Update

Eis tot 8 jaar cel voor drugsbende Ajaxfans

Justitie vordert celstraffen tot acht jaar tegen de vijf Ajaxhooligans die jarenlang een drugsbende zouden hebben gevormd die zowel in cocaïne, xtc als softdrugs handelde.

Paul Vugts
De mensen op de foto komen niet voor in het verhaal Beeld anp
De mensen op de foto komen niet voor in het verhaalBeeld anp

Daan van der E. en Tamara F., de partners die 'de grootse organisatie' in de visie van aanklagers Jacobien Vreekamp en Anneloes Lobregt met strakke hand aanstuurden, moeten van hen allebei acht jaar de cel in.

Tegen Freek van H., die hen zou hebben vervangen als ze in de cel zaten of anderszins waren verhinderd, eisten de officieren vijf jaar. Theun D. en Lex B. kregen een eis van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk voor hun ondergeschikte rollen.

De aanklagers toonden zich in hun requisitoir hooglijk verbaasd dat Van der E. en F. al meteen weer in beeld kwamen voor drugshandel terwijl 'de inkt van hun eerdere veroordelende vonnissen amper droog was'. Het stel had immers pas net drie jaar (Van der E.) en 28 maanden (F.) gekregen in een zaak die nog loopt in beroep.

Bewijs
De hoofdverdachten hadden een luxe villa gehuurd in Kalmthout, vlakbij Antwerpen, waar de recherche een xtc-laboratorium aantrof - en twee vuurwapens. In de woning van het paar in De Pijp lagen ook spullen die dienstig zijn bij de handel in en productie van drugs, net zoals in de flat van Van H. in Zuidoost.

Behalve de aangetroffen spullen ontleent justitie veel bewijs aan met heimelijk geplaatste microfoons afgeluisterde gesprekken die in twee auto's van de verdachten gevoerd werden, aan observaties en aan een soort overdracht die namens Van der E. lijkt opgesteld voor een vriend die de organisatie moest leiden toen Van der E. en F. in de eerste zaak in de cel terechtkwamen.

De groepering zou een trits koeriers voor zich hebben laten werken, onder wie vele Ajaxhooligans. Sommigen werden volgens justitie gedwongen en bedreigd als ze wilden afhaken.

Voormalig café Berchem in De Pijp, dat volgens justitie van Van der E. en F. was, zou als uitvalsbasis hebben gediend. De advocaten houden volgende week hun pleidooien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden