Update

Eis van half jaar in een van eerste qat-zaken

Voor de invoer van het verdovende middel qat is donderdag voor de rechtbank in Breda 6 maanden gevangenisstraf geëist tegen vier Somaliërs. De mannen behoren tot de eerste verdachten die wegens invoer zijn aangehouden sinds de drug begin dit jaar werd verboden.

Redactie
Een bosje qat Beeld anp
Een bosje qatBeeld anp

Een observatieteam zag de vier toen ze op 4 februari op een parkeerplaats bij Oosterhout bezig waren qat over te laden van een Engelse naar een Nederlandse bestelbus. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het om ruim 600 kilo.

Twee verdachten wonen in Engeland, één in Noorwegen en de vierde in het Friese Wolvega. Ze probeerden ieder voor zich hun rol in de drugssmokkel te minimaliseren.

Het OM heeft nog geen richtlijnen voor strafeisen in qat-zaken. Maar uitgangspunt is dat 250 gram van de drug qua strafbaarstelling gelijk zou moeten staan aan 5 gram hennep. Net als hasj en wiet wordt qat beschouwd als een softdrug. Volgens de officier van justitie is het middel verslavend en slecht voor de gezondheid.

Eén van de advocaten trok de gezondheidsrisico's van qat in twijfel. Bovendien zou de kans op verslaving gering zijn. Ook wees hij erop dat aan de strafbaarstelling van qat jarenlange (politieke) discussies voorafgingen.

Volgens de website van verslavingsexpert Jellinek hebben qat-bladeren het uiterlijk van een laurierblad. De effecten zijn vergelijkbaar met die van amfetamine en treden op door op de bladeren te kauwen. Qat moet zo vers mogelijk genuttigd worden en wordt ingevlogen uit Oost-Afrika. Het zijn in Nederland vooral Somaliërs die het middel gebruiken.

De uitspraak is op 30 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden