Plus

Elrow Town: Feesten zit in de familie

Het Spaanse Elrow Festival strijkt zaterdag neer op de NDSM-werf. Achter Elrow zit dé bekende feestfamilie van Spanje, die al sinds 1870 toonaangevend is. Directeur Juan Arnau is de zesde generatie.

Josien Wolthuizen
null Beeld Redferns
Beeld Redferns

Reusachtige poppen die op stelten door de menigte lopen, opblaasfruit en hammen aan het plafond, schaars geklede danseressen op het podium, confettikanonnen, bezoekers verkleed als vogels, een flamencoband. Welkom bij Elrow in Barcelona, het feest dat nog het meest lijkt op een reusachtig carnaval waar je ogen en oren tekortkomt. Het is zondagmiddag, maar bezoekers feesten alsof het weekend pas net is begonnen.

Elrow is in Amsterdam geen onbekend feest. De afgelopen jaren waren er edities tijdens Amsterdam Dance Event in de Kromhouthal - steevast uitverkocht. Dit weekend is er voor het eerst een festivaleditie, Elrow Town, dat neerstrijkt op de NDSM-werf. De 15.000 kaarten zijn al weken uitverkocht.

Terwijl op het Elrowterrein, ver buiten het centrum van Barcelona, het feest in volle gang is, neemt eigenaar Juan Arnau jr. binnen in het kantoor graag de tijd om aan zijn Nederlandse bezoek te vertellen over het feest dat een bijzondere familiegeschiedenis kent. Hij heeft het misschien al wel duizend keer verteld, maar hij doet het graag nog een keer. Hij is er trots op. En dat hij nu samen met zijn zus een succesvol feestbedrijf runt, heeft hij aan niemand anders te danken dan aan zijn voorouders.

Het verhaal begint in 1870, als de vader van zijn betovergrootvader (of oudouder, zoals dat officieel heet) na zijn diensttijd café Josepet begint in Fraga, een boerendorp op 200 kilometer ten westen van Barcelona. Over wat er in de decennia daarna met het café gebeurt, kun je een boek schrijven, maar voor de korte versie maakt Arnau een sprong naar 1942. In dat jaar, vlak na de Spaanse Burgeroorlog, opent zijn opa in het pand van café Josepet de eerst club van Spanje: Florida 135. Revolutionair voor die tijd.

Arnau jr.: "Mijn opa was heel vooruitstrevend. Mensen draaiden alleen nog traditionele muziek. Hij had door dat er andere muziekstromingen ontstonden en vloog naar de Verenigde Staten om muziek op te halen en naar Fraga te brengen. Hij wilde Barcelona en Madrid altijd voor zijn."

Monegros Festival
De drang om de Spaanse entertainmentindustrie te vernieuwen slaat over naar de volgende generatie. In de jaren tachtig is het namelijk de vader van Arnau jr., Juan Arnau sr., die elektronische muziek introduceert in Spanje. Samen met zijn vrouw reist hij door heel Europa dj's achterna om te vragen of ze op zijn feesten willen komen draaien. In de woestijn bij Fraga organiseert hij in 1994 het inmiddels wereldberoemde Monegros Festival.

De Spaanse familie Arnau met vlnr: Juan jr., Cruz, Cruz jr. en Juan. Beeld Toni Villen
De Spaanse familie Arnau met vlnr: Juan jr., Cruz, Cruz jr. en Juan.Beeld Toni Villen

Arnau jr. vertelt het allemaal in moordend tempo. Dat ondertussen de housebeats door het kantoor dreunen, leidt hem niet af. En eigenlijk is het verhaal ook nog niet klaar. Want hoe kan het dat ook hij en zijn zus nu met Elrow weer iets nieuws hebben weten neer te zetten? Daarvoor maakt hij een sprong naar de tijd dat hij en zijn zus in Barcelona studeren.

Arnau sr. opent in die tijd een club op 14 kilometer van het centrum van Barcelona: Row14. Het loopt niet, de Spaanse dancemarkt is verzadigd. Daardoor ontstaat het idee om iets nieuws te doen: een feest dat 's ochtends begint in plaats van 's nachts. Niet als afterparty voor mensen die al de hele nacht hebben doorgehaald, maar juist voor fris feestpubliek.

Inmiddels zijn er van Elrow 150 shows per jaar in 40 landen. Voor de aankleding, die bij Elrow belangrijker is dan de muziek, werden een speciale fabriek en een opslagplaats in de buurt van Barcelona gebouwd, waar bijna 150 mensen werken. 's Zomers is er elke week een editie op feesteiland Ibiza. Arnau jr.: "Ik denk dat Elrow succesvol is omdat we iets anders doen dan andere feesten. Elders draait het om dj's, bij ons om de ervaring. Het plezier van de bezoekers staat voorop."

Arnau jr. is blij dat er nu ook een festival is in Amsterdam. "Na Barcelona is het de beste stad van Europa. De mensen zijn relaxed, open-minded en weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Ik kom er al sinds mijn ouders me op mijn zestiende voor het eerst meenamen. Het enige dat ik zou willen veranderen, is het weer, haha."

Arnau jr. kan alvast verklappen dat er volgend jaar weer een festival komt. "Dan willen we het nog mooier, groter en gekker maken."

Apenkooi Events

Voor de organisatie van feesten en festivals buiten Spanje werkt Elrow samen met lokale promotors. In Amsterdam waren dat voorheen de Marktkantine en de Westerunie, nu is het Apenkooi Events, het Amsterdamse bedrijf dat onder meer DGTL, Strafwerk, Pleinvrees en Amsterdam Open Air organiseert. Apenkooi organiseerde twee jaar geleden voor het eerst een Elrowfeest, in de nieuwjaarsnacht. "De kaartverkoop ging meteen hard, waardoor we wisten dat er een markt voor zulke feesten is. Een festival is een logische volgende stap," zegt mede-eigenaar Tom Veldhuis van Apenkooi Events. Tijdens het Amsterdam Dance Event worden op zaterdag en zondag twee Elrowfeesten in de Kromhouthal in Noord gehouden. Voor de zondag zijn er nog kaarten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden