Elke dag een koude douche leidt tot minder ziekteverzuim

Wie elke dag even een koude douche neemt, is minder lang en minder ernstig ziek dan wie dat niet doet.

Redactie
Dagelijks een koude douche nemen is gezond. Beeld anp
Dagelijks een koude douche nemen is gezond.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC), waarvan de resultaten donderdag verschenen zijn in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Het gaat om een eerste oriënterend onderzoek, dat is gebaseerd op antwoorden die ruim drieduizend vrijwilligers invulden.

Volgens onderzoeker Geert Buijze zijn de resultaten "dermate interessant dat we verder onderzoek willen doen naar de werkzaamheid. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat. We hopen het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit."

Vrijwilligers
De vrijwilligers werden in vier groepen verdeeld: een groep douchte warm, de andere drie douchten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud. De deelnemers hielden zelf bij hoe ze zich voelden.

Na analyse bleek dat de mensen die koud douchten zich niet minder ziek voelden, maar wel dat de ziekte minder ernstig was en sneller verliep. Het gevolg was dat de mensen die koud douchten zich minder dagen (29 procent) ziek meldden dan de mensen die warm douchten. Het maakte daarbij niet uit hoe lang ze koud douchten.

Buijze: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet, die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden