Plus

'Elk jaar zit ik hier met tranen in mijn ogen'

In het Friendship Sports Centre in Noord zijn dagelijks honderden mensen met een beperking actief. Wie zijn die sporters, trainers en begeleiders en wat is hun verhaal? ­Het Parool kijkt rond op een bijzondere plek. Deel 17: vrijwilligerswerk met ABN Amro.

Wendy Kattouw van ABN Amro organiseert jaarlijks het kerstdiner voor 125 kinderen Beeld Marc Driessen

"Wist jij dat kinderen in een rolstoel tijdens het dansen soms wel een halve meter hoog kunnen springen?" Wendy Kattouw (46) was zes jaar geleden voor het eerst bij het Friendship Sports Centre. Ze werkte als projectleider bij de ABN Amro Foundation en was bij het kerstdiner, een evenement dat ze nu jaarlijks organiseert voor 125 kinderen van sportvereniging Only Friends.

"Er wordt gedanst, gesjoeld, er komt een ijscoman en elk jaar staan we hier met veertig collega's de boel op te bouwen, te koken en te versieren. Het is een traditie geworden. Elk jaar zit ik hier met de tranen in mijn ogen."

Bewuster
De ABN Amro Foundation sponsort het sportcentrum door de inzet van medewerkers van de bank als vrijwilliger. Zij vertegenwoordigen daarmee een bedrag: hoe meer vrijwilligers ­inspringen, hoe meer geld er naar het FSC gaat.

De vrijwilligers helpen bij het ontwikkelen van talent van kinderen en jongeren, maar sporten ook met de Older Friends, ze begeleiden groep 8 van basisscholen bij lessen rolstoelbasketbal, om ze zo bewuster te maken van het leven met een beperking, en vergaderen er. Ook heeft de bank bemiddeld bij een samenwerking tussen Only Friends en Ajax, dus na de zomer voetballen de kinderen in Ajaxshirts.

Vier- tot achthonderd medewerkers zijn er het afgelopen jaar in verschillende vormen werkzaam geweest. "Je kunt wel zeggen dat het hier steeds meer groen en geel kleurt."

Teruggeven aan de maatschappij
Kattouw werkt al bijna 27 jaar bij ABN en deed van alles, van baliemedewerkster tot financieel adviseur. "En toen kwam de foundation op mijn pad. Hiermee kan ik mensen laten zien dat er meer is dan alleen werk, dat je in actie kunt komen. Ik heb de mooiste baan van de wereld."

De samenwerking tussen het sportcentrum en de bank is niet alleen een manier om ervoor te zorgen dat jongeren met een beperking op die plek kunnen blijven sporten. Het laat volgens Ernst Boekhorst, verantwoordelijk voor sponsoring bij ABN Amro, ook zien dat de bank niet meer dezelfde bank is als voor de crisis.

"We willen meer teruggeven aan de maatschappij, dat vragen onze klanten ook van ons. We richten ons dus meer op organisaties die daarbij passen, zoals het FSC. Het is nu onderdeel van onze cultuur en iets waar medewerkers trots op zijn. Hierdoor krijgen ze het gevoel: daar wil ik bijhoren."

Mooie verhalen van medewerkers die verknocht raakten aan het centrum en de jongeren kent Kattouw genoeg. "Een oud-medewerker bleef na zijn pensioen terugkomen. Een heel gesloten autistische jongen ging bij een van de vrijwilligers opeens honderduit praten. Als je die koppies van de kinderen ziet, dat is zo mooi. Het is een en al liefde hier en collega's voelen dat ook."

Volgende week deel 18: Zwemmen met de ­Edwin van der Sar Foundation. Doneren of meer informatie? www.friendshipsc.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden