Eisen tot 12 jaar voor mislukte liquidaties

Justitie eist in hoger beroep twaalf jaar cel en acht jaar en negen maanden tegen Youssef O. en Rami M.. Zij kregen van de rechtbank diezelfde straffen voor het voorbereiden van een liquidatie in 2015 en, voor O., het voorbereiden van een moordaanslag eind 2014.

De plek waar de verdachten werden klemgereden Beeld anp
De plek waar de verdachten werden klemgeredenBeeld anp

De zaak draait om de vermoede poging tot liquidatie op Samir 'Taba' Z. in februari 2015 en de moordpoging op Chahid Yakhlaf begin november 2014, die later alsnog werd geliquideerd.

Bovenop het bewijs dat justitie al zag in het eerder gekraakte emailverkeer tussen de andere drie verdachten in hun versleutelde smartphones, brengt het Openbaar Ministerie in het hoger beroep de conversaties in die alsnog zijn opgediept uit de Blackberry die wordt gekoppeld aan Youssef O.

Trots
Twee van de vier tot forse celstraffen veroordeelde verdachten hadden hun hoger beroep ingetrokken nadat ook de smartphone van Youssef O. was gekraakt. O. en Rami M. gingen wel door met het hoger beroep.

Justitie ziet in de aan O. toegedichte conversaties volop extra bewijs voor moordplannen.

Volgens justitie moet Youssef O. de 'B' of 'Boot' zijn die in smartphones van anderen stond opgeslagen. Dat zou verwijzen naar zijn bijnaam Bootie. Hij zou dus degene zijn die met andere sleutelspelers communiceerde.

Zo beschrijft Youssef volgens justitie aan een ander trots dat hij de garage is binnengedrongen waar hij de Opel Corsa van de te liquideren Samir Z. heeft 'geplakt' (voorzien van een peilbaken waarmee Z. was te volgen).

Lkhorf
Zijn opdrachtgever 'Sua' of 'Suarez' - volgens justitie Omar Lkhorf, broer van de eind 2012 in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef Lkohrf - zou hem 'niet meer zien in Marrakech' (waar Lkhorf volgens justitie zat ondergedoken).

Ene 'Niffo' (neef) benadrukte dat 'deze man' (volgens justitie Samir Z.) dood móest.

Justitie ziet ook in het emailverkeer tussen Youssef O. en zijn medeverdachten vele bewijzen dat Omar Lkhorf via hem moordplannen (mee) aanstuurde via zeer gedetailleerde berichten.

Youssef O. zegt dat hij handelde voor 'een grote jongen' wiens naam hij niet wil noemen, maar dat maakt zijn zaak er volgens justitie niet sterker op.

Mislukte aanslag
Advocaten Desiree de Jonge en Sander Janssen van O. betoogden dat justitie veel te grote stappen zet door er vanuit te gaan dat O. altijd de gebruiker was van de nu geopende Blackberry. De mysterieuze 'grote jongen' willen ook zij niet noemen. Wel de in 2016 in Colombia geliquideerde Mitchell Jansen, van wie O. de handel in peilbakens zou hebben overgenomen.

Bij de peilbakens die in de twee zaken zouden zijn gebruikt, wordt hun cliënt als mede-organisator aangemerkt. Volgens de raadslieden ligt een sleutelrol voor 'Mister X' veel meer voor de hand.

'Team'
Dat Youssef O. de gebruiker was van de Blackberry van 'B', 'Bootie' of 'Bo' is volgens de raadslieden een slag in de lucht. Bij anderen stond hetzelfde emailadres juist opgeslagen onder 'Team'.

Conclusie: de één kan het account voor het ene klusje hebben gebruikt en de ander voor een andere klus. O. had de Blackberry weliswaar bij zich toen hij in februari 2015 werd gearresteerd, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij die óók gebruikte rond de mislukte aanslag op Chahid Yakhlaf.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden