Eis: 15 jaar cel voor jonge Amsterdammers na overval en schieten op politie

Vier jonge Amsterdamse mannen moeten van de officier van justitie 15 jaar cel krijgen vanwege een uiterst gewelddadige overval op een juwelier in Breda. Tijdens hun vlucht schoten de vier op achtervolgende politieagenten, al trekken de advocaten dat in twijfel.

Redactie
De gekaapte auto, die door de overvallers werden gebruikt tijdens hun vlucht. Beeld anp
De gekaapte auto, die door de overvallers werden gebruikt tijdens hun vlucht.Beeld anp

De Amsterdammers zijn ook verdacht van poging tot doodslag op drie politieagenten en diefstal met geweld.

Volgens de officier van justitie pleegden de Amsterdamse Abdelhakim El O., Hicham A., Farouk B. en Omar M. 'overvaltoerisme', toen zij op 30 mei vorig jaar een juwelier in Breda overvielen. Omdat ze de overval samen zouden hebben voorbereid, heeft de aanklager voor iedereen dezelfde straf gevraagd.

De vier, in de leeftijd van 19 tot 24 jaar jaar, gebruikten volgens het OM bij de roof zeer veel geweld: met een sloophamer en vuurwapens drongen ze de winkel binnen, bedreigden de eigenaar, sloegen vitrines kapot en stalen zeer veel sieraden.

Tijdens hun vlucht schoten de daders op achtervolgende politieagenten, crashten de vluchtauto en sloegen vervolgens een toevallig passerende bejaarde bestuurder, die daarbij zware verwondingen opliep en kaapten zijn auto. Toen die auto werd klemgereden, werden de vier aangehouden. Farouk B. werd daarbij door een agent in zijn enkel geschoten.

Kruitsporen
Justitie ziet voldoende bewijs dat de verdachten, die in de auto zaten met de buit van de overval, ook hebben geschoten op agenten, hoewel nooit kogels of hulzen werden teruggevonden. Bij de verdachten werden kruitsporen op de kleding aangetroffen en getuigen, waaronder de beschoten agenten, zagen de terugslag van het wapen. In de vluchtauto werd een pistool met negen kogels aangetroffen, terwijl in het magazijn van het wapen vijftien kogels kunnen. De beschoten agenten zeiden op de zitting erg bang te zijn geweest en nog altijd dagelijks aan het incident te denken.

De verdachten ontkennen de overval niet en geven ook toe een auto te hebben gekaapt, maar zeggen niet op agenten te hebben geschoten. De verdachten zeggen dat de politieagenten de schietpartij hebben verzonnen. De kruitsporen zouden in Amsterdam-West, waar de jongens vandaan komen, eenvoudig kunnen zijn overgedragen. Bovendien denkt de advocaat van één van hen dat gericht schieten vanaf de bijrijdersstoel van een hardrijdende auto uberhaupt onmogelijk is. Een advocaat van een ander betoogde dat de inzittenden mogelijk alleen deden alsof ze schoten, om zo de agenten op afstand te houden.

Twee van de vier verdachten hadden al een strafblad: één van hen zat tijdens de overval nog in zijn proeftijd voor een eerdere mishandeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden