Elementaire Deeltjes stillen kennishonger

De behoefte aan informatie neemt onophoudelijk toe. Amsterdam University Press (AUP) brengt daarom vanaf het voorjaar van 2014 een bijzondere serie kennisboeken voor een algemeen publiek uit. Onder de titel Elementaire Deeltjes wordt in een bestek van 128 bladzijden telkens één thema besproken door specialisten als hoogleraren en journalisten, aldus AUP-directeur Jan-Peter Wissink woensdag.

Komend voorjaar worden de eerste acht delen uitgebracht. Daarbij zijn onderwerpen als de Eerste Wereldoorlog (die een eeuw geleden uitbrak), vaccinatie en de aarde. De komende 4 jaar wil AUP in totaal 60 delen op de markt brengen, waarvan ongeveer de helft uit vertaalde werken zal bestaan. De andere helft bestaat doelbewust uit oorspronkelijk Nederlands werk.

De afzonderlijke delen worden vooralsnog in een oplage van 2000 à 3000 exemplaren uitgebracht en liggen voor een prijs van 9,95 euro in de winkel. Er wordt tevens een e-bookversie vervaardigd. De boeken moeten achtergrond en context bieden over actuele of interessante onderwerpen.

Wissink is niet bang dat de informatie van de reeks het zal afleggen tegen wat op internet is op te zoeken, juist omdat de aangezochte specialisten méér kunnen bieden dan louter algemene informatie.

Elementaire Deeltjes is geïnspireerd op de serie Very Short Introductions van Oxford Univesity Press, dat sinds 1995 inhoudelijk vergelijkbare boeken publiceert. In Duitsland en Frankrijk bestaan vergelijkbare reeksen. Het beoogde niveau is dat van de gemiddelde krantenlezer.

De AUP-serie doet denken aan de inmiddels beroemde A&O-reeks, die al sinds 1936 bestaat. Tweewekelijks worden dunne boekjes over 'Actuele Onderwerpen' uitgebracht, met dien verstande dat deze serie uitsluitend per abonnement te verkrijgen is. A&O, dat oorspronkelijk stond voor Algemene Ontwikkeling, nadert inmiddels het 3000e nummer. AUP nummert de Elementaire Deeltjes doelbewust om eveneens te voorzien in de verzamelwoede onder het lezerspubliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden