Elke school krijgt een anti-pestcoördinator

Hoewel nog geen enkel anti-pestprogramma volledig geschikt is om op scholen in te voeren, zijn er dertien veelbelovend. Vanaf het schooljaar 2015/2016 moeten alle scholen - basis-, middelbaar en speciaal - verplicht een anti-pestprogramma invoeren. Ook moet iedere school vanaf dan een vertrouwenspersoon en anti-pestcoördinator hebben. Dat heeft het ministerie van Onderwijs naar buiten gebracht in een brief aan de Tweede Kamer.

Een scholiere pest een schoolgenootje en filmt dit met een smartphone. Archieffoto Beeld ANP XTRA
Een scholiere pest een schoolgenootje en filmt dit met een smartphone. ArchieffotoBeeld ANP XTRA

De afgelopen maanden heeft een commissie in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert 61 programma's beoordeeld die pesten tegen moeten gaan. Uiteindelijk kwamen er dertien naar voren die met kleine aanpassingen over ruim een jaar ingevoerd kunnen worden.

Het gaat bijvoorbeeld om de KiVa-methode. Deze in Finland ontwikkelde aanpak is niet alleen gericht op de dader of het slachtoffer, zoals veel bestaande programma's, maar op de hele klas. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat leerlingen die zelf niet worden gepest, het opnemen voor het slachtoffer en de dader aanspreken. Ook worden hierbij leerkrachten getraind om pesten beter te herkennen

Een andere methode is Kanjertrainingen. Het belangrijkste doel hiervan is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Als gevolg hiervan ervaart de leerling minder sociale stress.

In de Kamerbrief schrijft Dekker dat het plan van aanpak voortkwam uit gezamenlijke zorgen over pesten op school, mede naar aanleiding van enkele tragische incidenten. Vorig jaar kwam een aantal keer groot in het nieuws dat scholieren zelfmoord hadden gepleegd, mogelijk mede veroorzaakt doordat ze gepest werden.

Ook moet er op lerarenopleidingen meer aandacht komen voor het aanpakken van pesten. Stichting School en Veiligheid is samen met de pabo's en de lerarenopleidingen bezig met een verkenning van de manieren waarop de opleidingen aandacht besteden aan pesten. De eerste resultaten hiervan zijn volgens de staatssecretaris deze zomer bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden