Elk jaar minstens 36 eenzame doden

Elk jaar liggen minimaal 36 doden langer dan twee maanden onopgemerkt in huis. Forensisch artsen kijken niet op van deze 'woninglijken'. Sterker zelfs; op dit moment ligt vermoedelijk ergens iemand in huis die al maanden dood is.

Als er geen nabestaanden zijn, wordt een begrafenis in Amsterdam in opdracht van de burgemeester uitgevoerd.Beeld Jan van Breda

Jaarlijks sterven honderden mensen een stille dood. Van tientallen overledenen duurt het zeker twee maanden tot zelfs enkele jaren voordat ze worden gevonden. Dat blijkt uit een inventarisatie van 22 van de 24 GGD-regio's in Nederland.

Gemummificeerd
Het meest extreme geval speelde zich eind vorig jaar af in Rotterdam. Daar werd de 74-jarige Bep de Bruin pas na 10 jaar gevonden. Het ontdekken van de vrouw leidde tot een landelijke discussie over eenzaamheid van ouderen en oproepen om meer om te kijken naar buren en senioren. In Amsterdam werd een 63-jarige man in 2012 gemummificeerd aangetroffen, nadat hij twee jaar in zijn woning in de Diamantbuurt had gelegen.

In het hele land bezoeken lijkschouwers duizenden woningen per jaar. Uit onderzoek van het AD blijken jaarlijks zeker tientallen mensen te worden gevonden die meer dan 2 maanden daarvoor een stille dood stierven. Bij alle GGD-regio's werden de cijfers opgevraagd van het aantal lijkschouwingen bij onopgemerkte overledenen. De forensische afdelingen turven per jaar zeker 36 mensen die pas na twee maanden worden gevonden. Vermoedelijk ligt dat aantal nog hoger. Niet alle GGD-regio's konden de cijfers uit het registratiesysteem halen.

'Ik denk dat bijna wekelijks mensen worden gevonden die meer dan 2 maanden daarvoor zijn overleden', vermoedt Kees Das, hoofd van de forensische dienst van de Amsterdamse GGD. Zijn collega Marcel Buster onderzocht de dossiers van duizenden lijkschouwingen tussen 2005 en 2012.

Alleenstaande mannen
Uit onderzoek van de GGD Amsterdam-Amstelland blijkt dat oudere, alleenwonende mannen het grootste risico lopen om niet direct na hun overlijden te worden gevonden. Naast een gebrek aan sociale vaardigheden kampen velen met psychiatrische problemen of een verslaving. Omdat meer alleenstaanden en mensen met psychiatrische aandoeningen in de steden wonen, treft de politie daar vaker langdurig overledenen aan dan in dorpen.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden