Eindspurt voor eindexamenkandidaten

Scholieren in het laatste jaar van de middelbare school hebben een stressvol weekeinde voor de boeg. Maandag gaan de eindexamens van start, de 206.870 leerlingen hebben dus nog drie dagen tijd om diep in de boeken te duiken. Omdat de examenregels zijn aangescherpt, wordt het dit jaar extra spannend.

Een VWO-leerling van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht is bezig met zijn eindexamen Nederlands. Beeld ANP
Een VWO-leerling van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht is bezig met zijn eindexamen Nederlands.Beeld ANP

Om 8 uur 's ochtends steekt Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, de scholieren tijdens het examenjournaal op 3FM een hart onder de riem. Een uur later gaat het voor de havisten dan echt beginnen, zij buigen zich als eersten over het examen kunst. De vwo'ers beginnen wat later die dag met het examen Nederlands. Vmbo-leerlingen kunnen de stof maandag nog een keer rustig doornemen, voor hen beginnen de examens een dag later.

Met ruim 55.567 vmbo'ers is Duits de komende weken het drukst bezochte examen. Voor Russisch hebben de leerkrachten een stuk minder nakijkwerk, slechts één scholier heeft dit jaar voor dit vak gekozen. De examens duren tot 1 juni. Twee weken later volgt de uitslag.

Voor studenten die niet helemaal zeker zijn van hun prestaties tijdens de examens, worden het twee extra spannende weken. Het gemiddelde cijfer van alle eindexamenvakken moet nu namelijk een voldoende (5,5 of hoger) zijn. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dat de klachten over examens registreert, verwacht dit jaar daarom meer telefoontjes. 'Ik heb het idee dat iedereen nog zenuwachtiger is dan normaal', zegt LAKS-medewerker Alderik Oosthoek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden