Column

Elke vorm van schaamteloosheid zouden we moeten vieren

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn debuutroman De Belofte van Pisa. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht, en ook verschijnt de roman in 2016 in het Duits en Spaans. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Hoe kan ik mij inzetten voor de vluchtelingen? Allereerst moet iedere vluchteling een verplichte cursus volgen over westerse vrouwen. Ik heb zelfs gedacht om met mijn uitgever te brainstormen over een briljant boekidee. Een prachtig plaatjesboek waarin ik de omgangsvormen tussen mannen en vrouwen helder uitleg. Illustraties verzorgd door Peter van Straaten - het prentenboek is ook geschikt voor andere minderheden.

Vol goede moed zal ik langs de asielzoekerscentra trekken om spetterende lezingen te geven in het Arabisch. Binnen de kortste keren bestelt de overheid tienduizenden exemplaren. Ook een prima exportproduct voor heel Europa.

Na de vrouwonterende gebeurtenissen in Duitsland gingen grote groepen mensen de straat op om te demonstreren. Een Zwitserse performance kunstenares Milo Moiré deed dat naakt op een plein met een bord met daarop: 'Respektiert uns! Wir sind kein Freiwild. Selbst nicht wenn wir nackt sind!!!'

Overal las je de gezonde reacties in de kranten, op nieuwssites en sociale media: 'Blijf met jullie gore poten van onze vrouwen af!' 'De daders oppakken en handen eraf hakken, gewoon volgens de sharia straffen!' Wat een heel stomme opmerking is, want volgens de sharia zit de vrouw negen van de tien keer fout en om het tegendeel te bewijzen moet zo'n vrouw op zijn minst vierduizend getuigen aan haar zijde hebben.

Maar wat ik deze week nogal opmerkelijk vond, is dat als een vrouw in een populair praatprogramma recent vertelt dat ze 'een lange nacht' met een onlangs overleden popartiest heeft gehad, zij door diezelfde kranten, diezelfde nieuwssites en diezelfde mensen tot op het bot wordt beledigd.

Patricia Paay kreeg verschrikkelijke verwensingen naar het hoofd geslingerd van dezelfde lui die aan de frontlinie stonden om die grijpgrage gozers een lesje te leren, omdat ze 'aan onze vrouwen hadden gezeten'. Op de sociale media was het een verbale massa-aanranding: 'Misselijkmakende, goedkope kuthoer, die Paay.' Zelfs huisdichter Nico Dijkshoorn noemde haar op Twitter indirect een hoer. Tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door bood hij zijn excuses aan. 'Ik maakte een misplaatst grapje. Patricia, jij strijder voor vrouwenrechten, Florence Nightingale van de vrije seks, ik zat fout.'

Elke vorm van schaamteloosheid zouden we moeten vieren. In de meeste gevallen wordt schaamteloosheid gezien als schreeuwerig of provocatief willen zijn, terwijl het ook ontwapenend en kwetsbaar kan zijn. Je kunt van Patricia Paay vinden wat je wil. Maar zij, als denderende dissonant, ontmaskerde onbewust de ware aard van een groot deel van de burgers van ons land. De bewakers van de seksuele vrijheid lijden aan cryptomisogynie, zou Gore Vidal hebben gezegd.

Ik dwaal af, waar waren we gebleven? O, ja. De vluchtelingen manieren bijbrengen.

Want wat zijn we toch een verdomd vrouwvriendelijk volk.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden