Els Iping is heel tevreden (interview)

Op het stadhuis ging het gerucht al weken, maar sinds gisteren is het definitief: Els Iping komt na de verkiezingen niet terug als voorzitter van stadsdeel Centrum.

Waarom heeft u besloten u niet verkiesbaar te stellen in maart?
"Omdat ik het na acht jaar als stadsdeelbestuurder wel mooi vond. Ik heb veel gedaan voor het stadsdeel, en alles wat ik wilde bereiken toen ik de politiek in ging, is gelukt."

U klinkt erg tevreden.
"Dat ben ik ook. In de eerste vier jaar heb ik me vooral ingezet voor een schoner centrum. Nu vinden mensen het normaal dat de binnenstad schoon is, maar acht jaar geleden was het een smeerboel."
"Daarnaast ben ik tevreden over de aanpak van de overlast. Met de gemeente hebben we met de 1012-aanpak de criminaliteit op de Wallen kunnen terugdringen. Verder zijn we erin geslaagd de overlast van alcoholisten en verslaafden fors terug te dringen."

Vooral deze zomer kreeg u veel kritiek over u heen, vanwege alle regeltjes die het stadsdeel had bedacht.
"Ik schrok wel van de grofheid. Het ging te veel over mij als persoon, en niet over de inhoud."

Heeft de kritiek op uw functioneren een rol gespeeld bij uw beslissing?

"Ik kreeg niet alleen kritiek, maar ook veel steunbetuigingen uit de stad. En bovendien had ik dat besluit al in de zomer genomen. Ik wilde dat alleen pas bekendmaken als de storm over de terrasregels was overgewaaid. Anders was de discussie alleen daarover gegaan."

Het lijkt me geen fijne manier om afscheid te nemen.
"Ik had nooit gedacht dat ik zo'n slecht imago zou krijgen. Maar ik ben niet in de politiek gegaan om populair te worden en ik ben daar niet bitter over. Al ben ik wel verbijsterd over de persoonlijke aanvallen."

Uw PvdA staat er in de peilingen niet best voor en de VVD lijkt in de campagne de pijlen vooral op u te richten. Heeft dat een rol gespeeld?
"Nee. Bovendien denk ik dat het wel mee zou vallen. Ik zou dan verkiesbaar zijn in het centrum en daar heb ik veel steun voor mijn beleid. De weerstand komt vooral van ondernemers en horecabezoekers."

De verkiezingen zijn pas in maart. Bent u nu niet vleugellam geworden?
"Ik denk dat ik gewoon kan functioneren zoals voorheen, al merk ik nu al dat bepaalde partijen zich extra proberen te profileren."

Stopt u helemaal met de politiek?
"Ja. Ik wilde alleen voor het stadsdeel werken, omdat ik iets wilde doen voor mijn stad. Ik heb verder geen politieke ambities en hoef niet in de Tweede Kamer. Vroeger heb ik altijd in de kunstsector gewerkt. Na de verkiezingen hoop ik daar weer aan de slag te kunnen." (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden