Elektroshock als therapie bezig met stille opmars

Elektroshocktherapie is langzaam bezig met een comeback. Vooral patiënten met ernstige depressies hebben baat bij de behandeling met stroom.

Wouter Scheepstra
In Nederland zijn er 33 instellingen waar ECT plaatsvindt. Beeld Marc Driessen
In Nederland zijn er 33 instellingen waar ECT plaatsvindt.Beeld Marc Driessen

De laatste 20 à 25 jaar maakte electroconvulsietherpaie (ECT) een stille opmars. In Nederland worden de cijfers niet centraal bijgehouden, maar geschat wordt dat in 2015 negenhonderd mensen ECT kregen tegenover zevenhonderd in 2012.

In Nederland zijn er 33 instellingen waar ECT plaatsvindt. In Amsterdam gebeurt het op drie locaties: AMC, OLVG West en GGZ Ingeest (in samenwerking met VUmc).

De Amsterdamse psychiater Dominique Scheepens doet in het AMC onderzoek naar ECT en voert de therapie ook uit. De patiënten die ze behandelt, zijn ernstig depressief en reageren niet of nauwelijks op medicijnen en therapieën. Vier van de vijf mensen die ECT krijgen, vallen binnen deze groep. "Sommige patiënten zijn zo depressief dat ze dood willen. We houden er soms mensen mee in leven."

Demonstranten
Vroeger werd de behandeling, die eind jaren dertig ontstond, zonder verdoving en spierverslappers gegeven. De stuiptrekkingen van de epileptische aanval die daarop volgden, waren soms zo hevig dat patiënten spieren scheurden en botten braken. Vanaf de jaren zestig raakte de behandeling in opspraak en eind jaren zeventig werden bijna geen patiënten meer met ECT behandeld - waarbij ook de opkomst van antidepressiva meespeelde.

Toen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en het Lucas Andreas eind jaren tachtig weer mondjesmaat met ECT begonnen, stonden er demonstranten voor de deur en werd een rechtszaak aangespannen - die de actievoerders verloren.

"Bij de beroepsvereniging van psychiaters staat ECT allang niet meer ter discussie," zegt Scheepens. "Toch roept de behandeling nog steeds allerlei emoties en beelden op. Collega's zeggen soms: 'Oh, we wisten niet dat zo'n lieve dokter de ECT kwam geven.' Alsof ze een Hulk verwachten die even met de stroom komt knallen."

Laatste redmiddel
Door de onduidelijkheid over de precieze werking en de negatieve emoties die ECT oproept, wordt de behandeling in de praktijk alleen als laatste redmiddel ingezet. "Hoe langer je wacht, hoe slechter de vooruitzichten."

Scheepens wil dat mensen in een vroeger stadium ECT krijgen. "De mensen die we nu zien, zitten vaak in een isolement en hebben soms alles verloren: werk, huwelijk, vrienden, soms zelfs familie. Dat is niet nodig. Je kunt ook eerder voor ECT in aanmerking komen. Maar dan moet je wel doorverwezen worden. Ik weet dat artsen en zelfs collega-psychiaters dat soms lastig vinden. Dat komt ook door onwetendheid."

Lees verder: PS kijkt mee bij een behandeling met elektroschocktherapie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden