Opinie

‘Elke verkiezing is belangrijk, dus ook de EU’

De komende Europese verkiezingen zijn niet de belangrijkste ooit, maar het is toch belangrijk te gaan stemmen, stelt Floris Rijssenbeek.

Het is belangrijk om te stemmen om veranderingen teweeg te brengen. Beeld anp

Nog geen twee maanden geleden waren de Provinciale Statenverkiezingen en nu maken we ons alweer op voor de volgende ronde: de Europese parlementsverkiezingen overmorgen. Dat betekent dat we ons weer moeten verdiepen in partijprogramma’s, lijsten met verkiesbare politici en de werking van de Europese Unie. Maar waarom zouden we die moeite doen?

Het zou ons een hoop tijd en moeite schelen om deze verkiezingen over te slaan. We hoeven niet meer alle verkiezingsspecials in de media te lezen die helpen bij het maken van een keuze. We kunnen de Amerikaans aandoende Hunger Gamesachtige televisiedebatten overslaan waarin politici gedwongen worden om hele partijprogramma’s samen te vatten met ­ingestudeerde oneliners. En misschien is het politieke resultaat nog geeneens veel anders dan wanneer we wel de moeite nemen om te gaan stemmen. Als je het zo bekijkt is het best begrijpelijk waarom de meeste Nederlands tijdens Europese verkiezingen niet gaan stemmen.

Maar als we politici zoals Spitzenkandidat Frans Timmermans mogen geloven, is het juist nu belangrijk om te gaan stemmen. Deze verkiezingen zijn namelijk de belangrijkste verkiezingen ooit!

Apocalyptisch gewicht

Het is niet de eerste verkiezing die dit label toebedeeld krijgt. Politici grijpen in het heetst van de campagnestrijd graag terug op de alles-of-niets-leus ‘dit zijn de belangrijkste ooit’, in een wanhopige poging daarmee twijfelaars naar de stembus te krijgen.

Door de verkiezingen een soort apocalyptisch gewicht te geven wordt erop aangedrongen om voor één keertje wel de moeite te doen om naar het stemhokje te gaan. Deze keer moet je gaan stemmen. Nu staat er echt wat op het spel.

Deze leus slaat volledig de plank mis. Het reduceert stemmen tot iets wat pas de moeite waard is om te doen als het er zogenaamd wel echt om spant. Als gevolg worden alle verkiezingen gebombardeerd tot ‘de belangrijkste ooit’. Het is een kortetermijnstrategie die tegen de tijd dat de volgende verkiezing haar intrede maakt onoverkomelijk zijn waarde verliest. Het is een te simpel en tijdgebonden antwoord op een serieuze tijdloze vraag: waarom moeten we gaan stemmen?

Het eerlijke antwoord is: de aankomende Europese verkiezingen zijn niet de belangrijkste verkiezingen ooit. Bovendien kost stemmen moeite en tijd en biedt het geen garantie op verbetering of verandering. Maar het biedt wel een kans om die te realiseren. En die kans wordt groter naarmate het aantal stemmers toeneemt en van zich laat horen. Een stem alleen brengt nog geen verandering, maar duizenden stemmen samen kunnen die verandering wel afdwingen. Vooral dat laatste is belangrijk.

Koers bepalen

Het waren de ruim kwart miljoen handtekeningen die zorgden voor een verruiming van het kinderpardon begin dit jaar, niet Tim Hofman in zijn uppie.

Het waren de honderdduizenden stemmen die Forum voor Democratie de grootste partij maakten in de Eerste Kamer, niet Annabel Nanninga. Het waren de ruim veertigduizend mensen die de regen trotseerden tijdens de landelijke klimaatmars in Amsterdam die ervoor zorgden dat klimaatbeleid meer aandacht krijgt.

Zij lieten zich samen horen. Ze spraken zich in groten getale uit en bepaalden zo de koers van verandering. Dat is waar democratie om gaat. We stemmen met elkaar over de samenleving waar we deel van uitmaken. Dat is hoe we verandering brengen. En dat geldt ook dit keer met de Europese verkiezingen. Niet omdat het de belangrijkste ooit zijn. Maar omdat we de kans hebben om samen koers te bepalen en verandering teweeg te brengen.

Daarom moeten we de moeite doen om een keuze te maken. Daarom moeten we ons inlezen. Elke verkiezingen weer. Daarom moeten we gaan stemmen, dit keer, en alle keren daarna.

Je stemt omdat je deel uitmaakt van een democratische samenleving, waarin je stem een klein maar noodzakelijk deel is van een groter geheel.

Floris Rijssenbeek, medeoprichter De Kiesmannen, lid van de Nieuw Amsterdam Raad van Pakhuis de Zwijger, verbonden aan de Nationale Denktank.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden