Column

Elkaar beter begrijpen, maakt iedereen een warmer mens

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Je bent ook niet meer een van de jongsten, Theodor. Dus je moet het kunnen!"

"Ik kan het niet!"

"Jawel, je kunt het wel. Ik ga je helpen. Ouderen zijn in de mode. Dus je zit straks bij DWDD of bij Pauw of bij Buitenhof en ze vragen je naar een visie op deze tijd, wat zeg je dan?"

"De wereld is klote. Fuck ­alles!"

"Nee! Nee! Nee! Denk Jan Terlouw, denk Freek de Jonge, denk Geert Mak. Geef een boodschap mee. Alleen dat. Snap je?"

"Ik begin het te snappen."

"En laat je wijsheid zien, maar vooral je betrokkenheid... Ik tel tot drie en dan ­begin je... Eén, twee... drie!"

"Waar is hij gebleven... de warme mens... De mens die zomaar zijn hand kon uitsteken naar een ander. Wij hadden vroeger dominee Jansma. Voor dominee was niets te veel. Hij was modern en ­ouderwets tegelijk, en weet u waarom? Omdat hij voor een ieder aandacht had. Aandacht. Aan. Dacht. De verleden tijd van denken..."

"Dominee luisterde. Iedereen kon naar hem toe. De moordenaar, de homo en de alcoholist... Dominee luisterde naar ze. Er hing altijd een touwtje uit z'n oor met een belletje eraan. Zulke dominees bestaan niet meer. Wie luistert er nog?"

"Is er één van u die daadwerkelijk de laatste tijd geluisterd heeft naar een vluchteling? Echt ­geluisterd? Is er één van u die ­zomaar eens met een islamiet naar de moskee is gegaan? Of is er één van u die zich solidair verklaarde met een zwarte mijnheer of mevrouw toen die werden gediscrimineerd?"

"Luisteren, dames en heren, kost niets en je krijgt er zo veel voor terug. Zelfs als je rechts bent, zou ik zeggen: is dat geen goede deal? Ik denk dat we veel meer en beter moeten luisteren naar die witte man die zich vernederd voelt door de politiek. Want dat is gebeurd."

"Tegen die man zouden we moeten zeggen: het is niet erg dat je PVV stemt. Ik begrijp je. Ik luister naar je. Met aandacht. En het spijt mij dat ik niet eerder naar je heb geluisterd. Elkaar een beetje begrijpen, maakt iedereen een warmer mens... Want iedereen kan een regenboog, een anker, of een zon voor de ander zijn."

"Ja... Theodor! Zo moet het! Ga door! Dan mag je ook als ouwe lul naar zo'n klote­programma!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden