Schuim

Elk jaar één goede act, twee slechte en een naakte vrouw

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: 30 jaar AKF Jubileumgala.

Hans van der Beek
De openings- en slotact: Stefano Keizers (l) en Theo Nijland Beeld Schuim
De openings- en slotact: Stefano Keizers (l) en Theo NijlandBeeld Schuim

Ik weet het toch niet met die kleinkunst. Een hoop typetjes en dan weer iets gevoeligs, met gedragen muziek op het eind. Veel grote gebaren ook. Gelukkig ben ik geen recensent, dat is voor ­iedereen het beste.

In het DeLaMar Theater wordt het dertigjarig jubileum van het Amsterdams Kleinkunstfestival gevierd en dat gebeurt met optredens van oud-winnaars en net-niet-oud-winnaars. "Een keur van finalisten zal de revue passeren," zegt Reindert van der Naalt, die een uitstekende Polygoonjournaalstem in huis heeft.

Jelle Kuiper, de presentator van de avond, vertelt over de vijftig kandidaten die zich elk jaar weer aanmelden. Tien minuten krijgen ze de tijd iets te laten zien, en dat in een klein zaaltje in Bellevue, 'de kraamkamer van het cabaret'.

Het is elk jaar hetzelfde, zegt Kuiper. Eén is goed, twee zijn heel slecht en er is altijd één vrouw die zich uitkleedt. "En als ze dat niet doet, zegt de jury: iets te veel Brigitte Kaandorp."

Ook zit er elk jaar één gek tussen, waarvan je dan niet weet of die briljant is of echt gek.

Ik geloof het allemaal meteen.

Als eerste kruipsluipt Stefano Keizers het podium op. Dat is die man die iedereen op de zenuwen werkte tijdens De Slimste Mens, maar dat bleek de bedoeling. Wat moet ik er verder over zeggen. De mensen om me heen lachen zich in elk geval een kriek.

Erg grappig is Eric Koller, die spreekt als een haperende microfoon, en Pieter Derks natuurlijk. Die stelt vast dat al die afgewezen kandidaten een leven moesten opbouwen buiten de kleinkunst en zo de samenleving behoorlijk opvrolijken. Thierry Baudet bijvoorbeeld, Jan Roos, het Nederlands elftal. "Alleen over Joran van der Sloot had de jury iets milder mogen zijn."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ook mooi zijn de verhalen uit de oude doos. Tijdens de halve finale in 1997 zaten er zes man in de zaal en de jury zat zich achterin te vervelen. Het niveau was zo slecht - onder meer een duo met Yvon ­Jaspers - dat ze besloot dat jaar maar geen prijs uit te reiken. Jack Spijkerman stond op en riep heel hard: "Dood aan de jury!"

Kuiper: "En ze zijn nu ook allemaal dood."

Na de pauze is het programma één grote ode aan Maarten van Roozendaal, en daarover geen kwaad woord natuurlijk. Zoals Marco van Basten geen voetballer meer was, maar een balletdanser, zo had Maarten van Roozendaal weinig nog met kleinkunst te maken.

Schitterende nummers, mooi gezongen ook. Maar ja, niet de stem die hoort.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat 30 jaar AKF Jubileumgala
Waar DeLaMar Theater, Marnixstraat
Wie Evert de Vries, Theo Nijland, Jelle Kuiper, Pieter Derks, Elke Vierveijzer, Stefano Keizers, Marcel de Groot
Wanneer maandag 3 april, van 20.00 tot 23.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans heeft natuurlijk best ook moeten lachen

Johan Hoogeboom, van het rampjaar 1997, Pieter Derks, derde, maar wel publieksprijs in 2005 en Ernst van der Pasch, derde in 1996 Beeld Schuim
Johan Hoogeboom, van het rampjaar 1997, Pieter Derks, derde, maar wel publieksprijs in 2005 en Ernst van der Pasch, derde in 1996Beeld Schuim
Jelle Kuiper, gastheer van de avond, en Eva Crutzen, jaargang 2012 Beeld Schuim
Jelle Kuiper, gastheer van de avond, en Eva Crutzen, jaargang 2012Beeld Schuim
Marcel de Groot (l), vaste gitarist van Maarten van Roozendaal, en Flip Noorman, winnaar 2014 Beeld Schuim
Marcel de Groot (l), vaste gitarist van Maarten van Roozendaal, en Flip Noorman, winnaar 2014Beeld Schuim
Elke Vierveijzer (m, finalist 2015) tourt met een ode aan Van Roozendaal. Naast haar Margriet Bolding, tweede in 2008, en Job Schuring, de allereerste winnaar in 1988 Beeld Schuim
Elke Vierveijzer (m, finalist 2015) tourt met een ode aan Van Roozendaal. Naast haar Margriet Bolding, tweede in 2008, en Job Schuring, de allereerste winnaar in 1988Beeld Schuim
Evert de Vries (l), oprichter en scheidend directeur van het AKF, en zijn opvolger Daniël van Veen Beeld Schuim
Evert de Vries (l), oprichter en scheidend directeur van het AKF, en zijn opvolger Daniël van VeenBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden