PlusOpinie

Elfstedentocht met louter boos publiek

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

De nieuwe opvang van ongedocumenteerden heeft een hoop voeten in aarde. Ook voor de verantwoordelijk wethouder die heeft beloofd op alle poten­tiële opvangplekken persoonlijk in gesprek te gaan met de omwonenden. Dat betekent dat Rutger Groot Wassink dit voorjaar een imposante rondgang maakt langs meer dan twintig zaaltjes, verspreid over de stad.

De wethouder is niet te benijden. Ongedocumenteerden zijn geen Chinese pandaberen, en er zijn voornamelijk zorgen over hun komst. Dat maakt de rondgang van de bestuurder tot een ware tour de force die zich nog het beste laat vergelijken met het schaatsen van een Elfstedentocht met alleen maar boze mensen langs de route.

Overigens worden de zorgen op zeer verschillende toonhoogten naar voren gebracht. In het welvarende Buitenveldert heeft de aankondiging van de komst van tachtig ongedocumenteerden geleid tot een algehele mobilisatie in conservatieve kring, en wordt de wethouder op voorhand verantwoordelijk gesteld voor de groepsverkrachtingen die zich straks onvermijdelijk zullen voordoen op het Gelderlandplein.

Op andere plekken wordt de soep minder heet gegeten, maar zijn de zorgen niet minder groot. Is het wel verstandig, een opvang naast een basisschool? Of in de buurt van een pand waar migrantenvrouwen Nederlandse les krijgen? Of in een wijk waar juist extra maatregelen ­nodig zijn voor de leefbaarheid?

Op de achtergrond speelt nog een andere interessante kwestie. De wethouder is niet alleen nieuwsgierig naar de mening van de buurt, maar heeft ook de stadsdeelcommissies om advies gevraagd. Nu al staat vast dat enkele commissies een negatief advies zullen terugsturen naar de Stopera, en hetzelfde geldt voor de benoemde bestuurders in die stadsdelen.

De stadsdeelcommissies bestaan inmiddels een jaar, en er zijn al heel wat adviezen afge­geven. Een enkele keer leiden die adviezen tot kleine aanpassingen van grote plannen, maar in de meeste gevallen blijft ook voor de meeste commissieleden volstrekt onduidelijk waarom zij zich op verzoek van het college in de materie hebben verdiept. Alleen om een vinkje te kunnen zetten op het dossier?

Maar in het geval van de ongedocumenteerden gaat het, voor het eerst, om een echt serieuze kwestie met botsende belangen. De wethouder heeft met Den Haag afgesproken om vijfhonderd opvangplekken te regelen, sommige commissies vinden samen met de omwonenden dat hij daar de verkeerde panden voor heeft uitgezocht. Hoeveel gewicht gaan die bezwaren in de schaal leggen?

Daar komt bij dat Groot Wassink ook wethouder van Participatie is. Toen het vorige college besloot de tanden en nagels te trekken van de stadsdeelbesturen, voerde hij vanuit de oppositiebankjes het verzet aan. Als de wethouder de bezwaren uit de stadsdelen nu zelf voor kennisgeving aanneemt, geeft hij een helder signaal af: ik waardeer jullie inbreng, vooral als we het met elkaar eens zijn.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden