Update

Eisen raad aan leveranciers

De gemeente Amsterdam gaat voortaan in de contracten met bijvoorbeeld zorg- of welzijnsinstellingen opnemen dat die niemand bij sollicitaties mogen uitsluiten. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente moet geen organisaties inhuren die discrimineren in hun personeelsbeleid, door bijvoorbeeld alleen christenen aan te nemen. Dat heeft de gemeenteraad gisteren met grote meerderheid besloten. De raad gaat voortaan in de contracten met bijvoorbeeld zorg- of welzijnsinstellingen opnemen dat die niemand mogen uitsluiten.

Dit kan er op termijn toe leiden dat organisaties als het Leger des Heils, Youth for Christ en het Scharlaken Koor, die voor de gemeente werken, hun activiteiten niet meer kunnen voortzetten of hun personeelsbeleid moeten wijzigen.

Het Leger des Heils vraagt bijvoorbeeld dat medewerkers zich herkennen in de christelijke identiteit van de organisatie.

Alleen het CDA was tegen de motie van de VVD. Volgens fractievoorzitter Maurice Limmen is die in strijd met de Wet gelijke behandeling. Volgens die wet mogen religieuze organisaties overigens - bij wijze van uitzondering - wel dit soort eisen aan personeel stellen. Ook lijkt de regel in strijd te zijn met een notitie van burgemeester Job Cohen, waarin de mogelijkheid dat reli­gieuze organisaties voor de gemeente werken nadrukkelijk werd opengehouden.

Wethouder Freek Ossel (Diversiteit) keerde zich toch niet tegen de motie. Hij zei dat hij een onderzoek wilde naar de gevolgen en of deze regel hanteerbaar is. ''We moeten precies kijken wat de werking kan zijn.''

Het is voor het eerst dat de raad zich op deze manier uitspreekt. Een paar maanden geleden had wethouder Marijke Vos verdedigd dat het Scharlaken Koord haar werk met prostituees kon voortzetten. Die organisatie werkt alleen met christelijke medewerkers. Wel was de voorwaarde dat er niet aan evangelisatie wordt gedaan. ¿(ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden