Eis 12 jaar na poging liquidatie Van Hout

Beeld Telegraaf.nl Beeld
Beeld Telegraaf.nl

AMSTERDAM - Justitie heeft vanmorgen twaalf jaar cel geëist tegen de Serviër Milorad P. (51), die ze ervan verdenkt in 1996 de eerste, mislukte moordaanslag te hebben gepleegd op topcrimineel Cor van Hout, in de Deurloostraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Volgens aanklagers Saskia de Vries en Koos Plooij staat vast dat P. de schutter is die is te zien op de beelden die observatiecamera's van de recherche op 27 maart 1996 maakten van de liquidatiepoging, waarbij Van Hout zwaargewond raakte. Zijn vrouw Sonja Holleeder raakte heel lichtgewond; zijn zoontje, dat op de achterbank van Van Houts Mercedes zat, bleef ongedeerd.

Op van Hout werden ook in december 2000 en in januari 2003 aanslagen gepleegd, waarvan de laatste dodelijk was.

Officier van justitie De Vries noemde Milorad P. vanmorgen 'een berekenende huurmoordenaar'. Justitie gaat ervan uit dat de moordpoging in opdracht van de Amsterdamse topcriminelen Sam Klepper en Johnny Mieremet is gepleegd, inmiddels beiden geliquideerd, en dat de Montenegrijn Milos P. als tussenpersoon optrad.

De onduidelijke camerabeelden, gemaakt vanuit een positie tegenover Van Houts toenmalige huis in een groot drugsonderzoek, zijn voor justitie 'het kernbewijs' tegen P. In de ogen van de aanklagers ondersteunen met name getuigenverklaringen haar aanname dat P. de man is die om 12.05 uur een reeks kogels op Van Hout af schoot, waarvan vier hem raakten in zijn gezicht, zijn schouder, zijn rug en een arm.

De beelden van de schutter zijn te onduidelijk, maar hij moet volgens het onderzoeksteam en een deskundige dezelfde man zijn die duidelijker is te zien in de vijf kwartier voorafgaand aan de aanslag, waarin hij geregeld door de straat heen en weer liep.

Een ex-vrouw, een gewezen criminele compagnon en een nicht herkenden P. van de beelden, net als vijf rechercheurs.

Advocaat Jan Boone van P. vindt dat elk bewijs tegen zijn cliënt ontbreekt en zou vanmiddag in zijn pleidooi om vrijspraak vragen. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden