Eis: 18 maanden voor man die ruiten advocaat Plasman vernielde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 18 maanden cel geëist tegen Sarib S., de man die advocaat Peter Plasman bedreigde en stenen door de ruiten van diens kantoor gooide.

Een van de vernielde ruiten van het advocatenkantoor.Beeld Paul Vugts

Dat was zo gevaarlijk, dat iemand ernstig gewond had kunnen raken, zo meende het OM. De verwarde Sarib S. (39), die zijn eigen verdediging voerde, bracht daar niets tegen in.

De lange, magere S., met vlassig zwart haar en een ingevallen gezicht, zei überhaupt weinig. Zijn antwoorden waren telkens hetzelfde als de rechter hem iets vroeg: "U kent de waarheid", "dat laat ik buiten beschouwing" en "Ik laat dat aan u over."

Eén keer zei hij iets anders, toen de rechter hem vroeg of hij Plasman voortaan met rust zal laten. "Ik laat dat aan Vader, de Heer, God, over."

Bedreigingen
S. gooide begin juli tot twee keer toe grote bakstenen door de ramen van het kantoor van Plasman, nadat hij eerder al schreeuwend en tierend in het kantoor was verschenen. Ook bedreigde hij de advocaat op Facebook, met teksten als "Als ik nu mijn zin niet krijg, trap ik je hele kantoor naar de klote," en varianten daarop. Ook familie van Plasman werd ernstig bedreigd.

Toen de bakstenen door de ramen vlogen, zaten werknemers van het kantoor vlakbij de ruiten. Zij kregen grote scherven glas op hun bureau, de baksteen viel op de trap naar een verdieping lager. "Sorry voor het wekken," schreef S. kort daarna op Facebook. Bij de politie bekende hij direct.

Waarom de verwarde S. het allemaal deed, is onduidelijk. Hij meent dat Plasman iets bekokstooft met een vroegere vriendin, die hij overigens ook maandenlang stalkte en die doodsbang onderdook.

Intimidatie
Strafpleiter Plasman was tegenover de rechtbank helder. "Ik heb die mevrouw nog nooit gesproken en ik ken haar niet."

Plasman vroeg de rechter een contact- en locatieverbod op te leggen aan S.. "Ik hoop dat wij hem nooit meer zien en dat hij het hierbij zal laten." De rechter vroeg S. of het het allemaal waard was geweest. S.: "Geen commentaar."

De officier van justitie zei dat intimidatie van advocaten een gevaar betekent voor de rechtstaat. "Advocaten moeten in vrijheid en zonder last hun werk kunnen doen." Hij vreest voor herhaling: Sarib S. heeft geweigerd mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gesteldheid, hoewel onderzoekers zich daarover grote zorgen maken.

De officier van justitie wil dat S. 18 maanden cel krijgt, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor een poging van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, stalking, vernieling en bedreiging. Ook moet hij twee jaar uit de buurt van zijn oude vriendin en Plasman blijven.

Plasman: "Ik vind het zeer zorgelijk, deze man heeft psychische hulp nodig."

De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.

Een andere ruit van het kantoor van Plasman, eerder dit jaar.Beeld Paul Vugts

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden