Elke Amsterdammer kan straks bij Greyston Bakery werken

De Greyston Bakery komt naar Amsterdam. Vanuit New York trekt deze bakkersfabriek wereldwijd de aandacht met een open personeelsbeleid zonder sollicitatiegesprekken, zodat een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik geen struikelblok meer hoeft te zijn.

Bart van Zoelen
We don't hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.' Beeld anp
We don't hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.'Beeld anp

Zodra er plek is, nodigt Greyston de volgende op de wachtlijst uit om te komen werken. Er worden geen referenties gevraagd, geen lastige vragen gesteld over gaten in het cv.

Iedereen krijgt een kans op werk, zonder dat opleidingseisen, het arbeidsverleden en vooroordelen ex-gedetineerden of daklozen meteen op een onoverbrugbare achterstand zetten. Dat is al sinds 1982 het succesverhaal van Greyston.

De bakkerij vaart blind op de intrinsieke motivatie van hun nieuwe personeel. Eenmaal aan boord worden ze zo nodig begeleid bij het aanvragen van hulp, zodat ze ook aan het werk blijven.

In New York wordt de winst gebruikt voor kinderopvang, huisvesting, zorg en opleidingen, onder het motto van directeur Mike Brady: 'We don't hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.'

In 2020 in Amsterdam
Voordat Greyston naar Amsterdam komt, wordt eerst onderzocht of deze methode moet worden aangepast aan Europese wetgeving. Daarom zal het ook nog tot 2020 duren voor de bakkerij hier begint, zegt maatschappelijk investeerder Start Foundation, dat de Amsterdamse vestiging van Greyston steunt met een half miljoen dollar.


Volgens directeur Jos Verhoeven van Start Foundation denkt Greyston aan een plek in Nieuw-West, Noord of Zuidoost. Per 2020 wil Greyston zestig mensen aan werk helpen, plus nog eens tweehonderd trainingen geven.

Verhoeven denkt dat Greyston in Amsterdam een uitkomst kan zijn voor vluchtelingen, alleenstaande moeders en zogeheten nuggers, werklozen die geen recht hebben op een uitkering, door het inkomen van hun partner bijvoorbeeld.

Verhoeven is verguld met de komst van Greyston. Er waren kapers op de kust: Londen en Manchester probeerden de bakkerij naar het Verenigd Koninkrijk te halen. Greyston wil uitbreiden naar Europa, met de bedoeling dat allerlei bedrijven het model gaan gebruiken en duizenden mensen aan werk zullen helpen.

Ben & Jerry's
Verder speelt een rol dat Greyston, behalve voor klanten als Delta Airlines en Whole Foods, brownies bakt voor Ben & Jerry's. Die moeten dus toch al naar de ijsfabriek in het Nederlandse Hellendoorn. Verhoeven hoopt dat wat hij 'radicaal anoniem solliciteren' noemt ook in zwang raakt in andere sectoren, zoals IT-bedrijven.

Voorwaarde is wel dat de gemeente de Greystonmethode niet misbruikt door bijstandsgerechtigden langs te sturen vanwege hun sollicitatieplicht. Dat botst met de succesformule van Greyston: de motivatie moet uit de mensen zelf komen. "Dat zou doodzonde zijn," zegt Verhoeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden