Elke school verplicht een voorschool

Voorscholen zijn voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en richten zich vooral op het wegwerken van taalachterstanden. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Voorscholen zijn voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en richten zich vooral op het wegwerken van taalachterstanden. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Alle basisscholen op IJburg, zwart en wit, krijgen een voorschool - of ze dit nu willen of niet. Scholen en stadsdeel Zeeburg willen zo de tweedeling tussen witte en zwarte scholen bestrijden.

Op IJburg zijn in korte tijd witte en zwarte basisscholen ontstaan. Alleen de Olympus, een zwarte school met relatief veel achterstandsleerlingen, heeft een voorschool. Voorscholen zijn voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en richten zich vooral op het wegwerken van taalachterstanden.

In de praktijk zijn zij in Amsterdam meestal verbonden aan zwarte scholen, waardoor de kinderen van de voorschool, veelal allochtoon, automatisch naar een zwarte basisschool gaan.

Op IJburg moet dit veranderen, vinden stadsdeel Zeeburg, de schoolbesturen, Partou Kinderopvang en welzijnsorganisatie Civic. Zij willen voorscholen op alle IJburgse scholen, met één gemeenschappelijke wachtlijst. De kansarme kinderen worden verdeeld over alle voorscholen en komen dus ook bij de witte scholen terecht.

Directeur Jan Stuijver van Samen tussen Amstel en IJ, de organisatie van alle openbare scholen op IJburg, wil zijn scholen verplichten mee te doen. Ook Amos, het bestuur achter de oecumenische scholen, doet mee, zegt directeur Jan Kerkhof.

Het plan vergt wel extra leerkrachten, maar volgens een woordvoerster van stadsdeel Zeeburg is hiervoor geld beschikbaar uit het potje voor grootstedelijk beleid. Stuijver wil verder dat een centrale instelling de plaatsing van de leerlingen op de basisscholen regelt.

Ouders mogen een top drie van scholen samenstellen. Is de favoriete school vol, dan gaat het kind naar de school van hun tweede of derde keuze. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden