Elco Brinkman waarschuwt Rutte voor nivellering

Het kabinet mag zich in de Eerste Kamer niet te vroeg rijk rekenen. 'Werken in deze Kamer is meer dan tekenen bij het kruisje.' CDA-fractieleider Elco Brinkman zei dat dinsdag bij het debat in de Eerste Kamer over het regeerakkoord. Het kabinet-Rutte II heeft in de senaat geen meerderheid en is dus afhankelijk van de steun van oppositiepartijen.

Redactie
CDA-senator Elco Brinkman Beeld ANP
CDA-senator Elco BrinkmanBeeld ANP

Brinkman, voorzitter van de grootste oppositiefractie in de senaat, waarschuwde het kabinet vooral geen 'alles-of-niets-voorstellen' in te dienen. 'Liever een op tijd gewijzigd dan een verworpen voorstel', zei hij. De CDA-senator liet blijken grote moeite te hebben met de inkomensnivellering die in het regeerakkoord is afgesproken. 'Onze fractie zou liever zien dat er meer werk komt dan dat inkomens symbolisch worden herverdeeld.' Ook op andere punten heeft Brinkman scherpe kritiek.

Hij haalde uit naar het plan de pensioenopbouw geleidelijk te beperken, waardoor jongeren minder vooruitzichten hebben op een goed pensioen. Hij betwijfelde of zij hierdoor nog wel bereid blijven deel te nemen aan een collectief pensioenfonds.

Vrieskou
De kabinetsvoornemens voor woningmarkt en bouw zinnen de CDA'er evenmin. 'Gaat het kabinet nog voor de kerst sectoren in nood de helpende hand toesteken of laat het de binnenlands economie zo langzamerhand maar in de vrieskou staan?' wilde hij weten.

Kritiek had Brinkman ook op de geplande samenvoeging van provincies en op het buitenspel zetten van de koningin bij de kabinetsformatie. Hij wilde meer weten over de staatkundige procedure die daarbij gevolgd is en wees er dreigend op dat het kabinet in de Eerste Kamer 'voor voldoende steun de deur plat zal moeten lopen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden