Plus

El Clan is een angstaanjagende thriller over een kidnapper

Na drama's over een vrouwengevangenis en een sloppenwijk brengt regisseur Pablo Trapero nu het verhaal over een man die de kost verdient met mensen kidnappen.

Jos van der Burg
Arquimedes Puccio Beeld -
Arquimedes PuccioBeeld -

Hoe kom je aan geld als je werkloos wordt bij een geheime dienst waarvoor je vuile klussen opknapt? De Argentijn Arquimedes Puccio vond in 1983 een lucratieve oplossing. De man, die tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) had meegewerkt aan de verdwijning van tegenstanders van het regime, kidnapte voortaan mensen om geld. Zijn slachtoffers sloot hij op in de kelder onder zijn huis, waarna hij ze na betaling van losgeld niet vrijliet, maar alsnog vermoordde.

Het bizarste is dat Arquimedes van zijn gruwelpraktijk een familieactiviteit had gemaakt. Twee zonen, onder wie Alejandro, een student en rugbyspeler die het tot het nationale jeugdteam schopte, hielpen mee. Tijdens het eten hoorden de familieleden aan tafel het geschreeuw uit de kelder. In 1985 kwam er een einde aan de gruwelpraktijk met de arrestatie van de familie.

Meedogenloze psychopaat
Met El Clan heeft regisseur en scenarist Pablo Trapero van deze horrorgeschiedenis een angstaanjagende thriller gemaakt, die draait om de relatie tussen Arquimedes en zijn zoon Alejandro (Peter Lanzani). Arquimedes, door Guillermo Francella angstaanjagend gespeeld als een huisvader, bij wie achter een façade van alledaagsheid een meedogenloze psychopaat schuilt, houdt Alejandro met dreigementen en geld lang aan zijn kant. De twee komen tegenover elkaar te staan als Alejandro een vriendin krijgt met wie hij een normaal leven wil gaan leiden.

El Clan

Regie Pablo Trapero
Met Guillermo Francella, Peter Lanzani
Te zien in Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto, Tuschinski

Na het vrouwengevangenisdrama Leonore (2008) en het sloppenwijkdrama Elefante Blanco (2012) bewijst Trapero zich met El Clan opnieuw als een meeslepende, dicht bij de werkelijkheid blijvende verhalenverteller. Onder het misdaadverhaal schuilt een duistere politieke lading, want de film suggereert dat Arquimedes werd beschermd door personen in het politieapparaat en de geheime dienst die terugverlangden naar de dictatuur.

Trapero heeft na zijn speelfilm­debuut Mundo Grúa, dat zestien jaar geleden op het filmfestival in Rotterdam een Tiger Award won, een imposante ontwikkeling doorgemaakt van lowbudgetfilmer naar publieksfilmer. Met El Clan won hij de prijs voor beste regisseur op het filmfestival in Venetië én scoorde hij in Argentinië de grootste vaderlandse boxofficehit aller tijden. Trapero is een bijzonder dubbeltalent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden