Ellie Lust: hoofddoek bij politie, we kunnen het er over hebben

Politiewoordvoerder Ellie Lust vindt dat er op 'een beschaafde manier' gesproken moet worden over het toestaan van de hoofddoek bij de politie.

Ellie Lust. Beeld anp
Ellie Lust.Beeld anp

'Het gaat voorlopig niet gebeuren, maar ik vind wel dat we het er over kunnen hebben. Gewoon op een beschaafde manier, rustig de voors en tegens naast elkaar zetten. Het wordt vaak meteen zo lelijk," zegt Lust in een interview in Het Parool.

De emoties liepen volgens Lust ook binnen de politie hoog op nadat de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg twee weken geleden zei dat hij overweegt de hoofddoek toe te staan bij het politie-uniform.

Ongelooflijk belangrijk
"Met niets anders dan de allerbeste bedoelingen heeft hij voorgesteld eens te kijken naar het mogelijk loslaten van het leefstijl­neutrale principe van de politie. Hij zei niet: zo en zo gaan we het doen. Nee, hij zei: laten we het er eens over hebben," zegt Lust.

De woordvoerder noemt het een lastige discussie. '"In Amsterdam heeft meer dan 50 procent van de bewoners een migratieachtergrond, bij de politie is dat 18. Terwijl het toch een van de kernwaarden van de politie is verbinding te vinden en te houden met de buitenwereld. Dat die buitenwereld zich herkent in de politiewereld is echt ongelooflijk belangrijk."

Geen draagvlak
De hoogste baas van de politie, korpschef Erik Akerboom, liet vorige week op het intranet van de politie weten dat de hoofddoek voorlopig geen deel gaat uitmaken van het politie-uniform. Hij zei geschrokken te zijn van de heftige reacties op het voorstel.

"Op dit moment constateer ik dat er duidelijk geen draagvlak is voor dit idee. De discussie polariseert de gelederen binnen en ook buiten de politie," aldus Akerboom.

Lees het hele interview met Ellie Lust: 'Ik probeer mijn merk te bewaken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden