Elf uur durende theatervoorstelling Herakles naar Carré

De theatermarathon Herakles van de Haagse toneelgroep De Appel is in november 2012 ook in koninklijk theater Carré in Amsterdam te zien. Het is de eerste keer dat De Appel een marathonvoorstelling in een theater buiten Den Haag speelt, zo meldde een zegsvrouw vandaag.

ANP/ Redactie
null Beeld

De voorstelling staat in principe een week in Carré. Tot die tijd is het stuk, dat elf uur duurt, in het eigen theater van De Appel in Scheveningen te zien. De voorstelling beleeft zijn première eind februari.

Eerder speelde het gezelschap met veel succes de marathonvoorstellingen Tantalus (2003), Odysseus (2007) en Tuin van Holland (2010). Herakles wordt gemaakt door hetzelfde team als de vorige megaproducties. Aan de voorstelling doen veertien vaste Appelacteurs mee, onder wie Aus Greidanus sr., Geert de Jong, Hugo Maerten, René van Zinnicq Bergmann en Aus Greidanus jr.

Herakles is een van de meest tot de verbeelding sprekende helden uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon die oppergod Zeus had verwekt bij een sterfelijke vrouw om hem te helpen om de kwaadaardige Giganten te verdelgen. In ruil voor zijn hulp werd Herakles een plaats op de Olympus, de berg van de goden, beloofd.

Hera, de vrouw van Zeus, stak daar uit jaloezie een stokje voor.
Zij zorgde ervoor dat Herakles door waanzin werd getroffen en zijn eigen kinderen vermoordde. Om zichzelf te redden van de wraakgodinnen moest Herakles twaalf onmenselijk zware taken verrichten. Tot deze opdrachten behoorden het doden van veelkoppige slangen, draken en reuzen, het vangen van een hinde van Artemis, de godin van de jacht, en het ontvoeren van de hellehond Cerberus uit de onderwereld.

Ook verhaalt de voorstelling van De Appel over de avonturen die Herakles met de Argonauten beleefde, een groep strijders waarmee Jason, de zoon van koning Aeson, op zoek ging naar het magische Gulden Vlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden