Plus

Elke dag dat Baybasin nog vastzit, is een schande

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Wie is Ton Derksen? Hij is emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie.
Na zijn hoogleraarschap werd hem gevraagd zich bezig te houden met de zaak van Lucia de B., die levenslang vastzat. Derksen ging alles nauwgezet na, ontdekte de tunnelvisie van het Openbaar Ministerie, en na jaren kwam De B. vrij.

Vervolgens ging hij zich bezighouden met andere zaken, onder andere de zaak-Louwes en die van Olaf H. Dat vormde de basis voor vrijspraken en herzieningsaanvragen.

Derksen is, naar mijn mening, de meest kritische geest van Nederland.
In 2014 kwam hij met zijn boek Verknipt bewijs - waarin hij aantoonde dat de Koerdische zakenman Hüseyin Baybasin door de rechter op verkeerde gronden was veroordeeld voor moord en drugshandel. De rechter achtte hem schuldig op basis van afgeluisterde telefoongesprekken en die bleken niet alleen onjuist vertaald, maar ook nog eens verknipt en geplakt om Baybasin er in te luizen.

Je zou denken: Baybasin komt vrij. Maar nee.

Onlangs verscheen over deze zaak een tweede boek van Derksen: De Baybasin taps - Een politiek gevangene in Nederland. Dit boek is niet alleen grimmiger van toon, maar toont met een nog grotere hoeveelheid keiharde argumenten aan dat de taps niet alleen zijn gemanipuleerd, maar dat het OM en de Turkse politie hun vervalsingen op elkaar hadden afgestemd.

Derksen toont onder andere aan dat 'alle overwegingen van het hof' voor veroordeling van Baybasin voor moord 'aantoonbaar onjuist zijn.'
Hij laat zien hoe de Nederlandse rechtsstaat bijna alle regels met voeten heeft getreden om Baybasin veroordeeld te krijgen.

Ik vroeg Derksen: "Hoe is je vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat?"
Hij antwoordde: "Zo lang je niet bent opgepakt, heb je in Nederland niets te vrezen. Maar ben je opgepakt, dan zou je kunnen zeggen dat onze rechtsstaat niet meer bestaat."

Dezelfde vraag stelde ik eens aan advocaat Bénédicte Ficq. Ook zij vond dat het treurig gesteld is met de rechtsstaat.

Dezelfde vraag stelde ik eens aan Inez Weski. Ook zij vond het bijzonder treurig gesteld met de Nederlandse rechtsstaat.

Dezelfde vraag stelde ik eens aan advocaat Gerard Spong. Zelfde antwoord.

Deze vraag stelde ik eens aan voormalig advocaat Bram Moszkowicz. Zelfde antwoord.

Nu heb ik maling aan die advocaten, maar ik heb geen maling aan Ton Derksen.

Gelukkig gaat Pieter Omtzigt van het CDA zich met deze zaak bemoeien.

Elke dag dat Baybasin nog vastzit, is een schande.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden