Breaking news

Els Borst waarschijnlijk slachtoffer misdrijf

Oud-minister Els Borst (81) is naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer geworden van een misdrijf. Dat concluderen politie en justitie vandaag na uitvoerig onderzoek, zowel op het lichaam van de oud-politica als aan de hand van aangetroffen sporen.

null Beeld anp
Beeld anp

'Toen we gisteravond alle sporen, onderzoeksresultaten en medische gegevens naast elkaar legden, hebben we geconcludeerd dat een ongeluk niet waarschijnlijk is en dat er dus een misdrijf in het spel moet zijn', verklaarde plaatsvervangend politiechef Willem Woelders vandaag. De familie van Borst is vanmorgen op de hoogte gesteld van de conclusie.

De minister van staat werd maandagavond om 18.45 uur in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven door twee buurtgenoten dood aangetroffen met letsel op haar lichaam. Ze is aan de gevolgen van dat letsel overleden en stierf geen natuurlijke dood, concludeerde de schouwarts eerder deze week. Om welk letsel het gaat wil de politie niet zeggen.

Een team van ongeveer dertig rechercheurs doet nu verder onderzoek naar de omstandigheden waaronder de oud-minister om het leven is gekomen. Al sinds maandagavond is de politie bezig met tactisch en forensisch onderzoek in en bij haar huis. Diezelfde avond had al een uitgebreide schouw van het lichaam plaats. Van haar stoffelijk overschot is dinsdagmiddag een scan gemaakt in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Daarna heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie op haar lichaam verricht. 'Dat allemaal in combinatie met sporen die in de garage en bij de woning zijn gevonden, is voor ons reden om ervan uit te gaan dat mevrouw Borst slachtoffer is geworden van een misdrijf', zei hoofdofficier van justitie Johan Bac vandaag.

Moord of doodslag
Het onderzoek moet gaan uitwijzen of er sprake is van moord of doodslag. 'We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd weten we nog niet', aldus Bac. Het is volgens hem mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag zijn. In de wijk waar Borst woonde ligt het aantal inbraken - met jaarlijks acht inbraken per duizend huizen - boven het landelijk gemiddelde (zes inbraken per duizend huizen).

Een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kan ook nog niet worden uitgesloten. De politie gaat graven in de contacten die de minister van staat in de laatste maanden van haar leven heeft gehad. 'Onder andere om vast te stellen of ze mogelijk is bedreigd', aldus plaatsvervangend politiechef Willem Woelders. Het team grootschalige opsporing (TGO), dat onderzoek doet naar het misdrijf, vraagt iedereen die de afgelopen tijd contact met Borst had zich te melden.

In en rond de woning van de oud-politica gaat het rechercheteam nogmaals zoeken naar sporen en andere aanwijzingen voor wat er kan zijn gebeurd. De afzettingen in de Ruysdaellaan blijven nog gehandhaafd. Ook worden buren nog eens gehoord, omdat het tijdstip waarop Borst om het leven is gekomen nog niet is vastgesteld. Het onderzoek richt zich eerst op de periode tussen het vertrek van Borst van het D66-congres in de Amsterdamse Beurs van Berlage en het moment dat haar lichaam werd gevonden.

Voormalig minister Borst in 2011. Beeld anp
Voormalig minister Borst in 2011.Beeld anp

Geen nader onderzoek nodig
Het lichaam van de 81-jarige politica is gisteravond overgedragen aan haar familie. Er is geen nader lichamelijk onderzoek meer nodig, zei plaatsvervangend politiechef Willem Woelders vandaag tegen het ANP. Zaterdag is er een herdenkingsdienst voor Borst in de Domkerk in Utrecht. Daarna wordt zij in besloten kring begraven.

Els Borst werd geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde en promotie aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als arts. Later werd ze, naast minister, ook hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

Borst was minister van Volksgezondheid in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, en gedurende Paars II tevens vicepremier.

Politie doet onderzoek bij het huis van Els Borst, maandagavond. Beeld anp
Politie doet onderzoek bij het huis van Els Borst, maandagavond.Beeld anp

Pechtold: 'In-en-in triest'
D66-voorman Alexander Pechtold, die vanmorgen door minister Opstelten (Justitie) op de hoogte werd gesteld, reageerde geschokt op het nieuws: 'In-en-in triest dat deze zachtmoedige vrouw hoogstwaarschijnlijk door geweld om het leven is gekomen. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor de familie en andere nabestaanden. Maar ik hoop vooral dat Els niet lang heeft geleden.'

Premier Rutte noemde het nieuws vandaag 'een trieste ontwikkeling in een toch al heel verdrietige zaak'. De vergadering van de Tweede Kamer werd vanmiddag voor korte tijd geschorst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden