Elke onderwijsvernieuwing is feitelijk mislukt

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Soms is nieuws niet schokkend, maar veelzeggend. Zoals gisteren. 'De kloof tussen hoog- en laagopgeleiden groeit in Amsterdam. Amsterdamse leerlingen met hoogopgeleide ouders en die met laagopgeleide ouders komen elkaar nog maar zelden tegen.'

Is dat logisch?

Ja, natuurlijk. Je wilt als ouder het beste voor je kind. Je zoekt expres naar een school met de beste docenten, met buitenschoolse activiteiten die je aanspreken - en als dat wat moet kosten, vooruit dan maar.

Inderdaad is dan het gevolg - wat hoogleraar sociologie Herman van de Werfhorst gisteren in deze krant stelde - dat kinderen met een verschillende achtergrond minder met elkaar in contact komen. Hoe erg is dat?
Laat ik het eens omdraaien. Ben je een goede ouder als je je kind welbewust naar een school stuurt waar veel laagopgeleiden zijn? Er zouden ideologische redenen kunnen zijn om dat te doen, maar onthoud je je kind dan geen kansen?

Ik denk het wel. Alle onderzoeken wijzen dat uit. Wanneer je je kind naar een categoraal gymnasium kunt sturen, ben je als ouder dom als je dat niet doet.

Natuurlijk wil de PvdA bij monde van Marjolein Moorman toch regels en restricties. Ze zegt: "We moeten ophouden kinderen apart naar school te laten gaan."

Typisch PvdA, die ouders het liefst, zo lijkt het, uit de ouderlijke macht wil ontzetten.

Mag ik alsjeblieft zelf bepalen naar welke school ik mijn kind stuur?
Gaan er op den duur problemen ontstaan als hoog- en laagopgeleide kinderen elkaar nauwelijks zien, zoals wordt beweerd? (In Oud-Zuid zie ik nooit meer jongens naar voetbal gaan, maar naar hockey. De reden: die kinderen zijn bang voor de voetbaljongens.)

Ik twijfel. Hoogopgeleide ouders doen meestal meer aan de opvoeding van hun kind. Aan bildung.

Maar 'arme kinderen' krijgen zo geen kans zich te vormen, hoor ik, 'dat is onrechtvaardig'.

Maar wat is de taak van de overheid? De middenschool? Die is mislukt. Wereldoriëntatie? Mislukt. Project Samen naar school? Mislukt. Iederwijs? Mislukt.

Elke onderwijsvernieuwing is feitelijk mislukt.

Wat niet mislukt is, is een enthousiaste docent, die van zijn leerlingen en zijn vak houdt. Werkt die op een school met leerlingen van laagopgeleide ouders, dan wordt dat een goede school, en werkt hij op een school met kinderen van hoogopgeleide ouders, dan wordt die school nog beter.

Overheid, betaal goede onderwijzers en docenten beter!

Moet je eens opletten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden