Update

Eluana is dood, maar politieke strijd gaat door

Gelovigen protesteren bij het Vaticaan tegen de euthanasie voor coma-patiënte Eluana Englaro. Zij overleed maandagavond. Foto EPA Beeld
Gelovigen protesteren bij het Vaticaan tegen de euthanasie voor coma-patiënte Eluana Englaro. Zij overleed maandagavond. Foto EPA

ROME - Terwijl de Italiaanse senaat met een noodwet haar dood probeerde te voorkomen en de politie op het punt stond de kliniek te sluiten waarin zij was opgenomen, stierf gisteravond, even na acht uur, Eluana Englaro, 38 jaar oud, waarvan zij 17 jaar in coma doorbracht.

Het nieuws sloeg in als een bom. De vrouw was vorige week overgebracht naar een verpleeghuis in Udine, waar men vrijdag de kunstmatige voeding staakte. Volgens berekeningen zou de vrouw nog tien of veertien dagen leven, maar 'een plotselinge crisis' leidde volgens haar neuroloog versneld tot de dood.

In de senaat, waar gisteravond zou worden gestemd over de noodwet, werd een minuut stilte in acht genomen. Premier Silvio Berlusconi, die de zaak-Englaro lijkt te gebruiken om president Giorgio Napolitano aan de kant te schuiven vanwege diens kritische houding in de hele affaire, reageerde met: ''Ik voel grote pijn en spijt dat het niet mogelijk is geweest het leven van Eluana te redden.''

Het Vaticaan, dat de afgelopen weken enorme druk uitoefende, liet via zijn 'minister van gezondheid', kardinaal Javier Lozano Barragan, weten tot God te bidden 'opdat hij degenen zal vergeven die het zover hebben laten komen'. Deze keer werd niet gerept van moord, maar wel vond de kardinaal dat 'een delict' was gepleegd.

Minder begripvol was de reactie van de senator van Berlusconi's Volkspartij voor de Vrijheden, Gaetano Quagliariello. ''Eluana is niet gestorven, ze hebben haar afgeslacht,'' riep hij huilend, waarna zoveel ophef ontstond dat de zitting werd geschorst. De leider van de linkse oppositie in de Senaat, Anna Maria Finocchiaro, sprak vol walging van 'de zoveelste manipulatie over de rug van Eluana'.

De plotseling dood van de vrouw confronteerde ook alle scherpslijpers met het verdriet van de vader, Beppino Englaro, die na jaren van strijd via een gerechtelijke uitspraak dacht de wens van zijn dochter te kunnen respecteren. De man die door velen als een beul was afgeschilderd en door Berlusconi zelf als een slechte vader. omdat hij van zijn dochter 'afwilde', zei gisteravond in tranen: ''Ja, Eluana heeft ons verlaten. Ik heb alles alleen gedaan, nu wil ik ook alleen zijn.''

Minister van Gezondheid Maurizio Sacconi, die er eerder op de dag nog van overtuigd was dat hij de kliniek in Udine zou kunnen sluiten, riep de regeringspartijen op door te gaan met het aannemen van de noodwet. ''In naam van het offer dat door Eluana is gebracht.'' De vraag is of dat lukt. De regering heeft een ruime meerderheid, maar de niet-katholieke oppositie gebruikt alle middelen om het proces te traineren. De Radicale Partij van oud-Europees commissaris Emma Bonino diende 1500 amendementen in.

Bonino signaleerde een 'waanzinnige manipulatie van de waarheid' en zei te vrezen 'voor het einde van de rechtsstaat'. Ook waarschuwde ze voor de implicaties van de wetstekst. ''Kunstmatige voeding zou dan niet meer mogen worden onthouden aan niet-autonome personen, hetgeen betekent dat iemand die hulpbehoevend is maar bij zijn volle verstand, straks geen nee meer kan zeggen tegen de sonde.''

Terwijl voor- en tegenstanders van het decreet gisteren overal in het land demonstraties en handtekeningenacties hielden, blijft de hamvraag voor velen waarom Berlusconi besloot tot deze operatie.

''Het is curieus dat de staat zeventien jaar lang geen enkele interesse in dit geval heeft getoond, en nu met geweld het inmiddels weggeteerde lichaam wilde beschermen in naam van de liefde voor het leven,'' zei Massimo D'Alema, ex-minister van Buitenlandse Zaken.

D'Alema ziet 'een complot', evenals overigens veel vooraanstaande Italianen, zoals de schrijver Umberto Eco, Nobelprijswinnares Rita Levi Montalcini en filmregisseur Roberto Benigni.

Berlusconi heeft volgens hen de zaak aangegrepen om met de hulp van kerk en veel emotie president Napolitano buiten spel te zetten en zijn eigen macht te vergroten. Napolitano weigerde eerde een decreet van dezelfde strekking als het wetsvoorstel te ondertekenen omdat het ingaat tegen de grondwet. (EELCO VAN DER LINDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden