El Salvador krijgt linkse president

De voormalige televisiejournalist Funes (foto) kreeg gisteren 51,3 procent van de stemmen, tegen 48,7 procent voor de rechtse Rodrigo Ávila van de partij Arena. Foto EPA/Roberto Escobar Beeld
De voormalige televisiejournalist Funes (foto) kreeg gisteren 51,3 procent van de stemmen, tegen 48,7 procent voor de rechtse Rodrigo Ávila van de partij Arena. Foto EPA/Roberto Escobar

SAN SALVADOR - In El Salvador heeft de linkse Mauricio Funes de presidentsverkiezingen gewonnen, waarmee een eind komt aan achttien jaar ononderbroken rechtse heerschappij.

De voormalige televisiejournalist Funes kreeg gisteren 51,3 procent van de stemmen, tegen 48,7 procent voor de rechtse Rodrigo Ávila van de partij Arena.

Funes, ooit werkzaam voor CNN in Midden-Amerika, was kandidaat van de voormalige linkse guerrillabeweging FMNL, die zich transformeerde tot een politieke partij na de vredesakkoorden die achttien jaar geleden de burgeroorlog beëindigden. ''Nu pas is de verzoening compleet,'' aldus Funes na het bekend worden van de uitslag.

Hij eerde aartsbisschop Óscar Arnulfo Romero, die in 1980 in San Salvador werd vermoord door een doodseskader van extreem rechts.

Sinds de vredesakkoorden was het links niet gelukt verkiezingen te winnen. Ditmaal had het FMNL met Funes voor het eerst iemand kandidaat gesteld die geen ervaring had in de gewapende strijd.

Pas enkele jaren geleden was hij lid geworden van de partij. Maar bij de meeste burgers was hij een bekend gezicht dankzij de door hem gepresenteerde journalistieke tv-programma's. Rechts verweet hem partijdigheid jegens Arena.

Ook is Funes veel gematigder dan eerdere FMNL-kandidaten. Hij hamerde er tijdens de campagne op dat hij goede betrekkingen nastreeft met de Verenigde Staten. Hij acht de gematigd linkse president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië hoger dan de radicaal-linkse Venezolaanse leider Hugo Chávez. Dit ondanks de verzekeringen van Ávila tijdens de campagne dat San Salvador onder president Funes de 'opdrachten' van president Chávez zou uitvoeren.

Funes gebruikte tijdens de campagne foto's van president Barack Obama van de Verenigde Staten. Zijn 'tweede man', aankomend vicepresident Salvador Sánchez, geldt wel als een linkse radicaal van de oude stempel.

Funes heeft bezworen dat hij de twee grootste plagen van San Salvador zal aanpakken: de criminaliteit en de armoede. Hij wordt leider van één van de gewelddadigste landen in de regio.

Inmiddels is ongeveer een kwart van de Salvadoranen uitgeweken naar de Verenigde Staten. De migranten sturen de laatste tijd veel minder geld naar huis dan voorheen, vanwege de economische malaise in de VS. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden