Update

Eis levenslang voor moord Anneke van der Stap

Ron P. moet levenslang krijgen voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de aanklager is er geen twijfel dat Ron P. in juli 2005 de jonge vrouw heeft gewurgd en in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk heeft gedumpt.

Anneke van der Stap. Beeld
Anneke van der Stap.

Volgens justitie deed P. dit vanuit een seksueel motief, maar heeft hij haar niet verkracht, omdat ze ongesteld bleek te zijn. P. is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Christel Ambrosius, de zogeten Puttense moordzaak.

Het OM meent dat de werkwijze van de dader bij Christel en Anneke hetzelfde was: eerst van achteren wurgen en daarna verkrachten. Hoewel het bij Anneke volgens haar dus niet tot dat laatste is gekomen.

Camerabeelden
Ron P. werd pas in een laat stadium aangemerkt als verdachte van de moord op de Rijswijkse vrouw. Pas toen hij in eerste aanleg al voor de Puttense zaak was veroordeeld door de rechtbank in Zutphen, kwam hij in beeld in de Rijswijkse zaak. Hij bleek toen op camerabeelden van een tankstation in Den Haag te staan, waar hij nog geen twee uur na haar verdwijning wilde chippen met de pas van Anneke. Ook had hij een USB-stick en een harde schijf van haar in zijn bezit.

Direct hard bewijs, zoals ooggetuigen of DNA-sporen zijn er in deze zaak niet. Toch vindt het OM dat er genoeg bewijs is tegen P. Hij kwam vaker op de plek waar Anneke's lichaam is gevonden. Haar telefoon straalde in de nacht van de verdwijning een zendmast aan in de buurt van het benzinestation waar P. was. Hij had Anneke wel eens eerder gezien, toen hij werkte bij een strandtent waar haar zus ook werkte.

Seksuele frustratie
Dat hij met voorbedachten rade heeft gehandeld denkt het OM omdat hij vanuit seksuele frustratie handelde en om te krijgen wat hij wilde, moest hij plannen. Zijn bestelbus bood hem de mogelijkheid de vrouw snel op een stil plekje naar binnen te trekken. Hij heeft haar volgens de aanklaagster eerst gewurgd en toen gekeken of hij nog seks met haar wilde. Bovendien heeft P. eerder een moord gepleegd; hij wist dus waar hij mee bezig was, aldus de officier. 'Hij wilde die sensatie nog eens meemaken', aldus het OM.

P. hoorde de eis uiterlijk onbewogen aan. Donderdag is het de beurt aan zijn advocaat Ruud van Boom om het verhaal van het OM te weerleggen.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden