Elsevier-bladen minder waard

De vakbladentak staat al negen maanden te koop. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
De vakbladentak staat al negen maanden te koop. Foto ANP/Olaf Kraak

AMSTERDAM - Reed-Elsevier krijgt niet meer dan één miljard dollar voor zijn vakbladentak, die in de etalage staat. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat de uitgever in gedachten had.

Dat zeggen 'twee mensen met kennis van het proces' vandaag tegen Bloomberg. Topman Crispin Davids zal volgens hen de verkooppogingen staken of proberen Reed Business Information (RBI) in delen te verkopen. Davis zou voor Kerstmis een besluit willen nemen.

RBI staat al negen maanden in de etalage, inclusief de 135 bladen die de vakbladentak uitgeeft. In Nederland zijn dat onder andere Elsevier, FEM en De Boerderij en in het buitenland vermaarde titels als Variety en The Scientist.

Het hele biedproces is verstoord door de kredietcrisis, waardoor potentiële financiers het voor gezien hebben gehouden. Dat geldt ook voor Apollo Management, het investeringsfonds dat in de wandelgangen als de belangrijkste kandidaat-koper werd gezien.

De twee laatste kandidaten waarmee is gesproken, zijn ook investeringsfondsen: Bain Capital en een combinatie van TPG Inc. en DLJ Merchant Banking Partners. Die hebben ook boekenonderzoek mogen doen bij RBI. Maar deze twee partijen waren na recent overleg met Davis niet bereid hun bod te verhogen.

Toen RBI in februari te koop werd gezet, wilde Davis niets kwijt over de verwachte opbrengst. Analisten rekenden uit dat het bedrag rond de twee miljard dollar moest liggen. Het concern wil van de vakbladentak af om minder afhankelijk te worden van advertentie-inkomstne, die zeer afhankelijk zijn van het economische klimaat.

Davis zou RBI willen verkopen vóór maart 2009, het moment dat hij met pensioen gaat. De verkoop is noodzakelijk om te voorkomen dat de kredietwaardigheid van het gehele concern wordt afgewaardeerd. Standard & Poor's heeft daarvoor al gewaarschuwd. Dat zou het voor het concern nog moeilijker maken financiers te zoeken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden