blog

EK atletiek: 125.000 kaarten verkocht

De Europese kampioenschappen atletiek waren het grootste meerdaagse sportevenement dat in Amsterdam werd georganiseerd sinds de Olympische Spelen van 1928. Alles over het evenement lees je in dit blog.

Het Olympisch Stadion is omgebouwd voor het evenement Beeld anp
Het Olympisch Stadion is omgebouwd voor het evenementBeeld anp

De verwachting van de organisatie was dat er 100.000 kaarten zouden worden verkocht voor de EK atletiek, maar dat werden er meer dan 125.000. Het Olympisch Stadion was op meerdere dagen uitverkocht.

Verder bezochten tienduizenden belangstellenden het gratis toegankelijke speerwerpen en discuswerpen op het Museumplein.

Na vijf dagen EK atletiek, een van de grootste sportevementen die de stad ooit organiseerde, maken we de balans op. Event ambassador Ellen van Langen, sportwethouder Eric van der Burg en Hans Lubberding, directeur van het Olympisch Stadion, blikken terug: 'Het Olympische Spelengevoel leeft in Amsterdam.'

Dik tevreden. Zo betitelde technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie de oogst van zeven medailles op de EK in Amsterdam. Vier keer goud, eenmaal zilver en twee keer brons leverden de vijfde plaats op in de medaillespiegel. "Het was een mooi toernooi, met een fantastische sfeer. Uniek voor de atletiek in Nederland."

De grote Nederlandse atletiekploeg gedijde goed in die ambiance, zag Roskam. "Er zijn nauwelijks atleten uitgeschakeld in de series. En alle vier de estafetteploegen in de finale was een droom van ons."

Het bomvolle Olympisch Stadion rekende zondag na het goud van de estafettevrouwen waarschijnlijk op een vijfde gouden plak voor Nederland, maar Sifan Hassan strandde in het zicht van de finish op de 1500 meter. "Normaal zeg ik, 95 procent kans dat zij goud haalt, maar ze heeft die blessure gehad en was duidelijk nog niet in haar beste vorm."

Met vijf keer goud zou de EK historisch goed zijn geweest. Nu evenaarde Amsterdam 2016 de edite van 1950 in Oslo, toen Oranje onder aanvoering van vliegende huisvrouw Fanny Blankers-Koen eveneens vier keer goud haalde.

Roskam zag zijn olympische ploeg voor Rio nog flink uitdijen tijdens de EK, want drie estafetteploegen plaatsten zich vrijwel zeker en ook kogelstootster Melissa Boekelman voegde zich bij de equipe. "We gaan met een grote en brede ploeg van zo'n 25 tot 30 atleten naar Rio. Er zijn lichte zorgen over de meerkampers Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen, maar ze hebben nog vier weken om aan hun vorm te schaven. En dat geldt ook voor Sifan Hassan."

De Nederlandse estafetteploegen bij de vrouwen én de mannen 4x400 meter zijn zondag bij de EK atletiek allebei als zevende geëindigd.

Het vrouwenkwartet, bestaande uit de zussen Laura en Lisanne de Witte, Eva Hogenkamp en Nicky van Leuveren, liep in de finale een tijd van 3.29,23. Dat was net boven het Nederlands record van 3.29,18, dat de vrouwen zaterdag in de series hadden gelopen. Klassering en tijd zullen tot tevredenheid stemmen, want de ploeg zal er waarschijnlijk een olympisch ticket voor Rio mee verdienen. De beslissing daarover valt in de komende dagen.

De Britse ploeg was oppermachtig in de finale en won de Europese titel in 3.25,05. Frankrijk haalde zilver (3.25,96), Italië brons (3.27,49).

De mannen openden sterk met Liemarvin Bonevacia, de winnaar van het brons op de individuele 400, en Terence Agard gaf er een redelijk gevolg aan. Bjorn Blauwhof en Maarten Stuivenberg gaven echter veel terrein prijs op de andere ploeg. De tijd van 3.04,52 is vermoedelijk niet goed genoeg voor uitzending naar Rio.

De Belgische sprintploeg, met drie broers Borlée in de ploeg, veroverde de titel in 3.01,10. Polen pakte zilver in 3.01,18 en Groot-Brittannië behaalde brons in 3.01,44.

(vlnr. Lisanne de Witte, Laura de Witte, Nicky van Leuveren en Eva Hovenkamp) Beeld anp
(vlnr. Lisanne de Witte, Laura de Witte, Nicky van Leuveren en Eva Hovenkamp)Beeld anp

Thijmen Kupers deed zondag bij de EK atletiek in Amsterdam opnieuw een dappere poging om van kop af de 800 meter te winnen, maar de atleet uit Groningen stortte in de laatste 100 meter van de finale compleet in en arriveerde slechts als zesde aan de meet.

In een tijd van 1.46,67. Ook dat zal hem verdriet doen, want het is wederom boven de limiet voor de Olympische Spelen in Rio. Het was Kupers' laatste kans op een ticket.

De Pool Adam Kszczot profiteerde van het sleurwerk van de Nederlander vooraan en snelde er in de laatste bocht overheen. Hij prolongeerde zijn Europese titel in 1.45,18. Zijn landgenoot Marcin Lewandowski werd tweede in 1.45,54 en de Brit Elliot Giles derde in dezelfde tijd.

De fotofinish moest zondag uitsluitsel geven over de winnaar van de 5000 meter op de EK atletiek in Amsterdam. Vijf atleten kwamen vrijwel gelijktijdig over de meet. De elektronica wees de Spanjaard Ilias Fifa aan als winnaar van het goud. Het zilver was voor zijn landgenoot Adel Mechaal en het brons ging naar de Duitser Richard Ringer. De medaillewinnaars kregen ieder 13.40,85 als tijd achter hun naam. Het verschil zat in de duizendsten.

Dennis Licht kon tien ronden mee in het geweld van de 5000 meter bij de EK atletiek in Amsterdam, toen ging voor hem 'het licht uit'. De hardloper uit Beekbergen eindigde als twaalfde in 13.54,21.

De Nederlandse sprintploeg heeft zondag op de EK atletiek in Amsterdam naast een medaille gegrepen op de 4x100 meter estafette. Het kwartet, bestaande uit Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington, finishte in de finale als vierde in een tijd van 38,57.

Drie landen waren sneller. De Britse ploeg won het goud in 38,17, Frankrijk pakte het zilver in 38,38 en Duitsland behaalde het brons in 38,47.

"We hadden een medaille in ons hoofd, maar helaas valt het soms niet in elkaar", concludeerde Van Luijk zichtbaar teleurgesteld. "We hebben de potentie om hier in eigen huis te winnen. Jammer dat het niet gelukt is."

Kopman Martina, de Europees kampioen op de 100 meter die in Amsterdam na zijn gouden race op de 200 meter werd gediskwalificeerd, bleef zoals altijd positief. "We hebben ons best gedaan", zei de geboren Antilliaan.

"Je kent me, ik sta voor goud. Wij staan allemaal voor goud. Maar soms gaat het zo. De zon schijnt niet elke dag. We moeten terugkijken hoe het ging met de wissels en zo. Ik ben altijd positief, in Rio gaan we het beter doen."

Martina overhandigt het stokje tijdens de estafettefinale, zondagavond in het Olympisch Stadion Beeld anp
Martina overhandigt het stokje tijdens de estafettefinale, zondagavond in het Olympisch StadionBeeld anp

Sifan Hassan heeft zondag in het Olympisch Stadion van Amsterdam haar Europese titel op de 1500 meter niet geprolongeerd. De Arnhemse atlete ging vol aan in de slotronde, maar miste duidelijk de kracht voor een ongenaakbaar eindschot. De Poolse Angelika Cichocka overvleugelde Hassan in het rechte stuk naar de finish.

Hassan liep op de EK haar eerste wedstrijden van het seizoen. Een blessure hield haar lang aan de kant en verhinderde een optimale trainingsopbouw. De bronzen plak was voor de Ierse Ciara Mageean.

Dafne Schippers heeft zondag haar tweede gouden medaille op de EK atletiek in Amsterdam veroverd. De Nederlandse sprintkoningin liep met het vrouwenteam op de 4x100 meter estafette naar de eerste plaats in de finale, in een Nederlands record van 42,04 seconden. Schippers won eerder met groot machtsvertoon de 100 meter.

Jamile Samuel was de startloopster. Zij gaf het stokje over aan Schippers, die in één rechte lijn op Tessa van Schagen afstormde. Van Schagen gaf vervolgens het stokje door aan slotloopster Naomi Sedney, die het subliem afmaakte.

Het is al de vierde gouden medaille voor de Nederlandse atletiekploeg op dit EK en daarmee is de equipe net zo succesvol als in 1950. Dat was de enige andere keer in de geschiedenis van de EK dat Nederland vier keer goud won. Fanny Blankers-Koen nam er toen drie voor haar rekening.

Schippers maakte duidelijk het verschil. Zij vloog over de baan en bracht het sprintkwartet aan de leiding. De 42,04 was flink sneller dan het oude record van 42,32. De Britse ploeg, met Europees kampioene 200 meter Dina Asher-Smith in de gelederen, rende naar het zilver in 42,45. De Duitse ploeg behaalde brons in 42,48.

Team Nederland, v.l.n.r. Naomi Sedney, Tessa van Schagen, Jamile Samuel, Dafne Schippers na het winnen van de 4 x 100 meter op het EK Atletiek in het Olympisch Stadion Beeld anp
Team Nederland, v.l.n.r. Naomi Sedney, Tessa van Schagen, Jamile Samuel, Dafne Schippers na het winnen van de 4 x 100 meter op het EK Atletiek in het Olympisch StadionBeeld anp

Abdi Nageeye had genoten van de sfeer in hartje Amsterdam, was "superblij'' met zijn zesde plaats in het eerste Europees kampioenschap op de halve marathon, maar toch stond hij na afloop te balen. "Ik miste tempohardheid, kon niet mee met de versnellingen vooraan'', zei de 27-jarige Nederlander bij de NOS.

De schuld daarvan lag in Kenia, waar hij zich op hoogte had voorbereid op de EK in eigen land. "Maar ik heb daar veel regen gehad en liep trainingsachterstand op. Ik kon mijn tempo's niet zo hard lopen als ik wilde. Dat brak me hier op. Ik had wel de conditie, want ik sta eigenlijk nog fris aan de finish."

Hij had niettemin genoten. "Het was fantastisch om al die mensen mijn naam te horen roepen. Hoe vaak maak je dat mee!," aldus Nageeye, die zich nu gaat prepareren op de olympische marathon in Rio. "Dit was een zware wedstrijd, ook door al die bruggetjes in het parcours, maar voor Rio maak ik me geen zorgen."

Abdi Nageeye heeft zich zondag bij de EK atletiek in Amsterdam niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de halve marathon. De Nederlandse atleet van Somalische afkomst, die volgende maand de olympische marathon in Rio loopt, eindigde wel op een keurige zesde plaats in 1.03.43.

De Zwitser Tadesse Abraham won het goud in deze eerste editie van de Europese titelstrijd op de 21,1 kilometer in 1.02.03. De Europese bond koos voor de halve marathon omdat de hele in Rio er te dicht op zit. De Turk Kaan Kigen Özbilen pakte het zilver in 1.02.27 en de Italiaan Daniele Meucci, die twee jaar geleden Europees kampioen op de marathon werd, behaalde nu het brons in 1.02.38.

Motoren
Er was lichte consternatie in de laatste kilometer, toen Abraham de begeleidende motoren bleef volgen. Maar die moesten juist het parcours af. De Zwitser, geboren in Eritrea, had zijn fout op tijd in de gaten en kon met de Zwitserse vlag om zich heen met zegegebaren over de finish lopen.

Michel Butter was de tweede Nederlander op de 27e plaats in 1.05.24. Dat was een tegenvallende uitslag. De Castricummer had zijn zinnen gezet op de top tien om daarmee aan te tonen dat hij alsnog mag lopen in de marathon in Rio. Butter miste vorig jaar in Amsterdam de limiet op luttele seconden en was een zogeheten bespreekgeval, maar hij kan de Spelen nu uit zijn hoofd zetten.
Tom Wiggers was de derde Nederlander op de 36e plaats in 1.06.29. De Haarlemmer kwam vlak na de start ten val, maar richtte zich op en liep verder. Oranje eindigde door de klasseringen van de drie beste Nederlanders als zesde in het teamklassement. Spanje won daarin het goud.

De Nederlandse atletes hebben zondag op de slotdag van de EK atletiek in Amsterdam geen rol van betekenis gespeeld in de halve marathon. Elizeba Cherono, die vooraf nog tot medaillekandidate was bestempeld, arriveerde pas als 26e en eerste Nederlandse aan de finish op het Museumplein in een tijd van 1.13.27.

De Portugese Sara Moreiro won de wedstrijd door hartje Amsterdam in een tijd van 1.10.19. Ze had een primeur, want zij is de eerste Europese kampioene op deze afstand. De EK heeft traditioneel een marathon, maar omdat de olympische marathon van Rio zo dicht op de EK zit, werd deze verandering ingevoerd.

De Italiaanse Veronica Inglese behaalde het zilver in 1.10.35, de Portuges Jessica Augusto het brons in 1.10.55

De vijfde en laatste dag van de EK atletiek in Amsterdam biedt de Nederlandse ploeg nog volop kansen op medailles. De grootste favoriet voor goud is Sifan Hassan op de 1500 meter. Zij gaat rond 17.45 uur proberen haar Europese titel te prolongeren.

Vier Nederlandse estafetteploegen komen zondag in actie in het Olympisch Stadion. Op de 4x100 meter zijn zowel de vrouwen, met Dafne Schippers, als de mannen, met Churandy Martina, kansrijk. Oranje komt ook uit in de finales van de 4x400 bij de mannen en de vrouwen.

Thijmen Kupers liep indrukwekkend sterk in de series en de halve finales van de 800 meter, maar hij krijgt in de finale een zware kluif aan de Poolse titelverdediger Adam Kszczot.

De zondag begint om 9.30 uur met de halve marathon over een parcours dwars door de stad Amsterdam. Het publiek kan negen Nederlandse atleten voorbij zien komen en mogelijk winnen Abdi Nageeye en Elizeba Cherono een medaille aan de finish op het Museumplein.

Atlete Susan Kuijken heeft zaterdag naast een medaille gegrepen op de 5000 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. De dertigjarige Nijmeegse eindigde als vierde in de finale in een tijd van 15.23,87. Bij de EK twee jaar geleden in Zürich won ze nog het brons op deze afstand.

Het goud was voor de jonge Turkse Yasemin Can, die ook al de 10.000 meter won in het Olympisch Stadion. Ze soleerde naar de overwinning in 15.18,15.
Kuijken streed tot in de laatste ronde mee voor de medailles, maar ze miste de kracht voor een eindspurt. De Zweedse Meraf Bahta (zilver) en de Britse Steph Twell (brons) bleven haar voor. ,,Het is balen. Ik wilde voor eigen publiek graag een medaille en liet me ook opzwepen. Ik dacht in de laatste ronde nog die Britse te pakken, maar ze sloeg een gaatje nog voor het laatste rechte stuk en toen kon ik er niet meer bijkomen.''

Maureen Koster zou ook starten in de finale van de 5000 meter, maar de Boskoopse had de hele dag last van haar maag en besloot kort voor de race niet van start te gaan.

Richard Douma zorgde bij de EK atletiek bijna voor een stunt op de 1500 meter. De 23-jarige Nederlander behoorde vooraf absoluut niet tot de kanshebbers, maar hij liep de finale van zijn leven in het Olympisch Stadion. De vierde plaats viel hem uiteindelijk ten deel, 15 honderdsten van het brons verwijderd.

Douma legde het af tegen de Noorse broers Filip en Henrik Ingebrigtsen, die met goud en brons aan de haal gingen. De Spanjaard David Bustos pakte het zilver.

Anouk Vetter had er zelf niet serieus rekening mee gehouden dat ze dit weekeinde in Amsterdam de Europese titel op de meerkamp zou behalen. "Ik besef het nu pas," aldus de 23-jarige Amsterdamse atlete zaterdagavond tegen de NOS nadat ze het goud op het laatste onderdeel (de 800 meter) veilig stelde.

"Na 300 meter ging ik stuk. Ik dacht: niet nu. Maar gelukkig kon ik gewoon doorlopen. Het ging niet meer zo soepel, de 800 meter was niet denderend, daar moet ik aan werken," aldus Vetter. "Maar het maakt niet uit, het is gelukt."

Op de andere onderdelen was de Nederlandse stabiel, en behaalde liefst 6626 punten (een Nederlands record). "Ik heb verder dit toernooi geen fouten gemaakt. Ook al deed niet iedereen hier mee, met dit puntentotaal doe ik bij de Olympische Spelen mee voor de medailles," keek Vetter vast vooruit naar augustus.

null Beeld ap
Beeld ap

Rutger Smith wilde zijn 35e verjaardag zo graag opsieren met een ticket naar de Olympische Spelen, maar het was de krachtatleet uit Groningen niet gegund. Smith eindigde zaterdag bij de EK atletiek in Amsterdam als elfde in de finale van het discuswerpen met een worp van 59,99. Met die afstand voldeed hij bij lange na niet aan de limiet voor Rio van 65,00 meter.

Smith maakte in Amsterdam een comeback op het hoogste toneel. Hij raakte in 2013 ernstig geblesseerd aan een achillespees en ontbrak sindsdien op alle grote toernooien. Toen hij zich donderdag op het gelegenheidsveld bij het Museumplein nipt kwalificeerde voor de finale met een worp van 63,85, was de ontlading groot. Minutenlang schreeuwde hij het uit.

Zijn ultieme droom, voor de vierde keer actief zijn op de Olympische Spelen, spatte na drie worpen uiteen. Zelfs de grens van 60 meter was hem niet gegeven.

Anouk Vetter is op spectaculaire wijze uit haar schulp gekropen op de meerkamp. De 23-jarige atlete won zaterdag bij de EK atletiek in Amsterdam even verrassend als imposant de zevenkamp.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook de Nederlandse vrouwen zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 4x100 meter estafette. De sprintploeg trad aan zonder Europees kampioene Dafne Schippers, die zich mocht sparen voor de finale op zondag. In haar plaats liep Marije van Hunenstijn.

Ook met haar in de ploeg was Oranje snel genoeg. Jamile Samuel, Van Hunenstijn, Tessa van Schagen en Naomi Sedney snelden in hun serie naar de derde plaats in 43,34, precies voldoende voor een plek in de finale. Duitsland (42,71) en Italië (43,33) finishten voor Oranje, dat uiteindelijk de zevende tijd liep. De Brits ploeg plaatste zich als snelste voor de finale: 42,59.

De Nederlandse mannensprintploeg heeft zich zaterdag bij de EK atletiek in Amsterdam geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. Het estafettekwartet, bestaande uit Giovanni Codrington, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Dimitri Juliet, finishte als tweede in zijn heat in 38,78. Polen was net iets sneller: 38,64. De finale is zondag.

Juliet verving de vaste slotloper Hensley Paulina, die in de halve finales van de 200 meter geblesseerd raakte. Martina kroonde zich op de EK al tot Europees kampioen op de 100 meter. Hij won ook de 200 meter, maar werd naderhand uit de uitslag geschrapt omdat hij van zijn baan was geweken.

De Nederlandse sprinters gingen met de vijfde tijd de finale in. Groot-Bittannië klokte de beste tijd in de series: 38,12.

null Beeld anp
Beeld anp

Anouk Vetter is hard op weg naar de Europese titel op de zevenkamp. De Amsterdamse atlete verbeterde zaterdag haar persoonlijke record bij het speerwerpen met meer dan 2,5 meter tot 55,76 meter.

Vetter eindigde als tweede en verstevigde de leiding in de tussenstand. Later op zaterdag is de 800 meter, het laatste onderdeel.

Vetter heeft nu 5823 punten. Nana Djimou volgt op een achterstand van ongeveer 200 punten (5625). De Oostenrijkse Ivona Dadic is derde met 5484 punten.

Nadine Broersen komt op de 800 meter niet meer in actie. De 26-jarige Nederlandse stond vierde en had met 5469 punten nog uitzicht op het podium. Broersen is ziek en de doktoren hebben haar geadviseerd niet meer te starten.

null Beeld ap
Beeld ap

De Nederlandse estafetteploeg bij de vrouwen op de 4x400 meter heeft zaterdag bij de EK atletiek in Amsterdam de finale gehaald. Nicky van Leuveren, Lisanne de Witte, Eva Hovenkamp en Laura de Witte werden vijfde in hun serie, maar deden dat wel in een Nederlands record: 3.29,18. Het bleek uiteindelijk de zevende tijd in het totale veld.

Ook de mannenploeg bereikte op de 4x400 meter de finale. Liemarvin Bonevacia, Björn Blauwhof, Terrence Agard en Maarten Stuivenberg realiseerden een tijd van 3.04,04. Dat was de vierde tijd in hun serie en de zevende totaal.

Met een sprong van 6,38 heeft Anouk Vetter haar leidende positie in de zevenkamp bij de EK atletiek in Amsterdam zaterdag verstevigd. De belangrijkste concurrente voor het goud, Antoinette Nana-Djimou, kwam tot 6,31 en blijft tweede. Nadine Broersen, toch in actie ondanks haar maag- en darmproblemen van vrijdag, sprong 6,40.

Vetter heeft nu 119 punten voorsprong op de Française. Ze is nog allerminst zeker van het goud, omdat Nana-Djimou een geducht speerwerpster is en sneller dan Vetter op de afsluitende 800 meter. Vetters eerste poging was ongeldig. Bij de tweede sprong kwam ze tot 6,02. In de laatste ronde kwam ze tot 6,38 meter. Omdat ze te veel rugwind had, geldt de afstand niet als persoonlijk record.
Broersen staat nu vierde, met honderd punten achterstand op de nummer drie Ivona Dadic uit Oostenrijk.

Vetter Beeld anp
VetterBeeld anp

De Nederlands atletiekequipe kan zaterdag op de vierde dag van de EK in Amsterdam opnieuw medailles oogsten. De teller staat inmiddels op vier.

Anouk Vetter ligt op koers voor een plak. Na vier onderdelen heeft de meerkampster stevig de leiding in handen op de zevenkamp. Ze moet nog verspringen, speerwerpen en de 800 meter lopen.

5000 meter
Maureen Koster en Susan Kuijken mikken allebei op een medaille op de 5000 meter. Kuijken verraste twee jaar geleden in Zürich met brons op deze afstand.

Verder komt Rutger Smith in actie bij het discuswerpen. Na drie jaar blessureleed staat hij weer in de finale van een groot kampioenschap.
In de avonduren komen de kersverse Europees kampioenen 100 meter Dafne Schippers en Churandy Martina in actie in de series van de 4x100 meter estafette.

Anouk Vetter tijdens het hoogspringen bij de meerkamp op de EK Atletiek Beeld anp
Anouk Vetter tijdens het hoogspringen bij de meerkamp op de EK AtletiekBeeld anp

Atlete Nadine Broersen weet nog niet of ze zaterdag wel verdergaat met de zevenkamp op de EK in Amsterdam. De meerkampster wordt geplaagd door een infectie. "Ik denk mijn darmen of maag," zei ze.
Broersen sloot vrijdag de eerste dag van de zevenkamp af met een teleurstellende negende positie. "Het gaat gewoon niet goed," zei ze. "Maar met zoveel toeschouwers op de tribune hier in het Olympisch Stadion in eigen land wil ik natuurlijk niet opgeven," stelde de winnares van het zilver op het EK van twee jaar geleden in Zürich. "Ik heb ook wedstrijden nodig in de aanloop naar de Spelen van Rio. Maar ik moet even kijken of het zaterdag lukt. Gelukkig heb ik nog geen koorts. Hopelijk blijft dat zo."

Dafne Schippers heeft goud gewonnen op de 100 meter. De Nederlandse sprintster finishte voor haar eigen fans in 10,90. "Ik kan echt genieten van zulk enthousiast publiek. Dat is echt gaaf," zei Schippers na haar gouden race. "Ik voel het niet als druk. Ik kom hier om te winnen en moest het toch even doen. Toch is het fijn dat je dan zo'n publiek achter je hebt, het helpt om in een gevoel te komen."

Een drama voor Churandy Martina op de 200 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. De Nederlandse atleet werd na zijn gouden race gediskwalificeerd. Hij heeft op de witte lijnen gelopen van zijn baan en dat is niet toegestaan.
De Spanjaard Bruno Hortelano is de nieuwe Europees kampioen.
"We moeten kijken of ik echt over de lijn liep. Ik heb mijn best gedaan. Het is niet leuk om dit te horen, maar het zijn de regels," zei Martina na afloop. Hij gaat niet in beroep tegen de diskwalificatie.

undefined

Anouk Vetter heeft vrijdag de eerste dag van de zevenkamp als resolute leider afgesloten. De meerkampster heeft na vier onderdelen 3882 punten, bijna 100 punten meer dan haar eerste belager, de Française Antoinette Nana Djimou (3786).
De 23-jarige Vetter is bezig aan een puike zevenkamp en ligt op koers voor een persoonlijk record en zoals ze er nu voor staat ook op een medaille. Ze opende met een persoonlijke toptijd van 13,29 op de 100 meter horden, vervolgde met 1,74 bij het hoogspringen en 15,69 met de kogel. Vetter was daarna de snelste van allemaal op de 200 meter in 23,89.
De tweede Nederlandse in het veld, oud-wereldkampioene indoor Nadine Broersen, draait minder goed. Ze gaat zaterdag de tweede dag in als nummer negen in de tussenstand met 3589 punten. Broersen haalde bij het vorige EK zilver.

Churandy Martina heeft vrijdag bij de EK atletiek in Amsterdam zijn tweede gouden medaille veroverd. De 32-jarige sprinter won na de 100 meter ook de 200 meter in een vol Olympisch Stadion. Hij klokte in zijn triomfrace 20,37 seconden. Solomon Bockarie finishte als vijfde in 20,56.
Martina vierde voor de tweede keer in zijn carrière succes op 200 meter bij een EK. In 2012 was hij in Helsinki ook de beste. In dat jaar vestigde hij zijn persoonlijk record van 19,85. Aan die tijd kon hij vrijdag niet tippen, maar dat deerde de goedlachse Martina niet. "Ik ben heel blij," riep hij de uitzinnige 18.000 toeschouwers toe.
Martina moest het net als op de 100 meter hebben van zijn versnelling in de laatste meters. Hij won donderdag in 10,07 met een verschil van duizendsten van een seconde. Het gat met de concurrentie op de 200 meter was groter. De Spanjaard Bruno Hortelano pakte zilver in 20,45, de Turk Ramil Guliyev brons in 20,51.

Liemarvin Bonevacia heeft zijn eerste grote succes op de 400 meter binnen. De atleet van Curaçao veroverde vrijdag bij de EK atletiek in Amsterdam de bronzen medaille op de 400 meter. Hij liep 45,41 seconden, zijn beste tijd van dit seizoen.
"Derde van Europa, dit is geweldig," jubelde Bonevacia. "En ik ben nog niet eens op mijn best. Dat moet in Rio zo zijn. Ik wil het publiek bedanken. Amsterdam is als een huis voor me. Ik wil al die supporters bedanken tijdens mijn race in de estafetteploeg. Daar ga ik me nu op concentreren. Dan wil ik met de hele ploeg succes boeken."
De Brit Martyn Rooney prolongeerde zijn Europese titel met een tijd van 45,29.
Bonevacia is houder van het Nederlands record (44,72) en doet volgende maand mee aan de Olympische Spelen in Rio. Hij plaatste zich donderdag al overtuigend voor de finale en beloofde toen vuurwerk. Dat gaf de 27-jarige atleet in het volgepakte Olympisch Stadion. De zilveren medaille leek zelfs even binnen bereik, maar de Tsjech Pavel Maslak bleef de Nederlander, die steevast met zonnebril op loopt, net voor: 45,36.

Dafne Schippers heeft haar eerste optreden bij de EK atletiek in Amsterdam opgetuigd met een finaleplaats op de 100 meter. De torenhoge favoriete spurtte vrijdag in de halve finales naar de winst in haar serie in 10,96 seconden.
Er was even schrik in het volle Olympisch Stadion na een valse start, maar de Utrechtse wereldkampioene op de 200 meter ging vrijuit. Daarna volgde een machtige sprint, waarin alles leek te kloppen. Met grote voorsprong passeerde Schippers de meet in een mondiale toptijd. De Britse Asha Philip arriveerde als twee op ruim vier tienden: 11,37.
Schippers kijkt uit naar de finale, die later op vrijdagavond op het programma staat. "Het is fantastisch om hier te lopen," doelde ze op het volgepakte Olympisch Stadion. "Al die mensen die me steunen hier, dat is echt geweldig. Ik heb me nog een beetje ingehouden, want ik wilde wat overhouden voor de finale. Er stond een beetje tegenwind. Als die nog een beetje gaat liggen, dan kan het een mooie avond worden."
Naomi Sedney slaagde er niet in de finale te halen. Ze werd gedeeld vijfde in haar heat in 11,44.

Thijmen Kupers probeerde vrijdag in de halve finales van de EK in Amsterdam weer met een heldhaftige solo de olympische limiet voor Rio te slechten op de 800 meter, maar de atleet uit Groningen vergaloppeerde zich deze keer. Kupers verkrampte in de laatste meters en moest nog twee atleten laten passeren. Zijn derde plek in 1.46,61 betekende wel een finaleplaats.
Kupers noteerde donderdag in de series 1.46,48. Hij liep die tijd na een solo van twee ronden. Ook in de halve finales koos hij voor deze tactiek, maar zelfs de toejuichingen van het publiek in het volle Olympisch Stadion hielpen hem niet aan de beoogde limiettijd van 1.45,20. "Ik ging ervoor vanaf de start. Er stond echter te veel wind en die moest ik in mijn eentje opvangen. Een serieuze poging om de limiet voor Rio te halen, was daardoor niet mogelijk," zei Kupers na de race.
Hij was niettemin dik tevreden met de uitslag. "Het was een sterk veld en ik sta in de finale. Prima.'' Regerend Europees kampioen Adam Kszczot uit Polen won de race in 1.46,32.

Thijmen Kupers probeerde vrijdag in de halve finales van de EK in Amsterdam weer met een heldhaftige solo de olympische limiet voor Rio te slechten op de 800 meter, maar de atleet uit Groningen vergaloppeerde zich deze keer. Kupers verkrampte in de laatste meters en moest nog twee atleten laten passeren. Zijn derde plek in 1.46,61 betekende wel een finaleplaats.
Kupers noteerde donderdag in de series 1.46,48. Hij liep die tijd na een solo van twee ronden. Ook in de halve finales koos hij voor deze tactiek, maar zelfs de toejuichingen van het publiek in het volle Olympisch Stadion hielpen hem niet aan de beoogde limiettijd van 1.45,20. "Ik ging ervoor vanaf de start. Er stond echter te veel wind en die moest ik in mijn eentje opvangen. Een serieuze poging om de limiet voor Rio te halen, was daardoor niet mogelijk,'' zei Kupers na de race.
Hij was niettemin dik tevreden met de uitslag. "Het was een sterk veld en ik sta in de finale. Prima.'' Regerend Europees kampioen Adam Kszczot uit Polen won de race in 1.46,32.

Sifan Hassan heeft een succesvolle rentree gemaakt op de atletiekbaan. De regerend Europees kampioene plaatste zich bij de EK in Amsterdam met gemak voor de finale van de 1500 meter. Ze won haar serie in 4.13,45.

Het was Hassans eerste wedstrijd van dit buitenseizoen. De Arnhemse atlete raakte geblesseerd na het behalen de wereldtitel indoor afgelopen maart in Portland. Ze nam uitgebreid de tijd om volledig te herstellen.

Haar eerste race in maanden oogde nog wat stroef in het Olympisch Stadion. Ze nam na ruim een ronde de leiding en stond deze niet meer af, maar de concurrentie bleef vlak achter haar. De finale van de 1500 meter is zondag.

Anouk Vetter heeft vrijdag, na twee onderdelen, de leiding in handen op de zevenkamp bij de EK atletiek in Amsterdam. De meerkampster dankte de koppositie vooral aan haar persoonlijk record op het openingsnummer, de 100 meter horden. Vetter noteerde 13,29.
Bij het hoogspringen wipte ze over 1,74. Ze heeft 1984 punten vergaard, 6 meer dan de Oekraïense nummer twee in de tussenstand, Hanna Kasianova.
De tweede Nederlandse in het veld, oud-wereldkampioene indoor Nadine Broersen, begon minder voortvarend. Met 13,70 op de horden en 1,74 hoog staat ze voorlopig negende. Vetter en Broersen, die op het vorige EK zilver veroverde, doen volgende maand ook mee aan de Olympische Spelen in Rio.
De zevenkampsters vervolgen hun wedstrijd vrijdagavond met kogelstoten.

Als onderdeel van de EK Atletiek wordt zondag 10 juli een halve marathon gelopen, dwars door de binnenstad. Een hel, als je juist aan de andere kant moet zijn. Gelukkig kun je er bij de gratie Gods af en toe langs. Dat doe je zo.

Hordeloper Gregory Sedoc heeft vrijdag een bitter afscheid van de atletiek moeten nemen. De oud-Europees kampioen indoor slaagde er op de EK in zijn geboortestad Amsterdam niet in de series van de 110 meter horden te overleven. Hij eindigde met een pijnlijke rug als vierde in zijn serie in 13,92.

Die klassering was niet voldoende voor een plek in de halve finales, de tijd evenmin. "Ik stop nu. Dit was mijn laatste race," zei de 34-jarige atleet. "Ik had graag de halve finales gelopen, maar het is niet anders. Het is mooi geweest, ik heb een mooie carrière gehad."

Sedoc vertelde opvallend monter dat hij de dag voor zijn wedstrijd in het Olympisch Stadion door zijn rug ging bij het oprapen van een flesje. "Ik wist meteen dat het klaar was, maar ook dat ik wilde lopen. Sowieso. Ik heb de pijn gevoeld van een schorsing, de ziekte van mijn moeder en mijn uitzending naar Afghanistan, daar stelde deze pijn niets bij voor. Na twee horden voelde ik al dat het niets zou worden. Ik ben op pure wilskracht gefinisht," aldus de oud-militair, die tegenwoordig een baan heeft bij de politie.

Sedoc deed vanaf 2002 mee aan meer dan twintig grote kampioenschappen, onder meer drie Olympische Spelen. Zijn grootste successen boekte hij indoor op de 60 meter horden met Europees goud in 2007 en zilver in 2009. "Natuurlijk had ik graag nog op de Spelen in Rio meegedaan, maar ik heb deze zomer de limiet niet gehaald en heb daar vrede mee. Ik heb leuke dingen om naar uit te kijken. Zondag mag ik bijvoorbeeld weer commentaar geven bij de NOS. En nu ga ik naar mijn zoontje."

De derde dag van de EK atletiek is ingeruimd voor de absolute vedette van het toernooi. Dafne Schippers komt vrijdag in een uitverkocht Olympisch Stadion in actie op de 100 meter. De wereldkampioene op de 200 meter geldt als topfavoriete. Als enige van de deelnemers dook zij dit seizoen ruim onder de elf seconden: 10,83. Schippers moet eerst om 19.15 uur de halve finales afwerken.

Martina
Churandy Martina opent de jacht op zijn tweede gouden plak. Hij treedt om 18.50 uur eerst aan in de halve finales van het sprintnummer, waarop hij in 2012 al eens het goud won. Hij liep dit seizoen al een snelle 20,11.

Liemarvin Bonevacia komt in actie in de finale van de 400 meter. Nicky van Leuveren start bij de vrouwen in de finale van die afstand.

Verder beginnen Nadine Broersen en Anouk Vetter aan de zevenkamp en treedt Sifan Hassan aan op de 1500 meter. De wereldkampioene indoor en Europees kampioene loopt haar eerste wedstrijd van het buitenseizoen op haar geliefde afstand. Een beenblessure hield haar lang aan de kant.

Churandy Martina heeft donderdag voor een daverend succes gezorgd bij de EK atletiek in Amsterdam. De sprinter uit Curaçao veroverde de gouden medaille op de 100 meter. Dat was een verrassing, want hij had zich als langzaamste geplaatst voor de finale.

Churandy Martina vierde uitgelaten zijn gouden medaille op de 100 meter van de EK met iedereen in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Hij ging uitgebreid met de toeschouwers en met de Nederlandse vlag op de foto na zijn verrassende zege. Hij schudde vele handen. "Ik had Nederland en Curaçao achter me, ik heb het goud voor iedereen gehaald," zei hij voor de microfoon van de NOS. "Ik heb mijn best gedaan - echt top!"

Medaille
Martina zei zich vooraf zeker te hebben gevoeld van het behalen van een medaille. "Een medaille had ik zeker.'' Alleen de kleur was voor hem nog een vraagteken. "Maar als ik aan de start sta, dan sta ik er voor goud'', aldus de euforische sprinter.

Motivatie had hij niet nodig. "Ik zag op het bord in het stadion dat er 17.000 mensen zaten en dat gaf een ongelooflijke kick. Okay, ik zal ze wat geven, dacht ik. Die valse start van die Brit kwam mij heel goed uit. Ik vertrok bij de tweede iets op safe, maar daarna ging het goed. Ik heb gewoon mijn wedstrijd gelopen, zoals ik altijd doe. Op de finish wist ik wel dat ik op een medailleplaats liep, maar niet precies op welke plaats."

Race
Ook al bleef hij nog ver af van zijn persoonlijk record van 9,91, het voelde als zijn beste race ooit. "Omdat het zo geweldig is om in eigen land voor eigen publiek het goud te winnen. Er komt nog meer aan hè. Ik wil ook de 200 meter winnen en met de estafetteploeg op de 4x100 maken we ook een goede kans.''

Martina klokte 10,07 en liet de Turk Jak Ali Harvey, die dezelfde tijd kreeg, net achter zich. De Franse topfavoriet Jimmy Vicaut pakte het brons in 10,08. Solomon Bockarie werd zevende in 10,25.

Goud voor Churandy Martina bij EK atletiek op 100 meter Beeld anp
Goud voor Churandy Martina bij EK atletiek op 100 meterBeeld anp

Ignisious Gaisah heeft Nederland de eerste medaille bezorgd bij de EK atletiek in Amsterdam. De geboren Ghanees veroverde het brons bij het verspringen met een afstand van 7,93 meter.

Gaisah werd als laatste toegevoegd aan de Nederlandse equipe, omdat hij zich eigenlijk buiten de termijn had gekwalificeerd. De Atletiekunie gaf hem het voordeel van de twijfel en donderdag maakte hij in een vol Olympisch Stadion zijn startbewijs meer dan waar.

Jamile Samuel heeft net naast een medaille gegrepen bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam. De 24-jarige Amsterdamse atlete spurtte donderdag in de finale van de 200 meter naar de vierde plaats in 22,83. Het was geen plak, maar wel een ticket naar de Olympische Spelen in Rio, want haar tijd was onder de limiet van 22,90.

Tessa van Schagen reikte in de finale tot de zevende plaats in 23,03. De Europese titel ging naar de Britse Dina Asher-Smith, die goud won in 22,37.

Samuel gaat naar Rio want haar tijd was onder de limiet van 22,90. Beeld anp
Samuel gaat naar Rio want haar tijd was onder de limiet van 22,90.Beeld anp

Rutger Smith heeft zich ternauwernood voor de finale van het discuswerpen geplaatst bij de EK atletiek in Amsterdam. De krachtpatser uit Groningen, tegenwoordig woonachtig in de Verenigde Staten, wierp op het gelegenheidsveld bij het Museumplein naar 63,85 meter. Daarmee eindigde hij als elfde in de kwalificaties. De beste twaalf werpen zaterdag de finale.

Smith maakte in Amsterdam min of meer een comeback. Hij raakte in 2013 ernstig geblesseerd aan zijn achillespees en ontbrak sindsdien op alle grote kampioenschappen. Zijn ultieme doel is nogmaals de Olympische Spelen meemaken, maar ook donderdag reikte hij niet tot de limietafstand van 65,00 meter. De finale is zijn laatste kans.
Erik Cadée haalde de finale niet. De Brabander bleef steken op 61,93. In principe was dit zijn laatste wedstrijd. Hij kondigde kortgeleden aan dat hij na de EK afscheid neemt van topatletiek.

Nicky van Leuveren heeft zich verrassend geplaatst voor de finale van de 400 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. De Amsterdamse liep donderdag in de halve finales in haar eigen Olympisch Stadion een persoonlijke record van 52,02 en die tijd bleek voldoende om een plek in de eindstrijd af te dwingen.

Ze eindigde in haar serie op de derde plek en dat was geen automatische finaleplaats. Maar als een van de tijdsnelsten mocht ze toch door naar de finale op vrijdag. ,,Ik was stiknerveus voor de start, maar nu ben ik dolgelukkig. Ik kan wel huilen'', jubelde ze na haar race.

Lisanne de Witte eindigde in haar heat eveneens als derde, maar met haar tijd van 52,37 was ze net te langzaam voor een plek in de finale. Regerend Europees kampioene Libania Grenot uit Italië was verreweg de snelste in de halve finales: 50,43.

Solomon Bockarie heeft donderdag bij de EK atletiek in Amsterdam op de 100 meter een startbewijs afgedwongen voor de Olympische Spelen in Rio. De sprinter uit Zoetermeer noteerde in de halve finales 10,13, exact één honderdste onder de vereiste 10,14.

Bockarie eindigde in zijn heat als vierde, maar plaatste zich met zijn persoonlijke toptijd wel als snelste voor de finale later op de avond.

Leermeester
Hij treft daarin landgenoot en 'leermeester' Churandy Martina. De goedlachse sprinter van Curaçao eindigde als tweede in zijn reeks van de halve finales in 10,16.

Hensley Paulina, de derde Nederlandse sprinter in de halve finales, redde het niet met de vijfde plaats in zijn reeks in 10,33.

Snelste man in de halve finales was de Fransman Jimmy Vicaut in 10,03. Hij evenaarde eerder dit seizoen het Europees record van 9,86. De finale is om 19.50 uur.

De sprinter uit Zoetermeer noteerde in de halve finales 10,13 Beeld anp
De sprinter uit Zoetermeer noteerde in de halve finales 10,13Beeld anp

Nadine Visser heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter horden bij de EK atletiek in Amsterdam. De 21-jarige atlete, van origine meerkampster, kwam er in de halve finales niet aan te pas. Ze eindigde als zesde in haar heat in een tegenvallende tijd van 13,25.

Eefje Boons haalde de finale evenmin. De 21-jarige Nederlands kampioene liep in de series nog een persoonlijk record van 13,07, maar in de halve finales bleef ze steken op de zevende plaats in haar heat in 13,26.

Visser kon als excuus aanvoeren dat ze op de EK haar eerste wedstrijd in lange tijd liep en wedstrijdritme ontbeerde. Ze was door een kuitblessure uitgeschakeld. Ze richt zich nu op de zevenkamp bij de Olympische Spelen in Rio.

Liemarvin Bonevacia strijdt vrijdag om de medailles op de 400 meter bij de EK atletiek in Amsterdam. De 27-jarige atleet van Curaçao plaatste zich donderdag in het Olympisch Stadion voor de finale. Hij liep in zijn reeks van de halve finales naar de tweede plaats in 45,68, goed voor een rechtstreekse plek in de eindstrijd.

Bonevacia is houder van het Nederlands record (44,72) en doet volgende maand mee aan de Olympische Spelen in Rio. Hij treft in de finale onder anderen de regerend Europees kampioen Martyn Rooney uit Groot-Brittannië, die met 45,04 de beste tijd klokte in de halve finales.

Liemarvin Bonevacia strijdt vrijdag om de medailles op de 400 meter Beeld anp
Liemarvin Bonevacia strijdt vrijdag om de medailles op de 400 meterBeeld anp

Pieter Braun heeft na zeven onderdelen nog altijd zicht op een medaille in de tienkamp bij de EK atletiek in Amsterdam. De Brabantse meerkamper klom donderdag naar de vijfde plaats na de 110 meter horden en het discuswerpen. Hij scoorde vooral met zijn 14,49 op de horden. De Oekraïner Oleksi Kasianov is de leider in de tussenstand.

Eelco Sintnicolaas bivakkeert in de achterhoede. De Nederlands recordhouder had al een moeizame eerste dag en zag geen verbetering. Hij liep vol tegen de eerste twee horden en bleef ternauwernood overeind.

Femke Pluim en Rianna Galiart mogen ook in de finale de polsstok hanteren. Beide Nederlandse atletes kwalificeerden zich donderdag voor de eindstrijd op zaterdag. Nederlands kampioene Pluim, die zich ook al verzekerd weet van deelname aan de Olympische Spelen in Rio, wipte over 4,45, Galiart had genoeg aan een sprong over 4,35.

Fabian Florant plaatste zich als twaalfde en laatste voor de finale van het hinkstapspringen met een afstand van 16,45 meter.

Thijmen Kupers heeft zich donderdag met ogenschijnlijk speels gemak naar de halve finales gelopen van de 800 meter bij de EK in Amsterdam. De 24-jarige atleet uit Groningen nam in zijn serie vanaf de start de kop en stond deze niet meer af.
Hij noteerde aan de finish 1.46,48 voor zijn solo en presenteerde zich als kandidaat voor een medaille. Kupers versloeg onder anderen de Bosniër Amel Tuka, die vorig jaar brons won bij de WK in Peking. De tijd van de Nederlands kampioen was de beste van alle series.
Kupers, in 2015 winnaar van het brons bij de EK indoor, heeft ook nog als doel zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Dan moet hij 1.45,20 lopen. Bij de NK vorige maand strandde hij op vijfhonderdsten. In de halve finale op vrijdag krijgt Kupers een nieuwe kans.

De Europese kampioenschappen atletiek trokken woensdag op de eerste dag van het toernooi meer dan 22.000 bezoekers naar Amsterdam. In het Olympisch Stadion, hart van het sportevenement, zagen meer dan 17.000 liefhebbers de eerste wedstrijden. De onderdelen discus gooien en speerwerpen op het Museumplein trokken woensdag in totaal zo'n 5000 bezoekers, zo schat de organisatie.
De kaarten voor de wedstrijden van donderdag en vrijdag in het Olympisch Stadion waren al ruim voor de start van het evenement uitverkocht. De Europese prestaties op het Museumplein zijn gratis te bezoeken. In het stadion is plaats voor ruim 17.500 fans, vanaf de tribunes op het Museumplein kunnen zo'n 3000 liefhebbers de sportieve verrichtingen volgen. "De tribunes op het plein zaten woensdag hartstikke vol. En daaromheen stonden op het hoogtepunt nog zeker zo'n 2000 toeschouwers," aldus een woordvoerder.

Solomon Bockarie heeft zich donderdag moeiteloos geplaatst voor de halve finales van de 200 meter bij de EK atletiek in Amsterdam.

De sprinter uit Zoetermeer won met grote overmacht zijn serie in 20,55 seconden. Met die tijd was hij samen met de Spanjaard Bruno Hortelano de snelste van het veld.

Hensley Paulina eindigde als vierde in zijn serie in 21,04. Daarmee plaatste de sprinter van Curaçao zich niet rechtstreeks, maar zijn tijd was goed genoeg om door te dringen tot de halve finales, die op vrijdag worden gelopen.

Bockarie en Paulina komen donderdagavond ook nog in actie op de 100 meter. Op het koningsnummer worden de halve finales en de finale afgewerkt.

Tussen de cultuurpaleizen aan het Museumplein ging woensdag het EK discuswerpen voor vrouwen van start. Het doel: verder gooien dan 58 meter. Lees de reportage: Mikken op het Concertgebouw [+]

Meerkamper Eelco Sintnicolaas speelt onverwacht een bijrol op de tienkamp bij de EK atletiek in Amsterdam. De allrounder uit Apeldoorn begon als medaillekandidaat, maar na de eerste vijf onderdelen behoort een plak eigenlijk niet meer tot de mogelijkheden. "Ik mis ritme en timing," zei de Europees indoorkampioen van 2013. Hij zag zichzelf na dag één terug op de zeventiende plek met 3915 punten, ruim 300 minder dan koploper Oleksi Kasianov uit Oekraïne.

Sintnicolaas onderging in februari een enkeloperatie en bouwde om die reden zijn seizoen voorzichtig op. "Dit is mijn eerste tienkamp van het jaar. Ik had verwacht dat het makkelijker zou gaan, maar niet dat het zo zou tegenvallen. Maar goed, als timing en ritme wel kloppen, kan dat groot verschil maken. Het is goed dat ik deze tienkamp doe met het oog op de Olympische Spelen."

Pieter Braun daarentegen draaide een solide eerste dag en kan nog wel hopen op een medaille. De meerkamper uit Terheijden bezet de zesde plaats met 4092 punten. "Ik ben fris en in vorm en wil hier ook wel pieken. De tweede dag ben ik meestal sterker, dus wie weet," zei hij.
Sintnicolaas presteerde alleen naar behoren bij het kogelstoten (14,47), maar liet vooral veel punten liggen bij het verspringen (7,03) en het hoogspringen (1,89). Braun was goed op dreef met ver (7,40), hoog (2,01) en de 400 meter (49,78).

Jip Vastenburg heeft woensdag geen medaille overgehouden aan haar optreden bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam. De atlete uit Apeldoorn zag zichzelf als titelkandidate op de 10.000 meter, maar ze ging kopje onder in het loopgeweld. Vastenburg moest genoegen nemen met de achtste plaats met een tijd van 32.04,00. Twee jaar geleden bij de EK in Zürich verraste ze nog met de vierde plaats.

De Turkse Yasemin Can veroverde de titel op de langste baanafstand. Het pas negentienjarige looptalent, dat in Kenia is geboren en sinds dit jaar uitkomt voor Turkije, soleerde naar de gouden plak. Al na 2 kilometer nam ze afstand van de concurrentie en sloeg een gapend gat. De Portugese Dulce Felix kwam in de slotronden nog wel naderbij, maar Can hield stand. Ze won in 31.12,86, Felix pakte zilver in 31.19,03 en de Noorse Karoline Bjerkeli Grövdal behaalde brons in 31.23,45.

"Ik ging op een hoop, stortte helemaal in op de laatste 3 kilometer," hijgde Vastenburg na afloop. "Ik ben toch te snel gestart, had er beter voor kunnen kiezen mijn eigen tempo te lopen en dan langzaam naar voren op te schuiven. Dat past beter bij mij."

Joelia Stepanova kwam duidelijk zonder goede training naar de EK atletiek in Amsterdam. De Russin, die als klokkenluidster van het grote dopingschandaal in haar land gratie kreeg van internationale atletiekunie IAAF en mocht aantreden in de series van de 800 meter, was niet vooruit te branden. Ze stapte ogenschijnlijk gedesillusioneerd uit na 600 meter.

Stepanova is persona non grata in Rusland, omdat haar onthullingen leidden tot de schorsing van de Russische atletiekbond. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen, tenzij ze bij het internationaal hof van sportarbitrage CAS kunnen aantonen hun sport volledig dopingvrij te hebben uitgeoefend.

De IAAF besloot Stepanova tot boegbeeld van de strijd tegen doping uit te roepen en hief haar schorsing op. Onder de vlag van de Europese federatie startte ze woensdag in het Olympisch Stadion, maar de dertigjarige hardloopster kon haar grote trainingsachterstand niet verbloemen.

Tessa van Schagen en Jamile Samuel hebben zich woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam overtuigend geplaatst voor de finale van de 200 meter. De Nederlandse sprintsters eindigden ieder als tweede in hun reeks van de halve finales en dat betekende een rechtstreekse finaleplek.

Van Schagen liep 22,95 seconden in het redelijk gevulde Olympisch Stadion, iets boven haar persoonlijke toptijd van 22,86, waarmee de Leidse zich bij de NK plaatste voor de Olympische Spelen van Rio. Samuel klokte 23,02, haar beste seizoenstijd. Van Schagen liep de vierde tijd van alle halvefinalisten, Samuel de zesde.

De Britse Dina Asher-Smith en de Bulgaarse Ivet Lalova-Collio waren de snelsten in 22,57.

Laura de Witte redde het niet. Ze finishte als vijfde in haar reeks in 23,48. Ook haar tijd volstond niet om door te stromen naar de finale op donderdag.

Solomon Bockarie staat nog in de schaduw van topsprinter Churandy Martina, maar hij pakt steeds meer straaltjes zonneschijn. De 29-jarige atleet uit Zoetermeer, geboren in Sierra Leone en sinds 2015 in het bezit van een Nederlands paspoort, maakte woensdag indruk op de eerste dag van de EK atletiek in Amsterdam. Hij won in het Olympisch Stadion zijn serie van de 100 meter in 10,26 en plaatste zich met gemak voor de halve finales van het koningsnummer.

"Ik had een slechte start, maar de acceleratie was wel goed. Een normale race, zou ik zeggen," was het nuchtere commentaar van de sprinter, die vorige maand bij de NK ook al verraste door zich op de 200 meter te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Hij liep in het spoor van 'leermeester' Martina naar het zilver in 20,44, zes honderdsten onder de scherpe limiet voor Rio.

"Ik ben denk ik wel iets beter op de 200 meter, maar op de 100 meter wil ik ook naar Rio. Ik heb mezelf wel doelen gesteld deze EK: uiteraard de finale, graag onder de olympische limiet van 10,14 en misschien een medaille. Ik ga het proberen."

Paulina
Hensley Paulina vergezelde hem door in zijn heat als tweede te eindigen in 10,36. Het Nederlandse duo komt donderdag weer in actie, als ook medaillekandidaat Churandy Martina acte de présence geeft. De oud-Europees kampioen op de 200 meter is direct toegelaten tot de halve finales.

Succes was er ook voor Nicky van Leuveren en Lisanne de Witte. Zij plaatsten zich met speels gemak voor de halve finales van de 400 meter. Zowel Van Leuveren (52,45) als De Witte (52,84) won haar serie.

Jamile Samuel heeft zich bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De 24-jarige sprintster liep woensdag op haar thuisbaan in het Olympisch Stadion naar de winst in haar serie in 23,04 seconden. Het was haar beste seizoenstijd.

Samuel liet vlak voor het toernooi weten dat ze de 100 meter overslaat, omdat ze last heeft van een achillespees. De negentienjarige Laura de Witte mag evenals Samuel woensdagavond in de halve finales uitkomen. De debutante won haar serie in een persoonlijk record van 23,23.
Tessa van Schagen is de derde Nederlandse in de halve finales van de 200 meter; zij is vanwege haar persoonlijke toptijd van 22,86 direct geplaatst.

Eefje Boons bereikte met een sterk optreden de halve finales van de 100 meter horden. De 21-jarige Nederlands kampioene won haar serie in een persoonlijk record van 13,07 seconden.

Samuel (midden, in het oranje) woensdagmiddag in het Olympisch Stadion Beeld anp
Samuel (midden, in het oranje) woensdagmiddag in het Olympisch StadionBeeld anp

De gemeente verwacht woensdag, donderdag en vrijdag een drukke avondspits vanwege de EK Atletiek. Automobilisten wordt aangeraden de spits te vermijden.

In het Olympisch Stadion vinden de meeste onderdelen van de EK Atletiek plaats. Rondom het stadion gelden verkeersmaatregelen.

Delen van de Amsterdamse binnenstad zijn zondag slechter bereikbaar vanwege de halve marathon van de EK atletiek, die begint en eindigt op het Museumplein.

Een hele reeks straten wordt van 06.00 uur tot 17.00 uur afgesloten voor autoverkeer en een aantal tram- en busverbindingen wordt omgeleid, zo laat de gemeente woensdag weten.

De halve marathon leidt de renners onder meer door het Vondelpark. Veel drukke straten in het centrum, zoals de Sarphatistraat en de Ceintuurbaan, zullen onbereikbaar zijn voor auto's. Op meerdere plekken op het parcours worden oversteekplaatsen ingericht voor fietsers.

Ook het GVB heeft zijn handen vol aan de halve marathon. Onder meer trams 2, 4, 5 en 7 worden omgeleid en ook een aantal bussen rijdt een andere route.

Sprintkampioen Dafne Schippers is hét voorbeeld voor het groeiende aantal jongeren. Lees er meer over in onze portretreeks: Deze jonge atletes willen de nieuwe Dafne worden [+].

Eelco Sintnicolaas heeft woensdag geen vliegende start gemaakt op de tienkamp bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam. De Nederlandse troef voor een medaille opende met een voor zijn doen matige 11,11 seconden op de 100 meter.

De 29-jarige Sintnicolaas, volledig hersteld van zijn enkeloperatie in februari, liep de achtste tijd. De Oekraïener Oleksi Kasianov was de snelste in 10,79.

Pieter Braun kwam tot 11,15 en dat was de dertiende tijd van de 28 deelnemers aan de tienkamp. Sintnicolaas en Braun waren de eerste Nederlanders die in actie kwamen op de EK in eigen land. Ze zijn beiden al zeker van deelname volgende maand op de Olympische Spelen in Rio.

Vijftien Nederlandse atleten komen woensdag in actie op de eerste wedstrijddag van de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam.

Om 10.50 werken meerkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun de eerste vijf onderdelen van de tienkamp af. Sintnicolaas, die al eens zilver won, is kanshebber op een medaille.

Jip Vastenburg is de enige die woensdag al kans maakt op een medaille. De 22-jarige specialiste op de lange afstand loopt tegen 19.00 uur de finale van de 10.000 meter in het Olympisch Stadion.

Vastenburg verraste twee jaar geleden op de EK in Zürich met de vierde plaats en is nu een van de favorietes voor eremetaal. Ze neemt het onder anderen op tegen de 42-jarige Britse regerend kampioene Jo Pavey.

De andere Nederlanders doen mee in series of kwalificaties. Zo mag Corinne Nugter om 12 uur vanuit de gelegenheidsring op het Museumplein proberen in de finale van het discuswerpen te geraken.

De series van de 800 meter voor vrouwen om 18.25 zijn niet alleen interessant vanwege Sanne Verstegen. De Nederlands kampioene treft in haar heat Joelia Stepanova, de klokkenluidster van het Russische dopingschandaal die van de internationale atletiekfederatie IAAF onder neutrale vlag mag meedoen aan de EK.

Andere onderdelen op het programma voor Nederlandse atleten woensdag zijn de series 100 meter voor mannen om 10.50 met Churandy Martina, Hensley Paulina en Solomon Bockarie en de kwalificaties verspringen om 13.10 uur met Ignisious Gaisah.

Olympisch kampioen Greg Rutherford zal dit weekeinde zijn Europese titel in Amsterdam verdedigen. Dat doet de Brit ondanks oorklachten die mogelijk blijvend zijn. De 29-jarige Rutherford trok zich vorige maand terug voor de Britse kampioenschappen nadat hij bij de Diamond League-wedstrijd in Birmingham een whiplash had opgelopen.

"Ik weet dat ik niet had moeten springen in Birmingham omdat ik al met een stijve nek kampte", zei Rutherford, die de kans dat het probleem niet verdwijnt op 25 procent schat. "Als het helemaal stil is, hoor ik juist lawaai. Het is lastig om in slaap te komen", omschreef hij de klachten die hem er niet van zullen weerhouden om in Rio zijn olympische titel te verdedigen. "Ik hoop dat het mijn springen niet beïnvloedt. Als dit geen olympisch jaar was geweest, zou ik misschien wat langer buiten competitie zijn gebleven. Maar ik houd van het winnen van medailles."

Rutherford:'Ik houd van het winnen van medailles.' Beeld anp
Rutherford:'Ik houd van het winnen van medailles.'Beeld anp

Jamile Samuel zal alleen uitkomen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. De Amsterdamse atlete, die het Olympisch Stadion als haar thuisbaan heeft, laat de 100 meter schieten omdat ze last heeft van een van haar achillespezen.

Samuel komt woensdag voor het eerst in actie als iets na twaalven de series voor de 200 meter worden gelopen. Dafne Schippers, de wereldkampioen op de dubbele sprintafstand, ontbreekt daarbij. Zij richt zich in Amsterdam juist op de 100 meter. Daarvoor zijn donderdag de kwalificaties.

Jamile Samuel (r) zal alleen uitkomen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Beeld epa
Jamile Samuel (r) zal alleen uitkomen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette.Beeld epa

De deur voor Russische atleten blijft tot het laatste moment open bij de EK atletiek in Amsterdam. Dat zei voorzitter Sven Arne Hanssen van de Europese atletiekfederatie dinsdag tijdens een persconferentie in het Stedelijk Museum.

"Ik heb vandaag nog contact gehad met de werkgroep van de IAAF die zich bezighoudt met verzoeken van individuele Russen om toegelaten te worden tot de Spelen en andere wedstrijden. Maar er was nog geen beslissing genomen,'' aldus de Noor.

Wel is besloten om Joelia Stepanova, die klokkenluider in de Russische dopingaffaire, een startbewijs te geven voor de EK. Ze zal onder een neutrale vlag deelnemen en begint woensdag als deelnemer op de 800 meter aan het toernooi.

Het EK Atletiek is het grootste sportevenement dat ooit in Amsterdam gehouden wordt. De NOS is host-broadcaster en dat betekent dat de NOS collega's uit het buitenland voorziet in zo mooi mogelijke registraties van het evenement. Een kleine greep uit de NOS-koffer voor vier dagen atletiek. De grootste productie voor de staatsomroep sinds het EK voetbal van 2000.

- 330 man crew
- 8 regiewagens
- 77 camera's
- 80 kilometer aan kabels
- 157 uren aan tv
- Een eigen programma op NPO 2

Koning Willem-Alexander had dinsdagmiddag op het Amsterdamse Museumplein geen leidende rol bij de officiële opening van de 23ste Europese atletiekkampioenschappen. Hij mocht van een afstandje toekijken hoe Svein Arne Hanssen van de Europese atletiekfederatie het sportfestijn voor geopend verklaarde.

De koning erwacht 'historische wedstrijden', mede vanwege de kwaliteit van de Nederlandse atleten, zo zei hij vooraf.

Hij had daarvoor met onder meer IAAF-baas Sir Sebastian Coe toegezien hoe atleten uit de vijftig deelnemende landen zich met hun nationale vlag rond het bassin op het Museumplein opstelden. De Nederlandse topatleten Rutger Smith, Churandy Martina en Ellen van Langen -winnares van Olympisch goud op de 800 meter bij de Spelen van Barcelona in 1992 - mochten daarna de vlag van het kampioenschap hijsen.

Het is voor het eerst dat de Europese atletiekstrijd in Nederland wordt gehouden. Er doen in de 23 disciplines bijna 1500 atleten mee, waaronder 55 uit eigen land. Rusland is de grote afwezige, vanwege het dopingschandaal. Naast het Olympisch Stadion wordt ook het Museumplein gebruikt voor een aantal onderdelen, zoals discus gooien en speerwerpen. De bezoekers van het Concertgebouw zijn gewaarschuwd.

Lees ook: Openingsceremonie EK Atletiek trekt weinig bekijks [+]

Topatleten die deze week in Amsterdam deelnemen aan de Europese kampioenschappen zijn niet bang voor overbelasting vanwege de combinatie van dit toernooi met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Die beginnen al over vijf weken.

"Vier jaar geleden won ik in Helsinki de Europese titel en dat hielp me om later bij de Spelen in Londen ook goud te winnen", zo keek de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie dinsdag in het Stedelijk Museum terug op die beide successen. De Britse verspringer Greg Rutherford sloot zich bij hem aan. "Het winnen van een titel is een grote drijfveer om ook daarna weer goed te presteren", zei hij.

De Europese atletiekfederatie koos vier jaar geleden voor het eerst voor een EK in een olympisch jaar. Meerkampster Nadine Broersen toonde zich iets gereserveerder. "Voor atleten op individuele onderdelen lijkt het me geen probleem, maar een zevenkamp is toch iets anders", aldus de winnares van het zilver bij de EK van twee jaar geleden in Zürich.

"Ik wil hier vrijdag en zaterdag goed presteren. Maar ik zal geen risico's nemen. Rio is toch belangrijker en als er iets misgaat, is er weinig tijd voor herstel. Niet voor niets besloot ik vier jaar geleden in Helsinki niet mee te doen. Nu de EK in Amsterdam zijn, ligt dat voor mij anders."

De 34-jarige Rutger Smith hoopt bij de kwalificatie discuswerpen op het open Museumplein op wind uit de goede richting. Hij is nog altijd op jacht naar de olympische limiet van 65 meter, anderhalve meter verder dan hij dit seizoen tot nu toe wierp.

Tijdens de EK atletiek in Amsterdam worden de onderdelen van paralympische atleten geïntegreerd in het officiële programma. Dat is voor het eerst in de historie. Normaliter vindt het paralympische onderdeel tijdens grote toernooien altijd plaats ná het officiële programma.

Onder de naam IPAC (International Para-Athletics Challenge) komen zowel op het Museumplein (woensdag 6 juli 14.00 uur, paralympisch discuswerpen) als in het Olympisch Stadion (zaterdag 9 juli, diverse onderdelen) paralympische atleten uit heel Europa in actie.

De Nederlandse ploeg wordt aangevoerd door meervoudig wereldkampioene en Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn. “Dit is heel bijzonder voor de paralympische sport,” aldus Van Rhijn. “Er worden bij andere atletiekwedstrijden ook wel een paralympische onderdelen tijdens het officiële programma georganiseerd, maar nu gebeurt het ook bij een groot toernooi als de EK, dat is echt uniek. Dit is een onwijs grote stap, daarmee schrijven we geschiedenis.”

Marlou van Rhijn gaat als eerste over de finish bij een wedstrijd in Londen in 2015. Beeld anp
Marlou van Rhijn gaat als eerste over de finish bij een wedstrijd in Londen in 2015.Beeld anp

De landen die deelnemen aan het EK zijn geland op Schiphol. Het Russische team ontbreekt vanwege dopingschorsing. Zie hier de Bulgaren, de Spanjaarden en de Turken.

Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse Atletiekunie, mikt op vijf tot acht medailles op de EK. Dat zei hij tegen de NOS. Het evenement wordt op dinsdag om 17.00 geopend op het Museumplein. Woensdag vinden op het Museumplein en in het Olympisch Stadion de eerste wedstrijden plaats.

Grote medaillekandidaten zijn Dafne Schippers (100 meter) en Sifan Hassan (1500 meter). Met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (van 5 tot 21 augustus) loopt Schippers alleen de 100 meter. Ze laat de 200 meter schieten. Ook sprinter Churandy Martina is een blikvanger.

Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag aanwezig bij het begin van het Europees Kampioenschap atletiek in Amsterdam. De openingsceremonie vindt om 17.00 uur plaats op het Museumplein. Atleten van de vijftig deelnemende landen dragen hierbij de vlag van hun land.

De koning ontmoet tijdens de bijeenkomst een aantal Nederlandse atleten. De ceremonie is vrij toegankelijk voor publiek.

Lees ook: Vrijwilligers werken zich in het zweet voor EK atletiek [+] en bekijk de fotoreeks van de voorbereidingen.

De EK Atletiek zijn van woensdag tot en met zondag in Amsterdam. Het is het grootste meerdaagse sportevenement van Nederland na de Olympische Spelen van 1928. Er komen 120.000 toeschouwers, 1473 atleten, 1750 vrijwilligers en 1300 mediavertegenwoordigers.

De organisatie heeft een budget van veertien miljoen euro. De gemeente Amsterdam draagt zo'n vier miljoen euro bij. Het Olympisch Stadion is omgebouwd voor het evenement.

Voor Nederland zijn sprintster Dafne Schippers en middellange afstandsloper Sifan Hassan voorname medaillekandidaten.

Amsterdammers kunnen woensdag en donderdag gratis kijken naar het speer- en discuswerpen op het Museumplein. De finales van de onderdelen vinden komend weekeinde plaats in het Olympisch Stadion. Daarvoor zijn tickets nodig.

Ook scholen bij het evenement betrokken. Bovendien is er op vrijdag 8 juli op de Vrije Universiteit een discussieavond over de economische invloed van het evenement. Op zaterdag 9 juli vindt een EK wandeltocht plaats. Op zondag 10 juli kunnen sportieve Amsterdammers tien kilometer dwars door de stad rennen.

Bekijk hier het volledige programma.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden