscheid van GTST in persoonlijk stuk

Voormalig Goede Tijden Slechte Tijden-actrice Elvira Out (49) kreeg in 2015 te horen dat haar personage Bianca Bouwhuis moest sterven aan een ziekte, terwijl haar vader stervende was aan kanker. Met zowel relativerende humor als kwetsbaarheid verwerkte zij haar ervaringen in de voorstelling Kill Your Darlings.

Actrice Elvira Out die Emma Snijder speelt in Goede Tijden Slechte Tijden.Beeld ANP

Anderhalf jaar speelde ze Bianca Bouwhuis met veel plezier, maar toen kwam het nieuws dat ze uit Goede Tijden Slechte Tijden werd geschreven. Het kwam hard aan. "Ik had het niet zien aankomen. Ik voelde me verstoten, afgewezen en ging aan mezelf twijfelen."

Tegelijkertijd was haar vader gediagnosticeerd met kanker, dezelfde ziekte waaraan haar personage Bianca in eerste instantie zou overlijden. "Ik zei: dit is op dit moment wel héél heftig om te spelen."

Artistiek verantwoord
Twee weken later kwam het nieuws dat haar vader stervende was. De schrijvers veranderden Bianca's ziekte in ALS, maar de uitkomst bleef hetzelfde. "Ik moest de ziekenhuis- en slechtnieuwsgesprekken spelen terwijl ik de dag erna echt met mijn vader in het ziekenhuis zat."

Dat het zo moeilijk zou zijn om afscheid te nemen van de soapwereld, had Out van tevoren niet kunnen bedenken. "Toen ik gevraagd werd, twijfelde ik: is spelen in een soap wel artistiek verantwoord? Ik wilde eigenlijk een solovoorstelling gaan maken, maar de actrice in mij wilde meer spelen, en hier was mijn kans."

Out greep de kans met beide handen aan. En ze bleek gevoelig voor de status die een rol in een populaire serie met zich meebrengt. "Mensen zien je als iemand die succesvol is. Dat doet iets met je. Ik dacht: eindelijk ben ik geslaagd."

Fictief personage
Inmiddels ziet Out dat anders; haar ontslag bij GTST bracht haar weer terug bij haar oorspronkelijke ambitie: het maken van een solovoorstelling.

In eerste instantie bedacht Out voor de voorstelling een fictief personage: Vivian Vogel, die al 25 jaar in de soap Van tijd tot tijd speelt. "Zij is zo vergroeid met haar rol dat ze in een identiteitscrisis terechtkomt als ze eruit vliegt. Dat is gebaseerd op de realiteit. Mensen zagen mij op straat als Bianca Bouwhuis, niet als Elvira."

Regisseur Peter de Baan hielp haar de voorstelling persoonlijker te maken: met een dagboek in de hand begon ze haar eigen verhaal te vertellen.

Nu lopen zij en de fictieve Vivian in Kill Your Darlings door elkaar heen. "Al mijn extreme emoties, woede, verdriet en kleinzieligheid zitten in haar."

Universeler
Door het persoonlijke onderwerp is de voorstelling juist universeler, vindt Out. "Mensen herkennen zichzelf: er zijn mensen die het verhaal over mijn vader heel erg aangrijpt. Anderen herkennen zich in het verhaal van Vivian, omdat ze bijvoorbeeld na lange tijd hun baan zijn verloren."

Out hoopt dat het publiek meekrijgt dat emoties en tegenslagen er mogen zijn. "Ik zie om me heen dat mensen hun identiteit ontlenen aan rollen die we spelen. In die zin is soap een metafoor. Een gesprek gaat nooit over wie je bent, maar over wat je doet. Wat je doet is dan wie je bent."

"Als daar ineens iets in verandert, zoals het verliezen van je baan of partner, kan dit tot een identiteitscrisis leiden. Dat vind ik boeiend. En als het loser-gevoel dat erbij hoort er gewoon mag zijn, ben ik ervan overtuigd dat er juist door tegenslag ook ruimte komt voor iets nieuws."

Elvira Out speelt Kill Your Darlings van 18 tot 20 oktober in Toon Amsterdam, Jan Evertsenstraat 8. Daarna onder meer te zien in 't Werftheater in Utrecht en het Oude Raadhuis in Hoofddorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden