Elfde editie Serious Request begonnen

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vanavond om 20.50 uur de deur op slot gedraaid van het Glazen Huis in Haarlem. Daar verblijven tot kerstavond 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren voor de jaarlijkse actie Serious Request.

Het Glazen Huis op de Grote Markt. De deur van het huis met daarin 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren gaat tot aan kerstavond op slot. Beeld anp
Het Glazen Huis op de Grote Markt. De deur van het huis met daarin 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren gaat tot aan kerstavond op slot.Beeld anp

Het drietal maakt zes dagen lang live radio en televisie, zonder dat ze daarbij iets eten. Tegen betaling kunnen mensen verzoeknummers aanvragen. Ook zijn er in het hele land duizenden particuliere acties opgezet. De opbrengst gaat dit jaar naar vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. De radiozender bestrijdt deze 'stille ramp' samen met het Rode Kruis.

Tijdens de tv-uitzending voorafgaand aan de sluiting van het huis maakte zendermanager Wilbert Mutsaers bekend dat 250 duizend euro van de opbrengst naar een project van Warchild gaat. Het is voor het eerst dat de zender nog een andere hulporganisatie steunt. Het betreft een ziekenhuis in Oost-Congo waar meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld worden geholpen. Warchild-ambassadeur Marco Borsato zei dat hierdoor vele honderden kinderen hulp kunnen krijgen.

Kabinetscrisis
De minister mocht als eerste een verzoeknummer indienen: Nobody's Wife van Anouk. Op de vraag of ze vanwege de kabinetscrisis wel kon komen, zei ze: 'Dit is de belangrijkste zaak van vandaag. We moeten die meisjes beschermen.' Ploumen ziet tijdens haar reizen geregeld slachtoffers van seksueel geweld. 'Het is heel bijzonder dat hier in Nederland nu zoveel mensen de moeite nemen hierbij stil te staan.'

Vlak voordat de dj's het huis binnengingen, zong de Ierse singer-songwriter Hozier zijn hit Take Me To Church. De Grote Markt, waar het huis is, stond bomvol. De gemeente Haarlem verwacht de komende dagen honderdduizenden belangstellenden.

Het Rode Kruis zet meer dan 1200 vrijwilligers in om het evenement te begeleiden. Ze helpen de drommen mensen bij de brievenbus in goede banen te leiden, bemannen de callcenters en gaven ze de afgelopen maanden al gastlessen op scholen over het onderwerp van dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden