PlusTen slotte

Elma Verhey (1951-2019): Een strijder voor 'ons soort mensen'

Journalist Elma Verhey (1951-2019) kwam op voor 'ons soort mensen', zelfs als dat voor botsingen zorgde.

Elma VerheyBeeld Eigen archief

De kleurenbijlage van het weekblad Vrij Nederland was een bijlage zoals die al lang niet meer gemaakt wordt. Een instituut. Door de lange verhalen die erin stonden: reportages waar weken, soms maanden aan gewerkt kon worden.

Elma Verhey was een van de journalisten die die grote stukken vanaf eind jaren zeventig schreef, vaak samen met Gerard van Westerloo. Het waren spraakmakende reportages waarin ze de sociale onrust vastlegden.

Er sprak ook onvrede uit die later, toen Pim Fortuyn de onvrede bij het volk wilde aanpakken, herkend werd 'als voortekenen van de opkomst van het populisme', zoals op de website van Vrij Nederland in de necrologie van Elma Verhey wordt opgetekend.

Conflicten
Het eerste verhaal waar haar naam, met die van Van Westerloo, onder kwam te staan, ging over een massaontslag bij confectiebedrijf Sturka. De lagere middenklasse kreeg een stem, de mensen die 'als laatsten met pijn en moeite, hun aandeel in de welvaart hebben verworven en die nu als eersten dreigen dat aandeel weer te verliezen'.

'Ons soort mensen' noemden Verhey en Van Westerloo de mensen die ze aan het woord lieten. Het leverde roemruchte, maatschappijbetrokken reportages op als De pont van kwart over zeven, De vlucht in de stacaravan, en De bestuurders van lijn 16.

Verhey overleed zaterdag op 67-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Ze werd in 1951 geboren in Den Bosch. Haar journalistieke loopbaan begon ze bij de Volkskrant, waarna ze van 1977 tot 2005 bij Vrij Nederland werkte.

Ze vertrok bij Vrij Nederland na een hoog opgelopen conflict, dat door de rechter werd beslecht. Ironisch genoeg was het juist Gerard van Westerloo, toen interim-hoofdredacteur, die haar de wacht had aangezegd.

'Elma kwam wel vaker in botsing met collegae en opdrachtgevers,' schrijft vriendin en journalist Stella Braam op Villamedia. 'Waar anderen er diplomatiek het zwijgen toe deden, zei Elma waar het volgens haar op neerkwam. Op zoveel directheid was Nederland Polderland niet voorbereid.'

Ook als hoofdredacteur van De Tribune, het partijorgaan van de SP, werd ze ontslagen, nadat ze een verhaal had gepubliceerd waar de partijleiding het niet mee eens was.

Ze was redacteur bij De wereld draait door en Zembla. Jos van Dongen, met wie ze reportages voor Zembla maakte: "Met Elma heb ik programma's gemaakt over de ING, pensioenfondsen en Nederland als belastingparadijs. Elma durfde grote financiële onderwerpen op te pakken, ook al had ze geen financiële achtergrond. Een topjournalist."

Misstanden
De laatste jaren schreef ze, nog even gedreven, voor het onlineplatform The Post Online verhalen, bijvoorbeeld over misstanden bij een woningbouwvereniging en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. 'Wat ons betreft was Elma de aller-aller-aller-aller-aller-aller-beste auteur die TPO heeft gehad, heeft en ooit zal hebben,' staat op de website van The Post Online.

In de laatste zin van het in memoriam op de site van Vrij Nederland wordt Elma Verhey omschreven als 'een strijder voor 'ons soort mensen' die zich bleef verzetten tegen politieke correctheid en misplaatste superioriteitsgevoelens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden