Eis: 4 jaar voor levensgevaarlijke dollemansrit op de ring

Justitie heeft vier jaar cel geëist voor een levensgevaarlijke dollemansrit, die volgde nadat de politie in Diemen mogelijk liquidatievoorbereidingen verstoorde.

null Beeld anp
Beeld anp

Tijdens zijn vlucht botste Arthur M. (44) met hoge snelheid op drie auto's.

Er was die avond in Diemen wel wat meer aan de hand dan men op het eerste gezicht misschien zou denken, hield officier van justitie Hetty Hoekstra de rechtbank donderdagochtend voor.

Hoewel verdachten Arthur M. en Barry M. (28) niet worden vervolgd voor het voorbereiden van een moord, houdt justitie er wel ernstig rekening mee dat plannen voor een liquidatie zijn verijdeld.

Politieteam
Op zaterdag 27 januari van dit jaar zagen politiemensen tijdens het observeren van twee woningen hoe twee auto's in de straat Zeezigt in Diemen opvallend rijgedrag vertoonden. De auto's, waaronder een BMW, reden 'schudrondjes', bedoeld om potentiële achtervolgers te ontlopen.

Nadat de BMW was geparkeerd, zagen agenten hoe de bestuurder rommelde aan de linker voorband, om vervolgens te verdwijnen. Even later keerde dezelfde man terug in een andere BMW, die gestolen bleek.

Terwijl een gealarmeerd politieteam de achtervolging van die tweede BMW inzette, bleven andere agenten de eerste, geparkeerde auto in de gaten houden. Ook die bleek gestolen.

Kalasjnikov
Na enige tijd zagen de agenten hoe de Amsterdamse crimineel Barry M. en een onbekend gebleven man kennelijk sleutels van de linkervoorband van de geparkeerde auto pakten en instapten. Toen de politie ingreep, rende de passagier weg. Hij dumpte een rugtas, sprong naar alle waarschijnlijkheid in een sloot en verdween.

In de rugtas zat een kalasjnikov met verkorte loop en 25 patronen. In de achterbak van de BMW lagen aanstekers en drie Colaflessen, gevuld met benzine. Het 'liquidatiepakket', zoals dat wel wordt genoemd, bedoeld om een gestolen vluchtauto mee in brand te steken.

Wie het mogelijk doelwit was van een eventuele liquidatiepoging is onduidelijk. Opmerkelijk is wel dat Barry M. kort na zijn aanhouding in de politiebus probeerde een telefoon te verstoppen, waarin één nummer was opgeslagen en waarmee hij kort voor zijn arrestatie zou hebben gebeld.

Hoge snelheid
Dat telefoonnummer zou volgens de politie behoren aan Jerello G. uit Amsterdam-Zuidoost, die in mei werd veroordeeld voor wapenhandel en die door zowel justitie als het criminele milieu met liquidatiepogingen in verband wordt gebracht.

Ook tipgevers uit het criminele milieu noemden de naam van Jerello G. in relatie tot de actie in Diemen: G. zou een liquidatieopdracht hebben aangenomen en die hebben uitbesteed aan Barry M., zo gaat het verhaal.

Dat bleek allemaal pas veel later, maar terwijl Barry M. pas net in de boeien zat, draaide de achtervolging van de tweede BMW uit op een dollemansrit.

Arthur M., achter het stuur van die BMW, reed met hoge snelheid over de ring Amsterdam richting Beverwijk. Hij reed door het gras, was aan het spookrijden, haalde in waar dat verboden was en reed door rood. Onderweg ramde hij eerst met hoge snelheid een Audi, gevolgd door een botsing met een Honda.

Net haar rijbewijs
Hoewel zijn auto beschadigd was, vervolgde M. zijn weg met 160 kilometer per uur over de snelweg bij Beverwijk, waar hij in een bocht op volle snelheid in de flank van een auto van een familie reed. Pas na die botsing kon hij worden aangehouden. Ook in de auto van M. bleken aanstekers en Cola-flessen met benzine aanwezig.

Het meisje achter het stuur van de auto waarmee M. in botsing kwam, had pas net haar rijbewijs. Hoewel aanvankelijk werd gevreesd voor ernstig letsel, kwamen de slachtoffers er met relatief lichte verwondingen vanaf, al kampt de familie nog steeds met de gevolgen.

Officier van justitie Hoekstra noemde de rit van Arthur M., die als passagier al eens eerder bij een dergelijke achtervolging betrokken was, een "idiote vlucht, die heeft geresulteerd in een brute schok".

Geen onbekende
M. betuigde kort zijn spijt, maar zei ook dat hij "er niet veel aan kon doen": hij was in 2005 eens beschoten door de politie en sindsdien zat zijn 'psychologische historie' hem dwars.

Sinds het ongeluk zit hij in een rolstoel vanwege een gebroken rugwervel. Hoekstra eiste 4 jaar cel voor poging doodslag en heling.

Arthur M. is bepaald geen onbekende van justitie: eerder was hij verdachte in het geruchtmakende onderzoek 26Koper, waarin een groep mannen uit Utrecht en Nieuwegein door justitie in verband werd gebracht met meerdere liquidaties. Uiteindelijk werden de groepsleden daarvoor niet veroordeeld, Arthur M. werd zelfs niet vervolgd.

Barry M., lid van de Amsterdamse Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen, kreeg in 2013 vijf jaar cel vanwege enkele gewelddadige woningovervallen. Hij zat in zijn proeftijd van die straf toen hij werd aangehouden. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht.

Tegen hem is 18 maanden cel geëist, voor het bezit van de kalasjnikov en de heling van de gestolen auto.

Lees terug: Leidde een verstoorde liquidatiepoging tot een zwaar verkeersongeluk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden