Eis: 8 jaar cel voor voorbereiding liquidatie Hensley J.

Justitie wil dat twee Amsterdamse twintigers acht jaar de cel in gaan voor het voorbereiden van de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Hensley J.. De verdachten zeggen dat zij slechts een inbraak voorbereidden.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Een Volkswagen Caddy met daarin Amsterdammers Mustafa G. (29), Youssef B. (24) en een derde man rijdt op 11 mei 2017 vlakbij Zaltbommel als een arrestatieteam de auto klemrijdt.

Het drietal wordt gearresteerd omdat justitie denkt dat zij op weg waren om de Amsterdamse crimineel Hensley J. te liquideren, die dan in Oss is. Vanwege 'de noodzaak van de maatschappelijke veiligheid' wordt besloten in te grijpen: liquidaties worden de laatste jaren met zulk grof geweld uitgevoerd dat justitie het risico niet wil lopen dat onschuldigen worden getroffen - of dat het vermoede doelwit Hensley J. wordt geraakt.

Liquidatieplan
Het verstoren van wat justitie beschouwt als een liquidatieplan brengt onvermijdelijk met zich mee dat in de rechtszaal discussie ontstaat of de mannen werkelijk van plan waren J. te vermoorden. De verdachten hebben bekend dat zij J. volgden, maar volgens hen wilden zij hem 'slechts' bestelen. J. zit al jaren in de drugshandel en werd daarvoor tot fikse celstraffen veroordeeld - ook dit jaar nog, toen hij 3 jaar cel kreeg voor de smokkel van 19 kilo cocaïne. Vanwege zijn opvliegende karakter én het feit dat hij in een eerdere drugszaak verklaringen aflegde is hij niet erg geliefd in de onderwereld.

Bij huiszoekingen vindt de politie bij Youssef B. een kalasjnikov, een kogelwerend vest, munitie en patroonmagazijnen. Bij G. vindt de politie een laptop die is gebruikt om een peilbaken te monitoren die eerder onder de auto van Hensley J. was geplakt.

Mustafa G. was bij de opsporingsdiensten in beeld gekomen vanwege zijn vermoede betrokkenheid bij een eerdere woningoverval. De recherche luisterde zijn telefoons af, plaatste afluisterapparatuur in de Volkswagen Caddy en observeerde hem. Pas gaandeweg dat onderzoek ontstond bij de recherche het vermoeden dat de mannen zich met de voorbereiding van een liquidatie bezighielden.

Afgeluisterd gesprek
In een afgeluisterd gesprek bespreken de mannen dat je een doelwit van achteren moet neerschieten: "Ik heb wel gehoord, je moet door die achterhoofd, want als je voor doet ga je niet meer kunnen slapen dan zie je die gezicht voor je," zegt de een. De ander antwoordt: "Dus hij moet van achteren gerateld worden."

In afgeluisterde gesprekken ná hun aanhouding lijken de mannen hun verhalen gelijk te stellen: B. zegt dat hij gaat verklaren dat hij 'brakkie ging zetten' (een inbraak plegen), de ander zou het hebben over 'waggie bossen' (autodiefstal).

Namens B. heeft advocaat Juriaan de Vries vrijspraak bepleit: 'Het OM weet drommels goed zelf ook dat een liquidatie niet werd voorbereid. Halsstarrig hieraan vasthouden is niet alleen gevaarzettend, maar bovenal ook onterecht. Ik ben ervan overtuigd dat de rechtbank ook tot dit inzicht zal komen'

Youssef B. en Mustafa G. bleven volhouden slechts een inbraak of beroving te hebben voorbereid, nadat zij in een café in Amsterdam hadden gezien dat J. veel geld uitgaf. "De mannen zijn berekenend te werk gegaan," zei de officier van justitie in haar requisitoir, waarin ze voor beide mannen acht jaar cel eiste.

Tegen een derde man is onvoldoende bewijs. "De houding van de verdachten doet vermoeden dat zij de ernst van de strafbare feiten niet in zien of niet in willen zien, hetgeen wat mij betreft niet veel goeds belooft voor de toekomst."

Lees terug: Waarom werd de beruchte crimineel Hensley J. gevolgd?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden