Eindsprint op Europese effectenmarkten

AMSTERDAM - De Europese effectenmarkten lieten dinsdag aan het einde van de handel een mooie rally zien, gesteund door het positieve sentiment op Wall Street.Ook een scherpe daling van de olieprijs was reden voor beleggers om in aandelen te stappen.

De AEX, de belangrijkste index op het Damrak, bereikte het hoogste niveau in vijf jaar tijd met een slotstand van 516,04 punten. Dat betekent een stijging van 4,02 punten, ofwel 0,8 procent. De MidKap-index van middelgrote bedrijven eindigde op een stand van 727,11 punten. Dit was 0,5 procent meer dan maandag. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen de 0,8 en 1,6 procent.

Numico was koploper in de AEX-index met een winst van 2,7 procent. Een grote Franse zakenbank maakte bekend het bedrijf te gaan volgen en zette daarbij een koersdoel van 46 euro.

TNT (min 0,5 procent) bungelde onderaan bij de hoofdfondsen. Het logistieke bedrijf kondigde dinsdagochtend een grootscheepse reorganisatie aan, waarbij mogelijk tot 11.000 functies verdwijnen.

Uiteindelijk moet deze operatie jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren.

De resultaten van printerfabrikant Océ werden dinsdag buitengewoon slecht ontvangen. Het concern boekte over het afgelopen kwartaal een winst van 12,2 miljoen euro bij een omzet van 729 miljoen. Het aandeel kreeg een koersval voor de kiezen van 5 procent. ''Teleurstellende cijfers. Terecht dat het aandeel zoveel is afgestraft'', zei Peter de Bie, handelaar bij Fortis.

De oliemarkten reageerden dinsdag opgelucht op het nieuws dat er mogelijk een diplomatieke oplossing komt voor de gijzeling van vijftien Britse marinemensen door Iran. De lagere olieprijs had wel tot gevolg dat beleggers olie gerelateerde aandelen links lieten liggen. Zo was Shell een van de weinige dalers in Amsterdam met een min van 0,1 procent.

Aalberts Industries maakte bekend dat het een Franse branchegenoot overneemt. Het gaat om een bedrijf met een omzet van 12 miljoen euro. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt. De koers van Aalberts Industries steeg 1,4 procent. Uitzender Randstand kondigde de verkoop aan van een Amerikaanse dochter met een omzet van 20 miljoen euro. De verkoopprijs werd ook hier niet bekendgemaakt. Het aandeel Randstad won 1,3 procent.

Het biotechnologiebedrijf Crucell gaat het geneesmiddel Prolastin van Talecris in Europa distribueren. Daarmee kreeg Crucell de voorkeur boven de huidige distributeur Bayer. Over de winstgevendheid van de overeenkomst wilde Crucell niet zeggen.

Aandelen Crucell stegen 1,9 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro een stand van 1,3360 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurshandel maandag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden